Toplistán a magyar családok kedvenc autói

Toplistán a magyar családok kedvenc autói

2016. július 15. 14:31

Ellentmondásosak a használt autó eladási statisztikák, míg a KSH-nál csökkenő trend figyelhető meg, addig a kereskedők szerint egyre több használt autót vesznek a magyarok. Ezt elsősorban az eltérő számítás adja, az állami szerv ugyanis nem számol a külföldről behozott járművekkel, amelyek már a teljes kereskedelem ötödét adják. A vásárolt autók egyébként egyre öregebbek, mostanra az átlagéletkor meghaladja a 12 évet is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014 óta csökkenő trendet mutatnak a használt autó vásárlások Magyarországon. Ugyan a negyedéves adatokban láthatunk eltéréseket, de ha az azonos negyedéveket vizsgáljuk, akkor csökkenés volt látható. A 2016-os vásárlási adatok viszont már nem mutatnak további esést, az első negyedéves statisztika szerint megállt az eladások csökkenése.

A Használtautó.hu adatai szerint azonban pontosan ellentétes mozgás figyelhető meg, náluk már évek óta növekvő trendet mutat a használtautó-piac. Az eltérés abból adódik, hogy míg a KSH csupán a belföldi kereskedelmet vizsgálja, addig a portál a külföldről importált autókkal is számol. Ezek értékesítése viszont gyakorlatilag kilőtt: minden ötödik autót külföldről hozzák be hazánkba.

Ahogy az a KSH statisztikájából kiderül, a teljes autó piac mindössze 15 százalékát teszik ki a használt járművek, azonban a külföldi autókkal együtt már a 20 százalékot is megközelítené. Lényeges, hogy a KSH érték alapú megközelítést használ, vagyis nem darabszámmal számol. Ha figyelembe vesszük, hogy használt gépjárművek ára sokszor a töredéke egy új autó árának, akkor

az sem kizárt, hogy a teljes (darabszámmal kalkulált) eladások több mint felét a használt autók adják.

Milyen autókat veszünk?

Az AAA autó statisztikája szerint az itthon eladásra kínált autók átlagéletkora 12 év, amelyeket 1,6 millió forintos átlagáron hirdetnek meg. Ezek a járművek jellemzően 180 ezer kilométert futottak, vagyis évi 15 ezer kilométert tettek meg a tulajdonosok a hirdetésben szereplő autókkal.

Az AAA adatai szerint a legnépszerűbb három típus még mindig:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Az Opel Astra,
  • A Suzuki Swift,
  • A 3-mas BMW,
  • de ezek mellett a Volkswagen Passatok és a Ford Focusok is népszerűek.

Ha a márkákat nézzük, akkor is hasonló a sorrend, a Datahouse (Használtautó.hu) szerint

  • Az Opel 14 százalékot,
  • A Suzuki és a Volkswagen 10-10 százalékot,
  • A Ford 8, míg
  • A Renault 7 százalékot hasít ki a használt autó piacból. Ez azt is jelenti egyben, hogy a magyarok fele ezeket a márkákat választja.
Miért probléma a sok használt autó?

Sokan esküsznek a használt autókra, de olyan is akad, aki csakis újat venne. A használt autó vásárlás hátránya (legalábbis a jelenlegi magas átlagéletkornál), hogy a gazdát cserélő autók jellemzően több károsanyagot bocsátanak ki és a biztonsági felszereltségük is elavultabb. Emellett a modern autóknál már törekszenek a minél alacsonyabb fogyasztásra, így egy új autó szinte biztosan kevesebb üzemanyaggal beéri, mint a típus korábbi változata. Az alacsonyabb vételár mellett persze van előnye is a használt autóknak. Az idősebb járműveknek olcsóbb a javíttatása és a biztosítási díjai is alacsonyabbak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?