2 °C Budapest
Details from gas station. Gasoline pistols close up shot.

Sorra mennek tönkre a magyar benzinkutak: ha így haladunk nem lesz hol tankolnunk

2023. február 7. 11:15

Sok benzinkutas az elmúlt időszakban kénytelen volt eladnia a telephelyét, vagy több tízmilliós banki kölcsönt kellett felvennie, hogy ne kelljen bezárnia. Mindere azért volt szükség, hogy kompenzálni tudják a 2021 őszén bevezetett benzinárstop miatti veszteségeiket. A hvg.hu most egy konkrét töltőállomás példáján mutatta be, hogy mekkora a baj.

Arról már többször írtunk, hogy a kis benzinkutak különösen megszenvedték a 95-ös benzinre és a gázolajra kivetett 480 forintos ársapkát, amit egy idő után mindenféle árrés nélkül voltak kénytelenek forgalmazni. Ráadásul az ellátásbiztonságra hivatkozva nem zárhattak be a kutak 48 óránál hosszabb időre. Az államnál annyit tudtak anno elérni, hogy pályázhattak a literenként 20 forintos (a valóságban 16 forintos, miután csak a forgalmuk 80 százaléka után kaphatták meg) állami kompenzációra, illetve 4 alkalmazott után az állam elengedte a jutalékokat.

Ez a segítség azonban kevés volt: országszerte 13-15 kút volt kénytelen bezárni, de a többi kiskút is csak jelentős áldozatok árán tudott még fennmaradni. Így alakulhatott ki az az általános gyakorlat, hogy az érintettek más vállalkozásaikból csoportosítottak át eszközöket, értékesítették a vagyontárgyaikat, hogy képesek legyenek fedezni a kiadásokat és kompenzálni a veszteséget.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke novemberben még 100 milliós veszteségről beszélt, egy országszerte több tucat töltőállomással rendelkező tulajdonos szerint ők közel 150 millió forintért voltak kénytelenek túladni az egyik telephelyükön, illetve további 200 millió forint értékben adták el az ingóságaikat – járműveket és tartálykocsikat –, hogy csökkentsék a banki kintlévőséget és ne kelljen bezárniuk végleg több kutat. Egy másik, a hvg.hu-nak nyilatkozó céh 96,2 millió forintot bukott a benzinárstop miatt.

Ez úgy lehetséges, hogy hogy összevetették az árstopos időszak értékesítési árrését az egy évvel korábbi terjedő időszakkal. A korábbi időszak 82,2 millió forintos értékéhez képest az árstpos időszakban 64,4 millió forinttal kevesebb, mindössze 17,7 millió forint volt az értékesítési árrés. Ehhez a korábbi 1,43 millió literes áltagos forgalmukból kiindulva (feltételezve, hogyárstop nélkül 2022-ben is nagyjából ennyit értékesítettek volna), és a Mol által 2021-ben jelentősen, 78,46 forintosra emelt kiskereskedelmi árrés alapján további 31,8 millió forint további veszteséget számoltak hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem