0 °C Budapest

Casco biztosítás: így alakulnak a tarifák

2016. április 29. 17:30

Cascót kifejezetten megéri megkötni idősebb járművekre is. A 2 éves kocsik cascója ugyanis évente átlagosan 50 ezer forint, ám 13 évesen ez az összeg akár már 30 ezer forint körüli éves összegre is csökkenhet. Mutatjuk, hogyan alakulnak Magyarország legnépszerűbb új és használt autómodelljeinek casco biztosítási tarifái.


2016. első negyedévében száz eladott hazai használt autóból 14 Opel, 10 a Suzuki márkát viseli. Őket követi a Volkswagen (10 százalék), a Ford (8 százalék) és a Renault (7 százalék). Összességében ez az öt márka biztosítja a teljes hazai használtautó-forgalom felét.

A Genertel elemzésében megnézte, hogy miként változik a legnépszerűbb modellek casco díja a leggyakoribb életkorukban, vagyis 2-3, 6 és 13 évesen.
Két éves járművek közül egyértelműen a Suzuki Swift kerül a legkevesebbe -évente már 40 ezer forintért elérhető - a casco biztosítása. Idősebb autók esetében, teljes körű casco esetében jelentős változás figyelhető meg az árban: 6 vagy 10 éven felüli gépkocsinál akár 10 ezer forinttal is kevesebbet fizetünk évente, mint egy alig néhány éves autónál.

Érdemes megnézni a casco ajánlatokat akkor is, ha idősebb gépjárművet vásárolunk, mert egyes típusok esetén olyan alacsony a teljes körű változatok díja, hogy feltétlenül érdemes megkötni

- mondja Csikós Dániel, a Genertel értékesítési igazgatója. A szakértő hozzátette, idősebb autóknál jelentős hozzáadott értékkel bírnak a csupán kis éves díjjal rendelkező kiegészítő biztosítások. Ilyen lehet a mobilitást garantáló assistance szolgáltatás, mely átvállalja az ügyféltől a helyi javíttatást vagy elszállítást, a letárolás gondját és költségét. Ez a szolgáltatás mindkét termék mellé megvásárolható és jellemzően Európa fedezettel valódi segítséget nyújt évi 3-4 ezer forintért cserébe.

Az új autók piacának márkasorrendje a következő volt ugyanebben az időszakban a Datahouse adatai alapján: Suzuki (11,4 százalék), Opel (10,3 százalék), Skoda (10 százalék), Ford (9,4 százalék) és Volkswagen (8 százalék). A koncentráció mértéke ezen a piacon is hasonló: öt márka adja a piac forgalmának felét. A legnépszerűbb típusok esetén az elérhető éves casco biztosítások 40 000-93 000 forint között vannak, ezek közül a legmagasabb díjjal a Skoda típus rendelkezik, a legalacsonyabbal pedig a Suzuki.

A válaszadó autósok döntő többségének - közel 90 százalékának - fontos szerepet játszik az ár a döntés meghozatalnál: ezek közül 30 százalék mondta azt, hogy kizárólag ár alapján dönt egy-egy casco biztosítás mellett, azaz a legolcsóbbat választja, 59 százalék pedig ott köti meg biztosítását, ahol már meglévő egyéb biztosításai révén kedvezményt kap az árból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csupán 12 százalék vesz figyelembe egyéb szempontot, mint például a biztosító ismertségét, a "brandet", amikor döntést hoz. Arra a kérdésre, hogy milyen típusú casco biztosítást érdemes megkötni, a válaszadók 78 százaléka válaszolta azt, hogy kizárólag teljes körű biztonságot nyújtó cascot, csupán 12 százalék szerint lenne elégséges csak töréskárra, míg 10 százalék szerint csupán lopáskárra biztosítást kötni.

A válaszadók 40 százaléka bármilyen korú, 33 százalék pedig 5-8 éves autóra is kötne casco biztosítást és csak 19 százalék szerint lenne bőven elég új autók esetében erre pénzt szánni.

Casco: két perc, több tízezer forint

Csikós Dániel szerint a casco biztosítás kiválasztásánál két perc ráfordítással akár több tízezret is spórolhatunk. Fontos tudni gépjármű biztosítás kötésekor:

  • A 2 éven belül eladott, a szerződő tulajdonát képező és ugyanazon járműkategóriába tartozó előzmény járműről örökíthető a casco bonus a most vásárolt járműre. Csak annyit kell tenni, hogy az előzmény biztosítótól ki kell kérni a casco kárelőzmény igazolását és bemutatni az új biztosítónál. Az ily módon bizonyított casco kármentes évek alapján a legtöbb biztosító komoly kedvezményt ad a casco díjából.
  • Az előzmény járművel megszerzett bonus fokozatot csak annak eladását követően lehet az új járműre átvinni.
  • Az ügyfelek nem veszik igénybe az igényelhető kedvezmények teljes körét- részben azért, mert nem tudnak róla, vagy pedig, mert nem szánnak elég időt áttekintésükre. Fontos, hogy olyan kedvezményeket igényeljünk, amelyekre jogosultságunkat igazolni is tudjuk a biztosítónak.

Ne spóroljunk ezen:

  • Casco esetén főleg új járműveknél az Avulásmentes szolgáltatáson,
  • a sokat utazóknál pedig a Poggyászbiztosítás lehet hasznos kiegészítő.
Ezek mindegyike pár ezer forint éves szinten, mely főleg egy casco díja mellett eltörpül.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?