4 °C Budapest

Életveszély a parkolóban: ha ilyet látsz, azonnal törd be az autó ablakát

2018. május 8. 15:01

Noha mégcsak május eleje van, az évszakhoz képest szokatlanul melegebb volt a hőmérséklet az utóbbi napokban. Olyannyira, hogy szombaton megdőlt a hajnali melegrekord. És alighogy beköszöntött a jó idő, máris jött a hír: autóból kellett menteni a tűző napon, a járműben hagyott állatot. De mit lehet tenni, ha gyereket vagy kutyát látunk egy kocsiba zárva a hőségben? Aggódhatunk a felelősségre vonás miatt, ha betörjük a kocsi ablaküvegét? Ennek jártunk utána.

Az idei április több mint 4,5 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásosnál, sok helyen több évtizedes melegrekordok dőltek meg, 1901 óta ez volt a legmelegebb április - közölte múlt pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hónap során 15 hőmérsékleti melegrekord dőlt meg, és úgy tűnik, nincs megállás. Szombatra virradóra megint megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord. És alighogy beköszöntött a jó idő, máris autóból kellett menteni a tűző napon, a járműben hagyott állatot.

Április 29-én a Facebook-oldalán tették közzé a  Hortobágyi Madárkórház dolgozói, hogy egy parkoló autóból mentettek ki egy haldokló kutyát. Mire valaki észrevette szerencsétlen ebet, már nagyon rosszul volt: a hősokktól már összehányta az autó belsejét. Mikor rátaláltak, már csak magatehetetlenül feküdt, valószínűleg perceken belül el is pusztult volna, ha a Madárkórház dolgozói be nem törik a kocsi ablaküvegét és ki nem szabadítják.

Állapota aggasztóan válságos volt. A hősokktól elvesztette az eszméletét, nem reagált semmilyen ingerre. Pár pillanatra a légzése is megállt, pupillái kitágultak... Azt hittük, elveszítettük... Majd újra vett levegőt... Fellélegeztünk... Mintegy két óra hossza után elkezdett pislogni, de még mindig nem tudott megmozdulni

- írták. Másnap közzétettek egy képet róla, amely alá azt írták, a kutyus még gyenge, de lábra állt. Az eset nem egyedi, sőt. Ráadásul korántsem csak a házikedvenceket "felejtik" a kocsiban a hőségben az emberek, hanem a saját gyerekeiket is.

Nagy port kavart tavaly a hír, hogy rendőrök mentek egy anya után egy fóti bevásárlóközpontban, miután a nő a napra parkolt kocsiban hagyta alvó gyermekét, ő pedig a kisebbik gyerekkel vásárolni indult. Szerencséje volt, és nem végződött tragédiával a történet, nem úgy, mint 2015 nyarán, amikor a szlovákiai Nyitrán felejtettek a kocsiban egy kétéves gyereket, és mire járókelők észrevették, már késő volt: a kislány meghalt.

Ne késlekedj, cselekedj!

Ha valamelyik autóban bezárva látsz akár gyereket, akár kutyát, azonnal hívjuk a 112-t - közölte az ittlakunk.hu portálnak a rendőrség. Megpróbálhatjuk a jármű tulajdonosát is megtalálni, de az élet védelme az elsődleges.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az autóban hagyott gyermek, állat mentése érdekében azonnali, késedelmet nem tűrő intézkedésre van szükség, akkor azt bármilyen módon meg lehet tenni. Adott esetben akár a gépjármű valamely üvegének a betörésével is elhárítható a veszély.

Bár minden eset egyedi, az ablaküveg betörésénél a Btk. 15. §-ában felsorolt büntethetőséget kizáró okok közül a Btk. 23. §-ában megfogalmazott végszükség lép fel:

Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett

- írja a portál. Ha sikerült kivenni a kocsiból a gyereket vagy kutyát, azonnal helyezzük hűvös, árnyékos helyre az orvosi segítség megérkezéséig. Érdemes nedves ruhával hűteni a testét, legyezgetni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm