5 °C Budapest
Under arrest, a mans hands with clenched fists are handcuffed behind him. Black background with copy space.

Büntetőfényezés a magyar autópályán: ugrik a jogsi, 15 évet is kaphat, aki ezzel szórakozik az utakon

2022. október 11. 15:05

Akár börtönbe is kerülhet az a pickupos, aki reflektorral büntette meg a mögötte haladót, és a többi autóst. A hátrafelé reflektorozás kimerítheti a közúti veszélyeztetés bűntettét, hiszen gyakorlatilag megvakította a sötétben a mögötte haladókat. Ha a pickupost elkapják, akár börtönbe is kerülhet, de a jogsiját is elvehetik.

Sokkoló videót tett közzé a Budapesti Autósok Közössége: a felvétel vasárnap este készült az M1-es autópályán, Budapest felé haladva az M0-ás csomópont előtt. A videó beküldője éppen beért egy pickupot a belső sávban.

A pickup sofőrje sérelmezhette, hogy valaki gyorsabban érkezik mögötte, ezért felkapcsolt hátul két eléggé komoly fénnyel világító lámpát, a koromsötétben teljesen elvakítva a mögötte érkező sofőrt, és a többi autóst is.

Arról nem tudni, történt-e bejelentés az ügyben, mindenesetre a közösség videóit a hatóságok is figyelemmel kísérik - nem egy alkalommal pedig büntettek is a fedélzeti kamerás videók alapján. A mostani videón látható, hogy a reflektorokkal több autósnak a szemébe világíthatott a vaksötétben, nem kell magyarázni, hogy ez mennyire balesetveszélyes. Olyannyira, hogy akár közúti veszélyeztetés miatt is elővehetik a sofőrt.

A Btk. szerint ugyanis:

Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha baleset is lesz az ügyben, akkor még súlyosabb lehet a büntetés:

  • egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  • két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  • öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  • öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Emellett a büntetőfényezőnek azzal is számolnia kell, hogy bizonyos időre el is vehetik a jogsiját, ha elkapják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?