7 °C Budapest

Súlyos pénzekkel fogyaszt többet a kocsi, ha fűtöd: itt a matek

2019. november 25. 14:30

Közelegnek a hideg napok, reggel bizony elkell már az ablakfűtés, és aki teheti az ülésébe is nyomat egy kis meleget a kocsiban. Ám ezeknek ára van, hiszen egyes kényelmi extrák igencsak meg tudják dobni az autó fogyasztását. Most összegeztük, mennyibe kerül, ha fűtöd az ülést, a szélvédőt.

Bár nagyon jó reggel benyomi az autón az ülésfűtést, és a légkondival, ablakfűtéssel leolvasztani a jeget a szélvédőkről, de mint mindennek, ezeknek a kényelmi extráknak is súlyos ára van, ahogyan például a fűtött kormány is igencsak meglátszik a fogyasztáson. Eddig azonban kevesen tudták, hogy pontosan mennyit vesznek ki a zsebünkből az autó extrái - főképpen a hideg időben.

Most azonban az ADAC összeállított egy táblázatot, amiből hozzávetőlegesen kiderül, hogy mennyi benzinnel eszik többet a kocsi, ha mondjuk megy az ülésfűtés, a fényszóró, vagy a kormányfűtés. A szakemberek alapvetése az, hogy 100 watt energiafogysztás 0,1 literrel növeli meg az üzemanyagfogyasztást. Ez mai árakon dízelből kb. 40,9 forintot, benzinből pedig 38,9 forintot jelent. Igen ám, de egyfelől elég kevés kényelmi elektronika fogyaszt 100 wattot, zömük lényegesen többet kér. Alább mutatjuk, hogy az ADAC mérései szerint hozzávetőleg mi mennyit fogyaszt. A számok úgy jöttek ki, hogy különféle járműosztályok adatait átlagolták.

Az elektromos fűtésű szélvédő fogyasztja a legtöbbet, 800 wattot, ami így nyolc decivel növeli a fogyasztást 100-on. Forintra átváltva dízeleknél 100 kilométeren ez 327 forint pluszköltséget jelent, benzineseknél 311-et. És gondoljunk csak bele, az ablakfűtést nem csak akkor használjuk, amikor a jeget kell leolvasztani, hanem akkor is, ha párásodik a szélvédő, és nem látunk ki rendesen - ez télen elég gyakori.

Ha maxon fűtesz az autóban, az a németek szerint akár 2000 wattot is elvihet, ez kétliteres fogyasztásnövekedés 100-on, ami mindkét üzemanyagtípus esetében nagyjából 800 forinttal dobja meg a költségeket. Ha csak simán szellőztetsz, közepes ventillátorsebességgel, az 170 wattot visz el, egy dízeles autó esetében ez kb. 69,5 forijntos költségnövekedés, benzineseknél pedig 66,13-at.

A világítások (tompított fényszóró, helyzetjelző és ködlámpa) összesen 0,27 litert adnak a fogyasztáshoz 100 kilométeren: benzinből 105 forinttal jelent több üzemanyagköltséget, a dízelesek pedig 110-zel perkálhatnak többet 100 kilométerenként -ezeknek ugye mindig menniük kell, szóval simán add hozzá a benzinköltségekhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha fűtött ülésben szeretnél utazni, az kereken 100 watt fogyasztás átlagosan, tehát hozzávetőleg 40 forintos költségnövekedéssel kell számolni 100 kilométerenként. Ha a kormányt is melegíted, az további 50 watt, kb. 20 forint 100-on, ha pedig a tükröket is fűtöd, akkor adj hozzá plusz 40 wattot is, 15-17 forintot.

Ahogyan a fenti táblázaton látható, ha mondjuk 1500 kilométert mész (ez az agglomerációból ingázva akár egy-két hét alatt is összejöhet), és folyamatosan megy az ablakfűtés, akkor 1550 forinttal drágul meg a munkába járás, ha benzint  tankolsz - dízel esetében 16350-el kell többet fizetni. Ugyanezen a távon az ülések fűtése 585, illetve 615 forintba kerül, míg a kormányfűtés 950 forintnyi benzinnel, vagy 1000 forintnyi dízellel dobaj meg a számlát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm