0 °C Budapest
Nem áll meg a horror a benzinkutakon: meddig szállhatnak még el az árak?

Nem áll meg a horror a benzinkutakon: meddig szállhatnak még el az árak?

2021. október 13. 11:03

Sokaknál itt a lélektani határ: a rekordárú üzemanyagok miatt több tízezer magyar teheti le az autóját. A Pénzcentrum most felmérést végzett olvasói körében, amelyből kiderült, hogy a legtöbbeknek már eddig is gondot okozott tankolni. Egy másik jelentős hányadnak pedig az 500 forintos literenkénti ár a lélektani határ, amit most a gázolaj már át is lépett.

A benzin literenkénti átlagára 6 forinttal, míg a gázolajé 8 forinttal emelkedett szerdától és ezzel még nincs vége! Pénteken újabb áremelés lesz: a benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent, míg a gázolaj átagára bruttó 4 forinttal emelkedik majd. Így pedig a 95-ös benzin literenkénti ára 491 forint lesz, a gázolaj literje pedig 505 forint lesz a holtankoljak.hu szerint. Ezzel mindkét üzemanyagtípus ára új történelmi rekordot dönt.

Sőt, a régóta emlegetett 500 forintos "lélektani határt" a gázolaj a legutóbbi, mai áremeléssel már át is lépte (501 forint/liter), a benzin átlagára pedig 488 forintra nőtt literenként szerdától.

Ezek az árak már sok magyart sarkallhatnak arra, hogy letegye az autóját. Pontosan egy hete indítottunk szavazást olvasóink körében a témában, akkor a 95-ös benzin literje 473 forint volt, egy liter gázolajért pedig 484 forintot kellett fizetni. A legtöbbeknek már ez is sok volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Összeségében 10 százaléknyian lőtték be a határt 550, vagy 600 forintos literenkénti árra. Viszont a válaszadók 22 százaléka azt mondta, hogy mindegy mennyibe kerül az üzemanyag, ő bizony ki fogja fizetni.

Az üzemanyagok drágulása mögött elsősorban az olajár emelkedése áll, a Brent típus hordónként már 85 dollár közelében áll, ami 3 éves csúcsnak számít. Az emelkedés több tényezőnek tudható be a Portfolio szerint:

  • többek között a szűkösebb kínálatnak és az alacsonyabb tartalékoknak,
  • illetve annak, hogy jelentősen nőtt a gáz ára is, amely így elindított egy gáz-olaj cserét is.
  • Emellett szintén kedvezőtlen, hogy a forint gyengül a dollárral szemben, amely szintén fölfelé hajtja az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?