27 °C Budapest
Egy új, három lépéses módszerrel buktatnák le az autótolvajokat

Egy új, három lépéses módszerrel buktatnák le az autótolvajokat

2017. február 2. 13:00

Legyen kötelező az eredetiség vizsgálat, vegyszerrel nézzék meg az alvázszámot, és fényképes adatbázist is készítenének. Így reformálná meg a kormány az eredetiségvizsgálat rendszerét, az autótolvajok ellehetetlenítése mellett a járművásárlókat is segítené - írja a vezess.hu

Néhány hét múlva tárgyalja a Miniszterelnökség az eredetiségvizsgálat jelenlegi rendszerét megreformáló jogszabálytervezetet. A vizsgák szigorítására három fontos javaslatot is tartalmaz a tervezet.

Jelenleg nem kötelező az eredetiségvizsgálat a külföldről érkező használt autókra, aminek sokan áldozatául eshetnek.

A nepper bejelenti az NKH-nál a kocsit, majd attól függően, hogy érvényes-e a kinti műszaki vizsgája, itthon szemlére, lejárt papírok esetén műszaki vizsgára megy. Ezután jelentkezik a Vámhivatalnál, kifizeti a regadót, majd elmegy az okmányirodába, ahol pár ezer forintért rendszámot és forgalmit kap, és máris hirdetheti a járművet eladásra. Ezt az autót magyar rendszámmal nagyobb bizodalommal veszi meg bárki, hiszen azt hiszi, alapos vizsgálatok után áll, pedig eredetiségvizsgálaton egyáltalán nem járt.

A neppertől a kocsit megvásárló első valódi tulajdonosnak kell elvinnie eredetiségvizsgálatra, és ha ekkor - vagyis a jármű árának kifizetése után - kiderül valami stikli a kocsiról, már futhat a pénze után.

A lap rendőrségi információi szerint nem ritka, hogy lopott autót foglalnak le így átvert becsületes vásárlóktól. Ezen változtatna a tervezet azon pontja, amely a külföldről behozott autók számára kötelezővé tenné az eredetiségvizsgálatot még a magyar rendszám rákerülése előtt.

Vegyszerrel vizsgálják meg az alvázszámot

Az alvázszámot, vagy annak környezetét egy bizonyos vegyszerrel bekenve kimutatná a vizsgálat, hogy módosítottak-e a betűkön és a számokon, esetleg a közvetlen környezetével együtt "bevágták" oda egy másik autó alvázszámát, ami jelenleg a lopott autók legalizálásának egyik alaptrükkje. Egy-két ügyetlenebb módosítást a gyakorlott szem elvileg kiszúr, a profibb illegális beavatkozást viszont csak a vegyszeres vizsgálat fedi fel. Fontos, új szűrő lenne ez a rendszerben.

Fényképes adatbázis

A harmadik javaslat szerint a mostaninál sokkal több mindent, és sokkal alaposabban kellene dokumentálni, majd ezeket a fotókat fel kellene tölteni egy olyan adatbázisba, amit az autóvásárlók, és a bűnözőkre vadászó nyomozók is használhatnak.

Kötelezően le kellene fotózni (szkennelni) a kintről behozott jármű külföldi okmányait, a forgalmiját, a törzskönyvét, természetesen a kétnyelvű adás-vételit és a számlát is. Ezen felül a javaslat kötelezővé tenné a kilométeróra-állás és az alvázszám lefotózását, valamint képek készítését a járműről, majd mindezt fel kellene tölteni egy online adatbázisba.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?