18 °C Budapest
Vízkáros autókat adnak el a magyaroknak

Vízkáros autókat adnak el a magyaroknak

2016. június 21. 16:08

A tapasztalatok szerint a főleg Franciaországban és Németországban nagy területeket érintő árvizek után, sokan próbálnak túladni vízkáros gépkocsijukon. Szakértők szerint a vízkáros gépkocsik az árvíz levonultával rövid időn belül megjelennek a kereskedésekben és a hirdetésekben. Éppen ezért szigorítja az autók ellenőrzését.

Tavaly Magyarországon összesen 153 495 külföldről behozott használt gépkocsit helyeztek forgalomba a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adatai szerint. Az idei év első öt hónapjában pedig ez a szám eléri a 71 954-et. A származási országok között túlsúlyban van Németország és Franciaország - mindkét országban több helyen, nagy közúti forgalmú városokban is rekordáradások voltak az elmúlt hetekben - írja közleményéban az AAA Autó.

A különféle elektronikus eszközökkel és biztonsági rendszerekkel felszerelt modern gépkocsik hajlamosabbak a meghibásodásra, különösen, ha a motor feletti szintig vízben álltak. A hibák ráadásul esetenként az emberéletet is veszélyeztethetik.

A vízkáros gépkocsik elektronikus rendszerei gyakorlatilag bármikor felmondhatják a szolgálatot, és a fokozott korrózió miatt a külső részeknél is károsodás léphet fel.

"A nagyobb áradások után nálunk is előfordul, hogy egyértelműen vízkáros gépkocsit próbálnak eladni. Ezért nagyon körültekintően megvizsgáljuk, hol használták az autót. Sokkal alaposabb ellenőrzést végzünk például annak kiderítésére, nem maradt-e sár bizonyos, nehezen elérhető helyeken, például az ajtókárpit alatt. Gyakran találunk sarat például az ajtók körüli gumitömítés mögött vagy a műszerfal alatt" - mondta Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója.

Ez legyen benne a szerződésben

A használatautó-vásárlóknak is körültekintően kell eljárniuk. Feltétlenül ki kell kötniük, hogy az adásvételi szerződésben szerepeljen rendelkezés a gépkocsi vízkár-mentességéről, hogy később, szükség esetén, kártérítést követelhessenek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A németországi és a franciaországi helyzetre tekintettel várható, hogy ezekből az országokból több kocsi jelenik meg majd a használtautókat kínáló internetes hirdetésekben. Ugyanakkor a Magyarországról származó autóknál sem árt az óvatosság, hiszen bizonyos országrészekben nálunk is voltak áradások"

 - hangsúlyozta Topolová.  A külföldről behozott gépkocsiknál főleg a magánszemélyek által lebonyolított import kockázatos. Az ilyen autóknál komoly problémák jelentkezhetnek, és a hibák elhárítása többletköltséget jelenthet. Ezeknek a költségeknek az összege gyakran az autó árát is meghaladhatja. "Ha egy gépkocsit vízkár ér, gyakorlatilag minden elektronikus eszközt ki kell cserélni benne, ami több százezer forint kiadást is jelenthet. Emiatt a vízkáros autókat gyakorlatilag lehetetlen értékesíteni a származási országokban. Ezért exportálják őket például Magyarországra" - tette hozzá Topolová.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?