22 °C Budapest
Ma fizeted, fél év múlva viheted: tényleg ez a mi autónk?

Ma fizeted, fél év múlva viheted: tényleg ez a mi autónk?

2016. október 29. 07:03

A munkaerőhiány már a hazai autógyárakat is elérte, a Suzuki magyar gyárából kikerülő autókra ugyanis jellemzően több hónapot kell várni, de az is előfordulhat, hogy fél év múlva kapunk meg egy különlegesebb darabot. Persze nem a munkaerőhiány az egyetlen oka a megnövekedett várakozási időnek. Év végéig negyedével több autó fogyhat Magyarországon, mint 2015-ben, ezzel a kereslettel pedig nehéz felvennie a gyárnak a tempót.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy manapság nem kényeztetik el a hazai autóvásárlókat.Tapasztalatai szerint ugyanis ma fél évet kell várni egy új Suzukira. Persze rögtön felmerült bennünk a kérdés, vajon hogyan lehet, hogy ennyire sokat kell várni egy új autóra 2016-ban. A hosszú várakozási idő jellemzően a hiánygazdálkodásokban fordul elő, illetve a távolkeleten gyártott autóknál a hosszú szállítási idő miatt. A Suzukikat viszont Magyarországon gyártják, így nem tudtuk mire vélni a hosszú várakozást.

Viszik az új autót, mint a cukrot

Ha az értékesítési adatokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy idén már közel 8 ezer új Suzukit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami a teljes piacon belül 11 százalékos részesedést jelent. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk helyezni, érdemes megnézni, hogy az elmúlt években hány új autót vettünk:

  • 2014-ben csupán 67 ezer,
  • 2015-ben 77 ezer új autót helyeztek forgalomba.

Ehhez képest idén már az év első kilenc hónapjában 69 ezer új autót vásároltak a magyarok, a korábbi adatokat tekintve (tízből hét autót vettünk az év első kilenc hónapjában) idén az átadás elérheti a 96 ezret is.

Az infografikán egyébként jól látható, hogy az új autók vásárlása fokozatosan, trendszerűen növekszik. Noha vannak olyan hónapok, ahol visszaesés látható, az augusztust jellemzően nyaralással töltik a magyarok. Januárban pedig más célokra költenek, ez a síelés kifizetésének hónapja, és a karácsonyi költekezést jellemzően ebben a hónapban kompenzálják a fogyasztók.

Az elmúlt években tapasztalható keresletbővüléshez viszont egyelőre csak a várakozási idő kitolásával tud reagálni a gyártó.

Előfordul, hogy hónapokat kell várni az autóra, de igyekszünk minden igényt kielégíteni

 - erősítette meg a várakozási idő kitolódását a Pénzcentrum kérdésére a Suzuki. Persze nemcsak a tényt közölték, hanem azt is elárulták, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a korábban említett megnövekedett kereslet és
  • a megfelelő munkaerő megtalálása is nehezebb manapság.

Más gyártó vállalatokhoz hasonlóan a Suzuki is nehézségeket tapasztal a munkaerő toborzása terén. Nemcsak a gyártósoron dolgozókat, hanem felsőfokú végzettségűeket is keresnek, jellemzően mérnökök jelentkezését várják.

Mit tehetünk azért, hogy hamarabb megkapjuk az autónkat?

Ahogy azt a gyár is elismerte valóban hosszabbak lettek a várólisták, így mutatunk néhány tippet, amivel gyorsabban juthatunk hozzá az autónkhoz. Nem biztos, hogy mindegyik módszer beválik, de az értékesítőnél mindenképpen érdemes rákérdezni az alábbiakra:

  • Van-e olyan modell, amit azonnal el lehet vinni?
  • A kiállított darabot meg lehet-e vásárolni (ezt egyébként is kedvezménnyel szokták adni)?
  • Van-e olyan standard felszereltségű modell, amely hamarabb elkészül?

Ha ezekre mind elutasító választ kapunk, akkor érdemes lehet egy másik márkakereskedést megkeresni, ahol például a kiállított modellt hamarabb megkapjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?