4 °C Budapest
Ezek a legjobb használt autók 1,5 millió alatt: rengetegen keresik őket

Ezek a legjobb használt autók 1,5 millió alatt: rengetegen keresik őket

2020. november 12. 05:55

Sokan szabadulnának meg 4-6 millió forintot érő autóiktól, ám ahogy a kínálat egyre csak gyarapszik, a kereslet csökken ezek iránt a modellek iránt. A piaci szereplők szerint a magyarok jelentős része még mindig 1-2 millió forint körüli összeget szán autóvásárlásra. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a Pénzcentrum megkeresésére kiemelte, hogy a vásárlók a kis és az alsó-közép kategóriában jobbára a megbízhatónak és alacsony szervizköltégűnek tartott japán és dél-koreai autókat részesítik előnyben. A Használtautó.hu szakértője, Katona Mátyás pedig arról beszélt, hogy náluk az 1 millió forint alatti autók kereslete erősödött jelentősen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre többen döntenek úgy, megválnak 4-6 millió forintot érő autóiktól, hogy valami olcsóbb, és kedvezőbben fenntartható járműbe üljenek át. Piaci információink szerint mostanában igencsak megszaporodtak az ilyen árkategóriába tartozó, prémium modellek a telepeken, ám a kereskedők is bajban vannak, mert a kínálattal együtt a kereslet szinte semmit nem nőtt, sőt.

Valóban van egy ilyen tendencia, a drágábban fenntartható prémiummárkák iránt csökkent a kereslet, tapasztalataink szerint most igen nehéz eladni használtan ezeket a járműveket, főként a nagyobb modelleket. Akik ugyanis megtehetik, és továbbra is kitartanak a prémium márkák mellett, jellemzően újat vásárolnak

- magyarázta kérdésünkre Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

Hasonlóak a tapasztalatok a másik nagy használtautós hirdetési portálnál is: a Használtautó.hu felületein is nőtt a 4-6 millió forint között hirdetett autók száma, de az említett árkategória csak hajszálnyit teljesít jobban, mint a piac egésze. Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője emlékeztetett ugyanakkor, hogy a legjelentősebb eltérés még márciusban mutatkozott: ekkor az előző évhez mérten, összességében csaknem 20 százalékkal kevesebb hirdetést adtak fel a Használtautó.hu felületén, ám a 4-6 millió forint közötti tartományban mégis közel 5 százalékkal többet.

Ezeket keresik a magyarok

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy jelenleg milyen autók pörögnek a magyar piacon. Halász Bertalan elmondta, az ő rendszerükben a legkeresettebb az 1-2 millió forint közötti árkategória. A JóAutók vezérigazgatója azt is elárulta, hogy hirdetéseket böngészők egyértelműen a benzines autókat részesítik előnyben, ezek keresési aránya októberben 62 százalék volt, szemben a dízel 38 százalékával. Ebben az árkategóriában az alternatív hajtású járművek nem jelennek meg - tette hozzá. A JóAutók.hu keresési eredményei szerint októberben ezen értéksávon belül a legnépszerűbbek a Honda Jazz modellek voltak. A további sorrend:

  • Kia Cee’d,
  • Renault Mégane,
  • Toyota Auris
  • Hyundai i20.
A keresési lista természetesen nem tükrözi azt, hogy végül meg modellekből vásároltak legnagyobb mennyiségben az érdeklődők, de jól mutatja, hogy a minőségi autók iránt érdeklődők a kis és az alsó-közép kategóriában jobbára a megbízhatónak és alacsony szervizköltégűnek tartott japán és dél-koreai autókat részesítik előnyben

- fűzte hozzá Halász Bertalan.

A Használtautó.hu-n is az olcsóbb modellek iránt élénk a kereslet, mint Katona Mátyás elmondta, az adataik szerint már a 1,5-2 millió forintos kategória iránt sem érdeklődnek annyira az autóvásárlók, az ilyen ársávú autók kereslete a piac egészéhez hasonlóan minimális csökkenést mutat, míg a hazai tulajdonosváltásoknál az év háromnegyedében, azaz szeptember végéig 2,1 százalékos visszaesést tapasztaltak.

A Használtautó.hu keresési adatai szerint az 1 millió forint alatti autók kereslete erősödött. Az önálló mobilitás, az autózás egyre többekben merül fel igényként, ezért most vélhetően az is vásárolt, aki eddig inkább nem engedte meg magának az autózás luxusát

- vélte a portál szakértője hozzátéve, hogy a legkeresettebb modellek az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf - ezek családi használatra is megfelelő, újkorukban még flottákban is kedvelt autóknak számítanak.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az is biztos, hogy nem ezektől a modellektől várhatjuk a hazai autópark fiatalodását: ugyanis már a 1,5-2 millió forint között hirdetett autók átlagos életkora is 14,5 év, ez gyakorlatilag a hazai autópark átlagos életkorával megegyező.

Ennyiért már számos modellből, benzines, dízel és hibrid autók közül is válogathatunk, elektromosból azonban csak a legrégebbi, igen ritka példányok bukkannak fel ennyiért. Tehát róluk még nem érdemes beszélni ebben az ártartományban

- sorolta Katona Mátyás. Kiderült, hogy a vásárlók zöme, 60 százaléka benzines autót keres ebben az ártartományban is. A dízelt keresők aránya nagyjából 30 százalék, hiszen a gázolajos autók a hosszú távokat autózóknak még mindig takarékos megoldásnak számítanak - épp úgy, mint a keresések maradék 10 százalékát adó, a környezetet kevésbé terhelő hibrid és autógáz üzemű modellek.

Jó, de miből?

Sokan kicentizik az autóvásárlási költségeket, nem számolnak azzal, hogy bizony nem csak a kocsi vételárát kell kifizetni, hanem azon felül még kb 200-300 ezer forint biztosan kelleni fog ügyintézésre, meg a vásárlás utáni szervizelésre. Ilyenkor nem ördögtől való dolog hitelhez nyúlni, hogy biztos ne legyen anyagi csőd az autóvásárlás.

Most a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában megnéztük, milyen feltételekkel adnak a bankok egymillió forintot, ötéves futamidőre. A legjobb ajánlatot a Sberbank adta, ahol a THM plafon lejártával 7,16%-os lesz a mutató, a havi törlesztőrészlt pedig 17 786 forint. Érdemes megnézni a CIB Bank ajánlatát is, amelynél január elsejétől 7,97% lesz a THM, a törlesztőrészlet pedig 20 150 forint. Az MKB ezt az összeget 5 évre 20 253 forintos havi részletre adja, 8,20%-os THM-el. Több ajánlatért nézd meg a Pénzcentrum kalkulátorát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20