Personal perspective of a person refueling the car.

A Shell bejelentése még csak a kezdet? Spórolásra kérnek minenkit a benzinkutasok

2022. július 28. 17:03

Az egész közép-európai térségben akadozik az üzemanyag-ellátás és ez csak éleződni fog - erről beszélt az RTL Híradónak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A százhalombattai finomító leállásával elképzelhető, hogy további mennyiségi korlátozásokat vezethetnek be a benzinkutakon, ezért szerinte az emberek jobban teszik, ha alaposan felkészülnek a spórolásra.

Nem áll jól Közép-Európa az üzemanyaggal. A térségben lévő öt finomító közül jelenleg csak három működik. Július 20-án tűz ütött ki a csehországi finomítóban, ezért le kellett állítani a gyártást, a schwechati finomítóban még június elején történ baleset, ott sem indult újra a termelés. Augusztus 1-jén pedig karbantartás miatt a százhalombattai finomító is leáll - mondta az RTL Híradónak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Az egész térségben üzemanyaghiány van és ez egyre éleződni fog. Ráadásul most a tengerentúlról vagy a Közel-Keletről is bonyolult behozni az üzemanyagot

- hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint nagy kérdés, hogy az állami tartalékok és a Mol saját tartalékai képesek lesznek-e fedezni a karbantartás idejére kieső százhalombattai finomító által előállított üzemanyagot.

Biztosan nem tudtak pufferelni kellő mennyiségű üzemanyagot a leállás idejére, hiszen ami kijött a finomítóból, egyből ment a magyar piacra. Az állami tartalékok 90 napra elegendőek. Kérdés, hogy mennyivel tud beszállni az állami tartalék a piac kiszolgálásába, mi arra számítunk, hogy jelentős korlátozások léphetnek fel a benzinkutakon, mennyiségi korlátozásokat vezethetnek majd be

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– fogalmazott Egri Gábor, aki szerint több tucat kisebb benzinkút már bezárt, de ez a tendencia tovább folytatódhat, A kis és középvállalati szektorban tömeges csődhullámmal lehet számolni. A rezsi nagyon jelentősen megemelkedik, az új gáz- és áramszerződéseket már 6-7-szeres áron fogják megkötni, sorolta.

Hozzátette: mindenki jobban teszi, ha már most felkészül a spórolásra, mert minden molekula számít. Arra figyelmeztetett mindenkit, hogy csak teletankolt járművel induljunk útnak, jól tervezzék meg az útvonalat, és gondolják meg, hogy hová akarnak mindenképpen autóval menni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?