2 °C Budapest
Close up of diesel and petrol fuel pistols at a gas station. The fuel crisis continues and the cost of fuel is going up

Átalakulnak a hazai benzinkutak: újabb csapást mért az állomásokra a rezsiemelés

2022. szeptember 30. 11:33

A családi vállalkozások által üzemeltetett legkisebb hazai benzinkutak évi 50 millió forintot is bukhatnak a hatósági áron, a nagyobb forgalmúak akár 240 milliót is. Sokan közülük "kétségbeesett spórolásba" kezdtek a melegvíztől a kávéig, megkezdődött egyesek átalakulása – írta meg a vezess.hu.

A magyarországi benzinkutak pontos számát lehetetlen megmondani (2000 körülire saccolják), ugyanis a hatósági benzin- és gázolajár bevezetése óta többen is kénytelenek voltak lehúzni a rolót, míg mások a veszteség miatt egyenesen ki se nyitottak. A kétezer kútnak körülbelül a fele a négy nagy hálózathoz tartozik (Mol, Shell, ÖMV, Lukoil), de nem ők vannak a legnagyobb bajban, hanem a főként kisebb települések és környékük kiszolgálását jellemzően évtizedek óta végző töltőállomások, kisebb csoportok.

Ezek a nagyrészt családi vállalkozások megközelítőleg évi fél-1 millió liter benzint adnak el, míg a nagyobbak 6-8 millió litert. Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének az alelnöke elmondása szerint ez azt jelenti, hogy a kisebb kutak kára jelenleg 50-60 forint literenként, vagyis, ha 1 millió üzemanyagot ad el egy évben, akkor 50-60 millió forintos kár éri. A nagyobb kutak esetében 6-8 millió literrel számolva a töltőállomások kára 30 forint környékére tehető, így megközelítőleg 240 millió forint mínusszal zárnak éves szinten.

Ekkor pedig még nem is beszéltünk a rezsiemelésről, ami szintén érinti a kutakat: melegvíz helyett egyre több helyen már csak hideg víz van a csapban, de a legtöbb helyen már a WC-t is bezárták, levették a kültéri világítást és spórolnak a fűtésen. Azaz szépen csendben egyre fapadosabbá válnak a magyar töltőállomások, aminek a szakértő szerint a leglátványosabb jele az automatizáció lesz. Azaz elkezdik szépen lassan csökkenteni a személyzet számát.

Hosszabb távon elképzelhető, hogy a kisebb kutak egy részénél maguknak kell tankolni az autósoknak és automatából tudnak csak vásárolni pár apróságot, míg a hálózatok nagy kútjai meg éttermekkel, személyzetes kiszolgálással működnek majd tovább

 – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?