4 °C Budapest
Middle aged man holding steering wheel.See other photos of that model:

Audi: kritikus időszak következhet a járműgyártásban, leáll a győri export Oroszországba

2022. március 17. 16:44

Aggódunk, mert látjuk, hogy a nemzetközi jogot sértve mi történik Ukrajnában – fogalmazott az Audi Hungaria éves sajtótájékoztatóján Alfons Dintner győri vállalat igazgatóságának elnöke. Elmondása szerint remélik, hogy a nemzetközi jog alapján megoldódik a helyzet, ők annyit tehetnek, hogy a háború hatását megpróbálják visszaszorítani a győri gyárban. A bizonytalan helyzet ugyanakkor szükségessé teszi a gyártási program átszervezését – mondta el.

Az orosz-ukrán háború hatását – az ukrán beszállítók miatt – szinte azonnal megérezte az Audi, írja a Telex. A mai sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva, miszerint meddig tudja a győri vállalat még kiszolgálni a partnereit; s van-e már olyan gyár, amelyet nem tud, Alfons Dinter azt válaszolta, egyelőre nincs olyan vevőjük, akit ne tudnának kiszolgálni. Húsba vágó kérdés az is, hogy mekkora bevételkieséssel kalkulálnak mind a motor-, mind pedig a járműgyártásban; s ami a több mint tízezer audis dolgozónak a legfontosabb: ez hogyan érinti majd őket? - írja a lap.

Számokat nem említve az elnök elmondta, hogy nyilvánvalóan számolnak kárral, de úgy fogalmazott: „egyelőre az év elején vagyunk, reméljük, hogy az év végéig a kiesést bepótoljuk”. A munkatársak ezt a műszakok „ki-be kapcsolásával” érzik meg, de azt tudni kell, hogy Audiban nem először és nyilván nem utoljára nyúlnak ehhez az eszközhöz – a félvezetők hiánya hasonló helyzetet okozott korábban. Szintén kérdésre válaszolva erősítette meg a győri Audi első embere, hogy kritikus beszállítóik vannak a háborús térségben és a számuk sem csekély: nyolcvan. Az első műszakok a motorgyártásban már elmaradnak, s a járműgyártásnál is kritikus időszakot progrosztizálnak. Az orosz exportot – amely nem jelent drámai arányt a vállalat életében – a konszern döntésével összhangban Győrben is leállították.

Az idei nagy bejelentés arra vonatkozott, hogy a SEAT típus gyártása alternatívaként merült fel, tehát könnyen lehet, hogy hamarosan Győrben gyártják majd ezt a típust. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?