5 °C Budapest
Ilyen autókra vadásznak leginkább a tolvajok: ezzel a módszerrel dolgoznak

Ilyen autókra vadásznak leginkább a tolvajok: ezzel a módszerrel dolgoznak

2021. március 3. 09:15

2020-ban is folytatódott az évek óta tartó pozitív trend, újra kevesebb autót loptak el hazánkban, mint előtte. A rendőrségi statisztikák alapján mutatjuk, mit és mennyit vittek el tavaly az autótolvajok.

Tavaly tovább javultak az autólopási statisztikák az ORFK adatai alapján. 2007-ben 7584, majd néhány éves csökkenést követően 2012-ben újra elég sok, 6920 gépjárművet loptak el hazánkban, ám mióta a rendőrség 2014-ben létrehozta speciális, az autólopáshoz kapcsolódó bűnözők felderítésével foglalkozó egységeit, folyamatos a csökkenés, és a trend tavaly is folytatódott - írja a Vezess.hu.

Tavaly a 2019-esnél is jelentősen kevesebb gépjármű - és azon belül személygépkocsi - lopása miatt indított nyomozást az ORFK. 2018-ban 771, 2019-ben 503, 2020-ban viszont már csak 346 személygépkocsit köröztek, gyakorlatilag megfeleződtek a számok. A rendőrség elvetette, hogy a csökkenő számoknak köze lenne a pandémiához, szerintük a Magyarországon elkövetett gépjárműlopások számát a tavalyi évben nem befolyásolta a koronavírus-járvány.

Ezeket a márkákat lopják leginkább

2019-hez képest nem sokat változott a tolvajok "ízlése", ahogy egy évvel korábban, tavaly is a Ford, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen és a Renault modelljeit vitték leginkább, a sorrend viszont nem tükrözi pontosan a teljes magyar autóflotta arányait. A KSH 2019-es adatai szerint hazánk útjain a lopási listán csak második Opelből fut a legtöbb (kis híján félmillió példány), Suzukiból több mint 430 ezer, VW-ből bő 370 ezer, míg Fordból "csak" 315 ezer van, így lopások tekintetében egyértelműen felülprezentált a "kék ovál". A Volkswagen utoljára 2018-ban vezette a lopási listát, míg a Suzuki immár hat éve nincs a topon.

A két másik német prémiummárka, a BMW és az Audi autóit kevésbé lopták tavaly, mint 2019-ben, ám a leglátványosabban a Toyoták iránti érdeklődés esett vissza a tolvajok körében: tavalyelőtt 32 darabot tulajdonítottak el, míg 2020-ban kevesebb mint harmadát, kilencet.

Nem meglepő, hogy az autótolvajok vadászterülete leginkább a főváros és az agglomeráció (Pest megye), a vidék messze le van maradva ezen a téren, voltak megyék, ahol tavaly egyetlen gépkocsit sem tulajdonítottak el. A Pest megye nélkül számított vidéken összesen 116 személygépkocsi-lopást számolhatunk össze, szemben a Budapesti 141-es mennyiséggel. Ami a legelterjedtebb lopási módszereket illeti, azt közölte az ORFK:

A jelenleg Magyarországon jellemző eltulajdonítási módszerek: a tulajdonosok figyelmetlensége miatt a saját indítókulcs használatával történő eltulajdonítás; az elkövetők az ablaküveg betörését követően az OBD (On-board diagnostics) egységre egy diagnosztikai olvasó csatlakoztatásával és nyers, úgynevezett okos kulcs programozásával valósítják meg a bűncselekményt; az elkövetők a gépjárműbe telepített GPS blokkolására alkalmas jelblokkolót használnak a lopás megvalósításakor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30