13 °C Budapest
Rengeteg magyar autós spórol ezen a kánikulában: százezrekbe is kerülhet a halogatás

Rengeteg magyar autós spórol ezen a kánikulában: százezrekbe is kerülhet a halogatás

2022. június 28. 08:16

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az autójuk klímája elműködik évtizedekig magától, és akkor eszmélnek, hogy talán jó lenne megnézetni egy szakemberrel a kocsit, amikor már csak pár nap van hátra a nyaralásig. Mert ugye a negyvenfokos hőségben senki nem akar órákon át működő klíma nélkül araszolni a zsúfolt autópályákon a Balatonig, netán a horvát tengerpartig. De aki nem fordított időt és pénzt a légkondi rendszeres karbantartására, könnyen pórul járhat, és százezreket is ráfizethet, ha valóban működő léghűtő rendszerrel akar végül útnak indulni – írja a HelloVidék.

Egy átlagos személyautó éves klímatöltése 14000-25000 forint, a felhasznált gáz mennyiségétől és az egyéb szolgáltatások igénybevételétől függően. Ebben az árban nem szerepel például egy 24 órás nyomásteszt, vagy a klímarendszer tisztítása sem. A nagyon kedvező árú klímatöltés árában olykor még a pollenszűrő cseréje sincs benne. Itt is fontos szabály, hogy ha valaki nagyon olcsón ígéri a klíma rendbetételét, akkor gyanakodjunk.

Mi a klímatöltés?

A klímatöltés tulajdonképpen a klímarendszer időszakos karbantartását jelenti, amelynek keretében sor kerül a rendszer ellenőrzésére, a nyomáspróbára (ami megmutatja a rendszerben lévő hűtőközeg mennyiségét is), a klímakompresszor olajcseréjére és a hűtőközeg, avagy a klímagáz feltöltésére. A pollenszűrőt is a klímatöltés során érdemes kicserélni. A klímagáz feltöltés azonban nem azonos az utántöltéssel! A klímatöltés egy karbantartási folyamat része, míg a rátöltés vagy utántöltés a rendszerben lévő hűtőközeg vagy klímagáz mennyiségek korrekciójára szolgál csupán.

A klímát érdemes minden szezon, azaz a hűtési vagy fűtési időszak vége után karbantartásnak alávetni, szakemberrel kitisztíttatni, ugyanis rengeteg por, baktérium és gomba gyűlik fel egy idényben a rendszerben. Ezek egészségkárosító hatásúak, és a klímaberendezés élettartamát is csökkentik hosszútávon. Klímatisztítás során nagynyomású vegyszeres mosás történik, ezzel a csövek belső felületére tapadt szennyeződéseket eltávolítják, és kinyomják a rendszerből. A vegyszeres mosás az egyik leghatékonyabb módszer, a házilag befújt szerek semmit nem fognak eltávolítani a káros anyagokból, csak növelik a lerakódásokat.

Ha kíváncsi vagy többre, a teljes cikket a itt olvashatod el a HelloVidék oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem