-2 °C Budapest

Toplistán a magyar családok kedvenc autói

2016. július 15. 14:31

Ellentmondásosak a használt autó eladási statisztikák, míg a KSH-nál csökkenő trend figyelhető meg, addig a kereskedők szerint egyre több használt autót vesznek a magyarok. Ezt elsősorban az eltérő számítás adja, az állami szerv ugyanis nem számol a külföldről behozott járművekkel, amelyek már a teljes kereskedelem ötödét adják. A vásárolt autók egyébként egyre öregebbek, mostanra az átlagéletkor meghaladja a 12 évet is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014 óta csökkenő trendet mutatnak a használt autó vásárlások Magyarországon. Ugyan a negyedéves adatokban láthatunk eltéréseket, de ha az azonos negyedéveket vizsgáljuk, akkor csökkenés volt látható. A 2016-os vásárlási adatok viszont már nem mutatnak további esést, az első negyedéves statisztika szerint megállt az eladások csökkenése.

A Használtautó.hu adatai szerint azonban pontosan ellentétes mozgás figyelhető meg, náluk már évek óta növekvő trendet mutat a használtautó-piac. Az eltérés abból adódik, hogy míg a KSH csupán a belföldi kereskedelmet vizsgálja, addig a portál a külföldről importált autókkal is számol. Ezek értékesítése viszont gyakorlatilag kilőtt: minden ötödik autót külföldről hozzák be hazánkba.

Ahogy az a KSH statisztikájából kiderül, a teljes autó piac mindössze 15 százalékát teszik ki a használt járművek, azonban a külföldi autókkal együtt már a 20 százalékot is megközelítené. Lényeges, hogy a KSH érték alapú megközelítést használ, vagyis nem darabszámmal számol. Ha figyelembe vesszük, hogy használt gépjárművek ára sokszor a töredéke egy új autó árának, akkor

az sem kizárt, hogy a teljes (darabszámmal kalkulált) eladások több mint felét a használt autók adják.

Milyen autókat veszünk?

Az AAA autó statisztikája szerint az itthon eladásra kínált autók átlagéletkora 12 év, amelyeket 1,6 millió forintos átlagáron hirdetnek meg. Ezek a járművek jellemzően 180 ezer kilométert futottak, vagyis évi 15 ezer kilométert tettek meg a tulajdonosok a hirdetésben szereplő autókkal.

Az AAA adatai szerint a legnépszerűbb három típus még mindig:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Az Opel Astra,
  • A Suzuki Swift,
  • A 3-mas BMW,
  • de ezek mellett a Volkswagen Passatok és a Ford Focusok is népszerűek.

Ha a márkákat nézzük, akkor is hasonló a sorrend, a Datahouse (Használtautó.hu) szerint

  • Az Opel 14 százalékot,
  • A Suzuki és a Volkswagen 10-10 százalékot,
  • A Ford 8, míg
  • A Renault 7 százalékot hasít ki a használt autó piacból. Ez azt is jelenti egyben, hogy a magyarok fele ezeket a márkákat választja.
Miért probléma a sok használt autó?

Sokan esküsznek a használt autókra, de olyan is akad, aki csakis újat venne. A használt autó vásárlás hátránya (legalábbis a jelenlegi magas átlagéletkornál), hogy a gazdát cserélő autók jellemzően több károsanyagot bocsátanak ki és a biztonsági felszereltségük is elavultabb. Emellett a modern autóknál már törekszenek a minél alacsonyabb fogyasztásra, így egy új autó szinte biztosan kevesebb üzemanyaggal beéri, mint a típus korábbi változata. Az alacsonyabb vételár mellett persze van előnye is a használt autóknak. Az idősebb járműveknek olcsóbb a javíttatása és a biztosítási díjai is alacsonyabbak.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem