6 °C Budapest

Autósok, figyelem! Megkezdődött az őszi roham a szervizekben

2018. szeptember 28. 12:05

Korábban kezdődött az idei évben a hűvös időjárás miatt a téli kerékcsere szezonja. Vannak olyan budapesti szervizek, ahol már ezekben a napokban több mint 70 százalékos a szerelőállások kihasználtsága. A nagy rohamot azonban még hetekkel későbbre várják a szakemberek. Az autósoknak az elmúlt évhez képest csaknem 5 százalékos drágulással kell számolniuk az emelkedő gyártási költségek és a forint árfolyama miatt.

"A flottával rendelkező cégek már hetek óta készülnek és sorban cseréltetik télire nyári abroncsaikat, de a reggeli hideg időjárás miatt egyre több magánszemély is követi a példájukat. Idén ezért hivatalosan is elkezdődött a téli kerékcsere szezonja és várhatóan november végéig kitart majd. Az elkövetkező hetekben a 11 budapesti szervizünket több tízezer autós keresi majd fel" - árulta el Pollák Péter, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi és marketingigazgatója.

Érdemes tehát időben előjegyzést kérni, mert október végén még nagyobb forgalom és sorbaállás várható a hazai szervizekben. Az országosan tapasztalható munkaerőhiány miatt biztosan lesznek viszont olyan országrészek, ahol csak jelentős, akár több hetes várakozással kerülnek sorra az autósok.

Az autósoknak számolniuk kell azzal, hogy az idei évben mintegy 5 százalékkal drágultak a gumiabroncsok egyrészt a forint árfolyama, másrészt a gyártáshoz szükséges alapvető nyersanyagok - szénszármazékok, a szintetikus és természetes gumi, valamint az acél árának - újabb világpiaci növekedése miatt. Így

két év alatt a szektorban tapasztalt áremelkedés mértéke egyes termékeknél elérheti a 10 százalékot is.

"Felméréseink alapján minden évben rengetegen vannak olyanok, akik nem cseréltetik le nyári abroncsainkat, pedig télen ez komoly kockázat az autóban közlekedőkre nézve. A csúszós úton a nyári gumival felszerelt autónak háromszor annyi fékútra van szüksége, mint a téli abroncsokon futó gépkocsiknak. Ezen kívül figyelmet kell fordítani az abroncs profilmélységére is. Egy új, személyautóra tervezett abroncs esetében a profilmélység 6-12 milliméter között van, viszont a 4 milliméter alatti mintázat mélységű téli abroncsok veszítenek tapadásukból hóban, latyakban" - hangsúlyozta a szakember. Pollák Péter hozzátette:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Veszélyes helyzetekben még hó sem kell, elég egy falevelekkel teli vizes útszakasz, hogy a kopott gumik úgy csússzanak, mintha jégen közlekednénk. Ezért a biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy megfelelő állapotú abroncsokat szereltessünk fel.

A szakemberek szerint a hidegben nemcsak a havazás miatt célszerű téli abronccsal járni, hanem azoknak a hideg időjáráshoz kifejlesztett speciális anyagösszetétele miatt. A nyári abroncs a télinél keményebb anyagból készül, hogy az 50-60 fokra hevült aszfalton is jól funkcionáljon. A hideg útburkolaton viszont kevésbé tapad, így nem biztonságos. Közlekedésbiztonsági szempontból nem hibázhat az, aki akkor is kér október végére időpontot, amikor még viszonylag jobb idő van. Inkább legyen fenn a téli abroncs két héttel hamarabb, minthogy a hirtelen beálló fagyban nyári abroncson "korcsolyázzunk".

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm