Passenger car passing Pag bridge (Paski most), Pag island, Croatia

Autóval mész nyaralni? Ezeket mindenképp csekkold indulás előtt, hogy ne legyen baj

2021. június 21. 14:02

Tombol a nyár, indul a turistaszezon: rengeteg magyar kel útra a következő hetekben. A lakosság kétharmada tervez idén nyáron belföldi nyaralást, 20 százalék külföldön akarja tölteni a szabadságát. A Magyarországon belüli utazáshoz a legpraktikusabb az autó, és a horvát tengerpartra is megérheti kocsival lemenni. Viszont saját biztonságunk érdekében fontos, hogy a kocsink megfelelő állapotban legyen a nagy út előtt. Mutatjuk, mi mindenre kell figyelni!

Egy korábbi kutatás szerint belföldi nyaralást a magyar lakosság kétharmada, külföldit tízből 2 fő tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya pedig 10 százalék körül van.

A belföldi utazásokhoz egyértelműen az autó a legpraktikusabb választás, de ha az Adria felé vesszük az irányt, akkor is jó választás lehet kocsival útra kelni. Bár például az autópályákon súlyos pénzeket kell fizetni, a Pénzcentrum nemrég kiszámolta, hogy így is autóval érheti meg a legjobban célba venni a horvát tengerpartot.

Azonban nemcsak a sofőrnek, hanem az autónak is fel kell készülnie a nyaralásra. A német autóklub összeszedte, mi mindent kell lecsekkolnunk a járgányon, mielőtt nyaralni indulnánk vele. Mutatjuk az ADAC csekklistáját!

Gumiabroncsok: indulás előtt feltétlenül ellenőrizük a gumiabroncsok nyomását, és egy kicsit fújjuk túl őket, ha sok csomaggal kelünk útra. Csekkoljuk az abroncsok profilját és azt is, hogy nincsenek-e sérülések rajtuk.

Motorolaj: a nyaralás előtt ellenőrizni kell az olajszintet is, hiszen ha túl alacsony, a motor károsodhat.

Hűtőrendszer:  ilyen kánikulában különösen fontos, hogy a motor megfelelően tudja hűteni magát. Mindenképp ellenőrizni kell a hűtővíz szintjét, szerencsére ez gyakorlatilag minden benzinkútnál feltölthető. De légy óvatos! Ha a motor forró, a hűtőrendszer nyomás alatt áll, ilyenkor jobb, ha nem nyitod ki a tartályt. Az újratöltésnél mondig várd meg, hogy a motor lehűljön.

Világítás: gondosan ellenőrizd, hogy az összes fényszóró, index és hátsó lámpa működik-e. A hosszú úton nagyon fontos, hogy jól lássanak minket.

Akkumulátor: kevesen tudják, de az akksi nem csak a hidegre, de a forróságra is érzékeny, nagyon visszaveheti a teljesítményét a hőség. Egy hosszabb utazás előtt érdemes megnézetni az akkut, és ha szükséges, akkor cserélni is.

Fontos még: hosszú utazások előtt ellenőrizni kell még a légkondicionálót, a fékeket és az ablaktörlő lapátokat is, és mindig töltsük fel a szélvédőmosó tartályát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utazás után ezeket fontos ellenőrizni

Hosszú nyaralás után is fontos ellenőrizni, kitakarítani az autót. A kocsit azért is fontos kiüríteni, mert minden plusz kiló megdobja a fogyasztást:

A nehéz poggyász kirakod után ellenőrizni kell a fényszórók beállítását. Szükség esetén pedig utána kell állítani, hogy a fényszórók ne világítsanak túl alacsonyan, az utat rendesen bevilágítsák.

A gumiabroncsok nyomását is érdemes csekkolni, hiszen érdemes egy kicsit túlfújni a kerekeket, ha nehéz poggyászokat szállítunk. Intenzív használat után a futófelület mélységét is ellenőrizni kell.

Nem csak az ablakok külső része lesz piszkos egy hosszú út után. Egy nyaralás után érdemes belülről is lemosni őket, hogy a szennyeződések ne zavarják a kilátást.

Hazaérkezés után is érdemes csekkolni az olajszintet és a hűtőfolyadékot is, és szükség esetén után kell tölteni. Ha lecsökkent a hűtőfolyadék szintje a nyaralás végére, az okot szakemberrel kell kivizsgáltatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem