9 °C Budapest

Sokan nem tudják: ha így mosod az autód, többszázezres is lehet a kár

2020. augusztus 28. 16:53

Rengetegen nem tudják hogyan is kell rendesen autót mosni: ennek pedig egy csúnya kocsi, illetve jelentős anyagi kár is lehet a vége. Mutatunk pár tippet, hogy te ne kövesd el a jellemző hibákat, és sokáig szép maradjon az autód.

Megoszlanak a vélemények az autómosásról: rengetegen vannak, akik mindig patika állapotban szeretik tudni a kocsijukat, mások elvétve fordulnak meg a mosóban, vagy ragadnak slagot, magasnyomású mosót - mondván, a vegyszerek károsítják a fényezést. Ebben a vitában nem szeretnénl állást foglalni, de az tény, hogy vannak dolgok, amikre oda kell figyelni autómosáskor, különben komoly számlát kaphatunk a fényezőtől. Mutatunk hét tippet, hogy a te autód is sokáig szép maradhasson, és persze ne nézz nagyot, ha meglátod a fényező munkadíját.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Túllősz a nagynyomásúval

A gyakorlott kocsimosóknak nem kell bemutatni a magasnyomású tisztítót, de sokan rosszul használják. Hiszen bár az autók fényezése viszonylag ellenálló, nem jó, ha túl közel tartod hozzá a gép fejét. A víznyomástól függően a festék megsérülhet, ha túl sokáig kapja közelről a vízsigarat. Ezért ajánlatos a magasnyomású fejét legalább 30-50 centire tartani az autótól.

A felnikkel néha el kell menni szakemberhez

Különösen a fékek kopása miatt szoktak elkoszolódni a felnik, hiszen a fékpor elég makacs dolog, eléggé meg tud tapadni. Ha csak otthon, ímmel-ámmal mosod le a felniket, akkor bizony fennáll akár a maradandókárokat is szenvedhet. Éppen ezért az AutoBild azt ajánlja, hogy időről időre látogass el egy profi autómosóba, ahol speciális vegyszerekkel tudják megtisztítani a felniket.

"Jó lesz a mosógatószer is!"

Nem, nem lesz jó: szigorúan tilos háztartási vegyszerekkel, eszközökkel mosni az autót. Ha nem az arra kitalált anyagokkal, eszközökkel tisztítod az autót, akkor komoly károkat szenvedhet a fényezés. Ha például mosogatószert használsz autósampon helyett, akkor a polírozásra, fényezésvédelemre gyakorlatilag fölösleges is volt pénzt kiadni, mert a mosogató leoldja őket a felületről, de rosszabb esetben az autó lakkozása is károsodhat, ráadásul idővel a gumitömítések is elporladnak, ha mosogatószert használsz. A közönséges háztartási szivacs mikrokarcokat ejt a fényezésen, ahelyett ajánlatos inkább mikroszálas rongyokat használni.

A viasz a barátod

Ajánlott évente legalább kétszer valamilyen viaszos ápolószerrel átmenni az autón, hiszen nem csak szép fényes lesz tőle a kocsi, hanem a fényezést is védi a napsugaraktól, a rovaroktól és a sótól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idő kulcskérdés

A makacs szennyeződéseket - gyantás falevelek, madárürülék, bogarak - a lehető leghamarabb el kell távolítani, mert egy idő után károsítják a fényezést és maradandó nyomokat hagynak - főképpen, ha napfény is éri a szennyeződéseket.

Óvakodj a naptól

Ha kocsit mosol, mindenképp árnyékos helyen tedd! Bár jó ötletnek tűnhet, mert hamarabb megszárad az autó, de éppenhogy nemkívánatos, mert így csúnya foltok maradhatnak a kocsin. A tűző napon autóviaszt, polírt sem szabad használni, azok is csúnya nyomokat hagynak, ha gyorsan száradnak.

Mosd el a cuccokat!

Az autómosáshoz használt szivacsokat, keféket mindig alaposan mosd el, öblítsd ki. Ellenkező esetben szennyeződések maradhatnak bennük, amik szintén mikrokarcokat okozhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem