18 °C Budapest
Details from gas station. Gasoline pistols close up shot.

Sorra mennek tönkre a magyar benzinkutak: ha így haladunk nem lesz hol tankolnunk

2023. február 7. 11:15

Sok benzinkutas az elmúlt időszakban kénytelen volt eladnia a telephelyét, vagy több tízmilliós banki kölcsönt kellett felvennie, hogy ne kelljen bezárnia. Mindere azért volt szükség, hogy kompenzálni tudják a 2021 őszén bevezetett benzinárstop miatti veszteségeiket. A hvg.hu most egy konkrét töltőállomás példáján mutatta be, hogy mekkora a baj.

Arról már többször írtunk, hogy a kis benzinkutak különösen megszenvedték a 95-ös benzinre és a gázolajra kivetett 480 forintos ársapkát, amit egy idő után mindenféle árrés nélkül voltak kénytelenek forgalmazni. Ráadásul az ellátásbiztonságra hivatkozva nem zárhattak be a kutak 48 óránál hosszabb időre. Az államnál annyit tudtak anno elérni, hogy pályázhattak a literenként 20 forintos (a valóságban 16 forintos, miután csak a forgalmuk 80 százaléka után kaphatták meg) állami kompenzációra, illetve 4 alkalmazott után az állam elengedte a jutalékokat.

Ez a segítség azonban kevés volt: országszerte 13-15 kút volt kénytelen bezárni, de a többi kiskút is csak jelentős áldozatok árán tudott még fennmaradni. Így alakulhatott ki az az általános gyakorlat, hogy az érintettek más vállalkozásaikból csoportosítottak át eszközöket, értékesítették a vagyontárgyaikat, hogy képesek legyenek fedezni a kiadásokat és kompenzálni a veszteséget.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke novemberben még 100 milliós veszteségről beszélt, egy országszerte több tucat töltőállomással rendelkező tulajdonos szerint ők közel 150 millió forintért voltak kénytelenek túladni az egyik telephelyükön, illetve további 200 millió forint értékben adták el az ingóságaikat – járműveket és tartálykocsikat –, hogy csökkentsék a banki kintlévőséget és ne kelljen bezárniuk végleg több kutat. Egy másik, a hvg.hu-nak nyilatkozó céh 96,2 millió forintot bukott a benzinárstop miatt.

Ez úgy lehetséges, hogy hogy összevetették az árstopos időszak értékesítési árrését az egy évvel korábbi terjedő időszakkal. A korábbi időszak 82,2 millió forintos értékéhez képest az árstpos időszakban 64,4 millió forinttal kevesebb, mindössze 17,7 millió forint volt az értékesítési árrés. Ehhez a korábbi 1,43 millió literes áltagos forgalmukból kiindulva (feltételezve, hogyárstop nélkül 2022-ben is nagyjából ennyit értékesítettek volna), és a Mol által 2021-ben jelentősen, 78,46 forintosra emelt kiskereskedelmi árrés alapján további 31,8 millió forint további veszteséget számoltak hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?