Budapest, Veres Pálné street, taxi moving along parked cars

Kiderült: ennyire drága valójában a parkolás a fővárosban, nincs is ok panaszra?

2021. december 21. 14:31

Valószínűleg nincs olyan város a világon, amely mindenkinek ingyenes parkolást biztosítana. A nagy keresletű, de kevés parkolóhellyel rendelkező helyeken a hatóságok korlátozott és fizetős parkolási övezeteket szerveznek.

A Picodi.com elemzői a világ 48 fővárosában és nagyvárosában tanulmányozták a parkolás költségeit, valamint az adott zóna lakóinak parkolási előnyeit. A kutatás keretében összehasonlították egy fizetős zónában egy hétköznapi parkolási óra költségét és a megfelelő fizetős parkolási zóna lakóinak előfizetési díját.

Parkolási óra költség

A rangsorban szereplő városok közül a legdrágább parkolás Nagy-Britannia fővárosában található. Egy óra parkolás Londonban eléri a 9,9 €-t. Az autó elhagyása Amszterdam központjában 7,5 €, Norvégia fővárosában – Oslóban pedig 7,5 €. Az egy óra ára a környék parkolási igényétől függ. Általános szabály, hogy minél távolabb a központtól, annál olcsóbb.

Budapesten a fizetős parkolási zónában az árak 175 és 525 forint között mozognak óránként (0,48–1,44 euró), és ezek a legalacsonyabb árak a vizsgált városok között.

A legjobb parkolási ár szerencsés tulajdonosai a jerevániak lettek. Egy óra parkolás Örményország fővárosában mindössze 0,18 €-ba kerül.

A lakosok előfizetési költsége

Általában a fizetős parkolózóna lakói élveznek bizonyos kiváltságokat. Nem vonatkozik rájuk a parkolási idő korlátozás, és sokkal kedvezőbb díjaik vannak, feltéve, hogy állandó lakhellyel rendelkeznek a városban és ott fizetnek adót.

A vizsgált 48 város közül 6-ban a lakosok ingyenesen parkolhatják le autójukat a fizető parkoló zónában, ha otthonuk közelében parkolnak. Ez a lehetőség Lisszabonban, Rómában, Buenos Airesben és Mexikóvárosban áll az autótulajdonosok rendelkezésére.

A fizetős parkolási zónában élő budapesti autósok évi 2.000 Ft-ért (5,5 €) vásárolhatnak lakcímkártyát, amellyel ingyenesen parkolhatnak az otthonuk közelében lévő környező utcákban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy hasonló előfizetés Bécsben zónától függően 90 €-tól 120 €-ig, Berlinben 10,2 €-ba kerül zónától függetlenül, a legdrágább pedig Stockholmban (357–1.309 €). A vizsgálatban szereplő 48 városból 6-ban a fizetős parkolóval rendelkező utcák lakói nem részesülnek kedvezményben. Vagy vásárolniuk kell egy garázst, vagy szabad helyet kell keresniük a fizetős parkolózónán kívül, vagy általános feltételekkel előfizetést kell vásárolniuk. E városok közé tartozik New York, Kijev, Minszk és Tbiliszi.

Módszertan és adatforrások

Ez a tanulmány figyelembe vette a fizetős parkolózónákban a hétköznapokon egy teljes vagy az első órában történő parkolás díjait. Figyelembe vettük a lakossági parkolási engedélyek költségeit is, amelyek korlátlan parkolási jogot adnak a lakóhely közvetlen közelében lévő fizetős parkolóhelyeken, figyelmen kívül hagyva az elektromos járművek, alacsony szén-dioxid-kibocsátású járművek tulajdonosai, valamint fogyatékosok stb.

Az árakat a városi önkormányzatok vagy a fizetős parkolási övezeteket kezelő vállalkozások weboldalairól veszik. A parkolási zónák nagyságát a városok területéhez viszonyítva a Google Earth térképező eszközzel számítottak ki. A pénznemek átváltása a Google Finance által közölt 2021. novemberi átlagárfolyamon történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?