Fontos bejelentés az autópálya-matricákról: ennyivel drágulnak idén

MTI
2020. december 4. 16:14

A 2021-es éves országos és megyei autópálya-matricák 2020. december 7-től elérhetőek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) saját értékesítési felületén, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél, a 2020. évre váltott ugyanilyen típusú vignetták 2021. január 31-ig biztosítanak úthasználati jogosultságot a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon - közölte a szolgáltató pénteken.

Ismertetik, hogy a 2021. évre érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák érvényességi ideje 2021. január 1-jén indul, és érvényességük 2022. január 31-én jár le, azaz azokat 13 hónapon keresztül lehet használni.

A NÚSZ adatai szerint az éves e-matricák elővásárlása egyre népszerűbb az utazóközönség körében. Míg 2018 decemberében bő 120 ezer, 2019 utolsó hónapjában már több mint 144 ezer éves e-matrica kelt el az érvényességi idő kezdete előtt. Ez a tavalyi elővásárlási időszakban közel 20 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A 2019 év végi elővásárlások során az éves országos jogosultságból több mint 56 ezer, a megyei e-matricákból pedig mintegy 88 ezer darabot szereztek be az úthasználók.

A kialakult járványhelyzetre tekintettel az e-matrica vásárláshoz a NÚSZ Zrt. elsősorban a saját, mobiltelefonra optimalizált elektronikus értékesítési felületét, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja. Az itt történő vásárlások után nem kell kényelmi díjat fizetni, a jármű adatait csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával a tévesztések - például rendszámelírás - esélye nullára csökken, és még a vásárlást igazoló bizonylatot sem kell megőrizni 2 évig - írják a közleményben.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta, először 2016-ban vezették be az elővásárlás lehetőségét, annak érdekében, hogy minél többen el tudják kerülni az értékesítőhelyeken januárban jellemző tumultust és felesleges várakozást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy nemrég kihirdetett törvénymódosítás értelmében 2021-től kezdődően az útdíjak évente automatikusan inflációkövetéssel drágulnak.

Az autopalyamatrica.hu honlapon közzétett tájékoztatás szerint a személygépkocsikra (D1 díjkategória) jövőre az éves országos autópálya-matrica 44 660 forintba, az éves megyénkénti 5200 forintba, a tíznapos 3640 forintba, a havi 4970 forintba kerül.
A D2 díjkategóriában - 7-nél több személy szállítására alkalmas jármű, tehergépkocsi 3,5 tonnáig és lakókocsi - a 2021-re érvényes éves e-matrica ára szintén 44 660 forint, míg a megyei 10 390 forint. A B2 kategóriába tartozó járműveknél (buszok) az éves autópálya-matricáért 207 770 forintot kell fizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem