6 °C Budapest
In car dashboard view with smartphone on Waze maps. Driver using Waze maps in Bucharest, Romania, 2022

Autósok, figyelem! Erről nehogy megfeledkezzetek, különben jönnek a gigabírságok

MTI
2023. február 1. 11:04

Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.

Az úthasználati jogosultságok eltérő mértékben drágultak az idén, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. weboldalán közzétett díjtáblázat szerint az országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet a tavalyi 46 850 forintnál, az éves megyei matricák ára pedig 5720 forint a tavalyi 5450 forint után.

Jelentősebben nőtt a rövidebb időszakokra szóló jogosultságok ára. A személygépkocsik esetében (D1 díjkategória) a havi matrica ára 8900 forint a tavalyi 5210 forint után, a tíz napig érvényes matrica pedig 5500 forintra drágult az előző évi 3820 forintról.

Az útdíjfizetési szolgáltató tapasztalatai szerint az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra. Január 31-én éjfélkor több mint 3 millió éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége járt le, két nappal korábban, azaz vasárnapig még csak kicsivel több mint 1,3 millió darab 2023-ra szóló éves matricát vásároltak a NÚSZ adatai szerint.

A 2023-as éves országos és megyei matricák a díjköteles gyorsforgalmi úthálózaton 2024. január 31-én éjfélig használhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem