22 °C Budapest
Itt a bizonyíték: tényleg a németek roncstemetője lett Magyarország

Itt a bizonyíték: tényleg a németek "roncstemetője" lett Magyarország

2021. október 21. 11:15

Évtizedek óta rengeteg autó érkezik külföldről hazánkba: ha valaki például bemegy egy kereskedőhöz, jó eséllyel találkozhat import használt autókkal, de egyre több szakember foglalkozik egyéni igényekre szabott "autóvadászattal" is. Most kiderült, hogy melyik országból importálják a legtöbb használt személyautót Magyarországra.

Magyarországon is évtizedes hagyománya van a használt autók importjának. A rendszerváltás után ez volt az egyetlen módja egy megfizethető nyugati autó megszerzésének, de azóta is sokan döntenek úgy, hogy nem a magyar piacról válogatnak, hanem külföldön keresnek, kerestetnek egy remélhetőleg jobb állapotú, megkímélt példányt a kiszemelt márkából és modellből.

Manapság az internet segítségével bárki leülhet és megnézheti a kínálatot, érdeklődhet az eladónál és megtervezheti az útját otthonról, majd a tervek szerint lebonyolíthatja az adásvételt. A másik mód, ha megbíz egy ezzel foglalkozó szakembert, hogy hozzon be neki egy autót, vagy egyszerűen csak elmegy egy kereskedésbe, ahol elég nagy valószínűséggel import használtautók közül válogathat. A CarVertical szakemberei most megnézték, honnan érkezik a legtöbb használt autó Magyarországra.

A Pénzcentrumnak megküldött tanulmány alapjául a cég adatait vették, a számok azon Magyarországra importált autók arányait mutatják, melyeket az elmúlt 2 évben ellenőriztek a platformon - a szakemberek több ezer jelentést elemeztek. Ugye, az autótörténeti jelentésekből könnyen ki lehet deríteni, hogy az autókat hol helyezték először forgalomba, és ezt követően melyik országban vették nyilvántartásba.

Innen jön a legtöbb használt autó

Az adatok alapján kiderült, hogy a legtöbb autó Németországból érkezik Magyarországra, a vizsgált járművek több mint fele innen érkezett. A TOP 5-ben ott van még Belgium, Olaszország, Hollandia és az USA is.

A szakértők megnézték milyen okok állhatnak a fenti számok mögött:

Németország

Évtizedek óta a legtöbb autó innen érkezik Magyarországra. Ez egyrészt a német autók általános megbízhatóságából ered, hiszen a legendás német precizitás többé-kevésbé minden márka esetében helytálló. Másrészt a Németországban futó autókról általánosan elmondható, hogy az átlagosnál gondosabb karbantartás alatt állnak, vagyis a német tulajdonosok több pénzt adnak ki autójuk szervizelésére, mint a többi országban.

Végül pedig, sok autóimportőr akár évtizedes németországi múlttal, kapcsolatrendszerrel, helyismerettel rendelkezik, ami megint csak magyarázatot adhat az importált autók hatalmas arányára.

Belgium

Németországhoz hasonlóan, a belga autótulajdonosok is szeretnek költeni járművükre, hogy fenntartsák annak jó állapotát. Ezen kívül jó minőségű utak, autópályák szövik be az országot, melyek kevésbé veszik igénybe az autókat.

Autót vennél? Válogass a hitelajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Másik fontos tulajdonsága a belga piacnak, hogy a gyakran egészen apró sérüléssel, hibával rendelkező autókat potom pénzért kínálják - a biztosítótársaságok üzletpolitikája miatt jobban megéri ezeket eladni, mint megjavíttatni.

Olaszország

Az olasz autók két nagyon vonzó tulajdonsággal rendelkeznek az importálás szempontjából. Az egyik, hogy az éghajlati sajátosságok miatt nagy részük jól működő klímával és akár napfénytetővel rendelkezik, ami egy erős pluszpontot jelent eladáskor.

A másik, hogy szintén az éghajlati sajátosságok miatt az olasz utakat gyakorlatilag sohasem sózzák, ami miatt az olasz autóknál az átlagoshoz képest kisebb mértékű probléma a rozsdásodás. Nem ritka, hogy akár egy 10-15 éves autó alváza is teljesen rozsdamentes.

Hollandia

A holland használt autókra is igaz, ami a német és belga társaikra, ami a magasabb szervizeltség. Ezen kívül Hollandiában 2014 óta nagyon részletes és szigorú nyilvántartási adatbázis működik, melybe minden hivatalos szervizben történt látogatás során bejegyzik az autók óraállását, így nagyon ritka az ezzel való visszaélés.

Ráadásul Hollandiában nagyon magas adókat kell fizetni a nagyobb dízel- és benzinmotoros autókra, amiken így rendszerint inkább továbbadnak, országunk pedig ezeknek igencsak jó felvevőpiac a presztízstulajdonosok miatt.

USA

Az USA import előnyei röviden: az árverések, illetve a ritka és/vagy presztízsautók. Ha valaki amerikai autót szeretne venni, van más lehetősége is, de gyakran a közvetlen amerikai importot választja. Bár a folyamat nehézkes is lehet, a végeredmény mégis kárpótolja a tulajdonost.

Másrészt az amerikai árveréseken rengeteg autó fordul meg, és általában nagyon jó áron lehet elnyerni egy licitet. Bár ebben is vannak csapdák (pl. vízkárból, totálkárból feltámasztott példányok), még mindig megéri próbálkozni annak, aki ilyenben gondolkodik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem