31 °C Budapest
Vízkáros autókat adnak el a magyaroknak

Vízkáros autókat adnak el a magyaroknak

2016. június 21. 16:08

A tapasztalatok szerint a főleg Franciaországban és Németországban nagy területeket érintő árvizek után, sokan próbálnak túladni vízkáros gépkocsijukon. Szakértők szerint a vízkáros gépkocsik az árvíz levonultával rövid időn belül megjelennek a kereskedésekben és a hirdetésekben. Éppen ezért szigorítja az autók ellenőrzését.

Tavaly Magyarországon összesen 153 495 külföldről behozott használt gépkocsit helyeztek forgalomba a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adatai szerint. Az idei év első öt hónapjában pedig ez a szám eléri a 71 954-et. A származási országok között túlsúlyban van Németország és Franciaország - mindkét országban több helyen, nagy közúti forgalmú városokban is rekordáradások voltak az elmúlt hetekben - írja közleményéban az AAA Autó.

A különféle elektronikus eszközökkel és biztonsági rendszerekkel felszerelt modern gépkocsik hajlamosabbak a meghibásodásra, különösen, ha a motor feletti szintig vízben álltak. A hibák ráadásul esetenként az emberéletet is veszélyeztethetik.

A vízkáros gépkocsik elektronikus rendszerei gyakorlatilag bármikor felmondhatják a szolgálatot, és a fokozott korrózió miatt a külső részeknél is károsodás léphet fel.

"A nagyobb áradások után nálunk is előfordul, hogy egyértelműen vízkáros gépkocsit próbálnak eladni. Ezért nagyon körültekintően megvizsgáljuk, hol használták az autót. Sokkal alaposabb ellenőrzést végzünk például annak kiderítésére, nem maradt-e sár bizonyos, nehezen elérhető helyeken, például az ajtókárpit alatt. Gyakran találunk sarat például az ajtók körüli gumitömítés mögött vagy a műszerfal alatt" - mondta Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója.

Ez legyen benne a szerződésben

A használatautó-vásárlóknak is körültekintően kell eljárniuk. Feltétlenül ki kell kötniük, hogy az adásvételi szerződésben szerepeljen rendelkezés a gépkocsi vízkár-mentességéről, hogy később, szükség esetén, kártérítést követelhessenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A németországi és a franciaországi helyzetre tekintettel várható, hogy ezekből az országokból több kocsi jelenik meg majd a használtautókat kínáló internetes hirdetésekben. Ugyanakkor a Magyarországról származó autóknál sem árt az óvatosság, hiszen bizonyos országrészekben nálunk is voltak áradások"

 - hangsúlyozta Topolová.  A külföldről behozott gépkocsiknál főleg a magánszemélyek által lebonyolított import kockázatos. Az ilyen autóknál komoly problémák jelentkezhetnek, és a hibák elhárítása többletköltséget jelenthet. Ezeknek a költségeknek az összege gyakran az autó árát is meghaladhatja. "Ha egy gépkocsit vízkár ér, gyakorlatilag minden elektronikus eszközt ki kell cserélni benne, ami több százezer forint kiadást is jelenthet. Emiatt a vízkáros autókat gyakorlatilag lehetetlen értékesíteni a származási országokban. Ezért exportálják őket például Magyarországra" - tette hozzá Topolová.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?