32 °C Budapest
Alig ismert törvény miatt üthetik meg a bokájukat a magyar autósok: ezért akár börtön is járhat

Alig ismert törvény miatt üthetik meg a bokájukat a magyar autósok: ezért akár börtön is járhat

2022. június 21. 10:04

Súlyos büntetést kockáztat, aki nem áll meg segíteni egy-egy közlekedési balesetnél. A friss adatok szerint 2002-ban több száz esetben nem nyújtottak elvárható segítséget a magyarok - és az ügyből eljárás is indult. Kevesen tudják, de a segítségnyújtás elmulasztását nem csak a közlekedők tudják elkövetni: éppen elég hozzá elsétálni például egy földön fekvő ember mellett. A Btk. szerint, ha valaki nem nyújt elvárható segítséget, legdurvább esetben akár 5 év börtönt is kaphat.

Több mint 440 esetben indult eljárás Magyarországon segítégnyújtás elmulasztása miatt 2020-ban - derült ki a PRE-STAT adataiból. Ezalatt cserbenhagyás miatt ugyanabban az évben 173 eljárás indult.

A trendeket megnézve az esetek száma - bár igencsak hullamvasutazik - 2010 óta folyamatosan csökken. 10 évvel korábban még 838 esetben intézkedtek a hatóságok segítségnyújtás elmulasztása miatt, cserbenhagyást pedig 424 esetben követtek el.

A területi bontást nézve segítségnyújtás elmulasztása miatt Budapesten indult a legtöbb eljárás: 2020-ban 119 esetet regisztráltak. Bács-Kiskunban és Pest megyében 42, illetve 41 ilyen bűncselekmény történt.

Ezzel szemben Vasban és Tolnában 5, Zalában, Nógrádban és Csongrád-Csanádban 7 darab, Komárom Esztergomban pedig összesen 8 esetben indult eljárás 2020-ban.

Meglepő, de cserbenhagyások tekintetében nem a főváros vezet: a legtöbb eset (19 darab) Bács-Kiskun megyében történt abban az évben, a második helyen Borsod és Pest áll 18 esettel, és 14 ilyen történt Győr-Moson-Sopronban, Szabolcsban, és Veszprém megyében.

Hajdú-Biharban ellentétben nem regisztráltak cserbenhagyást 2020-ban, Tolnában és Csongrád-Csanádban pedig két ilyen történt. Jász-Nagykun- Szolnok megyében és Nógrádban pedig négy esetet vettek nyilvántartásba.

Mi a különbség a kettő között?

A Btk. szerint a cserbenhagyás az alábbi esetben valósul meg:

Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

MIndezzel szemben a segítségnyújtás elmulasztását az követi el, aki:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Sőt, a büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna. Ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles lett volna (pl. orvos, tűzoltó, vízimentő), akkor a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Látható tehát, hogy a legnagyobb különbség a két bűncselekmény között, hogy a cserbenhagyást csak az követhet el, aki a közlekedésben részt vesz, mialatt a segítségnyújtás elmulasztása élet és testi épség elleni bűncselekménynek minősül, ennélfogva bárki elkövetheti.

Sőt, a cserbenhagyás is csak akkor áll meg, ha a közlekedési balesetben nem történt személyi sérülés, és senkinek nem volt szüksége segítségre. Abban a pillanatban, amikor valaki sérülést szenvedett, vagy segítségre szorult volna, az eset egyből segítségnyújtás elmulasztásának minősül, ha elhajtasz - ilyenkor érdemes figyelembe venni azt is, hogy a mai világban már bárhol lehet egy térfigyelő kamera, így könnyen utánunk tudnak nyúlni a hatóságok.

Tehát, ha már csak feltételezzük, hogy valaki bajban van, álljunk meg, és győződjünk meg róla, hogy szükséges-e a segítségnyújtás – és ha igen, akkor az adott körülményekhez igazodva nyújtsunk segítséget, értesítsük a hatóságokat. Ugyanakkor a jogalkotó azt nem várja el, hogy saját képességeinken felül segítsünk, akár életünk kockáztatásával: például, ha látunk egy fuldoklót, vízimentő jártasság nélkül ne ugorjunk utána a vízbe, de például mentőmellényt kötelesek vagyunk neki dobni, ha van a kezünk ügyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?