6 °C Budapest

Tízezreket spórolhatnak az autósok: ez a kis doboz kell hozzá

Pénzcentrum
2015. április 21. 11:56

Nemsokára akár felére is eshet az autóbiztosításunk díja egy új technológia, a telematika bevezetésével. Az új rendszer egy apró adatgyűjtő készülék beszerelése után lehetőséget ad a személyre szabott biztosítási díjak kalkulációjára.

Az autókba épített számítógépeknek és helymeghatározóknak köszönhetően hamarosan sokkal fejlettebbek lehetnek az autóbiztosítások. A biztosítók ugyanis az autónk pontos használata után számláznának a kötelező gépjármű felelősség biztosítás (KGFB) és a casco esetében is.

Hogyan működik a rendszer?

Az autók helymeghatározására, a vezetői szokások rögzítésére, az autót körülvevő környezet észlelésére (pl. eső, szél stb.) és távközlésre is alkalmas rendszereket telematikának nevezik. Ezekkel a rendszerekkel történik a hely és a környezet meghatározása, akár valós időben is.

A telematika rendszer lehetővé teszi, hogy az autózási szokásaink alapján fizessük a biztosítási díjat az autónk után.


Az adatokat a készülék a biztosítónak továbbítja és ennek alapján történik az árazás, aki például gyakran túllépi a sebességkorlátozást, az többet fizethet. A telematika egyébként több biztosítási formánánál is használható, ilyenek elsősorban:

  • Autóbiztosítások (KGFB-k és cascok)
  • Élet- és egészségbiztosítások (folyamatos orvosi felügyelet)
  • Lakásbiztosítások (pl. füstjelzők felügyelete)

Egyelőre a legelterjedtebb megoldások az autókhoz köthetőek, egyelőre itt találhatjuk a legelterjedtebb rendszereket.

Ezt kell beszerezni a személyre szabott díjakért

Ugyan sok biztosítási ügynök egyedi ajánlatokkal keresi meg az ügyfeleket, valójában a biztosítási díjak előre kalkulálhatóak az ügyfél és az autó adatai alapján. A telematika viszont lehetővé teszi, hogy valóban a használat után fizessen biztosítási díjat az ügyfél.

Nemzetközi tapasztalataink azt mutatják, hogy akár 50 százalékos megtakarítás is elérhető a biztosítási díjban. A telematikai megoldásokat azonban nemcsak a díjak csökkentésére kell felhasználni, hanem új szolgáltatások is elérhetőek általa

- mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadó cég szakértője a Pénzcentrumnak. A rendszerek ugyanis alkalmasak lehetnek extra szolgáltatásokra, mint például az alábbiak:

  • Szerviz figyelő
  • Vészhelyzetre figyelmeztető rendszer
  • Torlódásra figyelmeztető rendszer
  • Parkoláskor megfigyelő rendszer (pl. lopás ellen)
  • Karbantartási ütemezés

Hogyan csökkenhet a díjunk?

A biztosítási termékek valószínűleg elmozdulnak a termék központú szolgáltatástól az ügyfél központú szolgáltatás felé. Ez annak köszönhető, hogy a telematika lehetővé teszi a kétirányú, folyamatos kommunikációt az ügyféllel, és ez befolyásolhatja a vezetési szokásokat is

 - válaszolta Szép Péter, a Deloitte tanácsadó cég pénzintézeti szektorának partnere a lapunk kérdésére.

A díjcsökkentés első sorban azzal érhető el, ha az átlagosnál kevesebbet vagy biztonságos körülmények között használjuk az autónkat (pl. ködös időben otthon hagyjuk a gépjárművet). Emellett ezek a rendszerek lehetővé teszik, hogy a vezetési stílusunkat elemezzék és ezen keresztül is kedvezményt adjon a szolgáltató. Azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy kevesebbet fizessünk.

A fizetendő biztosítási díjon felül további jóváírásokat vagy például benzinkártyát kaphatunk a biztosítónktól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A telematika ugyanis képes arra, hogy az időjárás és a forgalom alapján kalkulálja a leggyorsabb és a legbiztonságosabb útvonalat. Ha ez utóbbit választjuk, akkor az esetleges időveszteségért cserébe a biztosítónktól kompenzációt kaphatunk.

 

Ezt kell beszerelni, hogy működjön a rendszer

A jelenlegi termékek már most elég egyszerűek és felhasználóbarátak, többnyire plug-and-play alapon működnek. Ez azt jelenti, hogy csak csatlakoztatni kell a készüléküket a gépjármű fedélzeti számítógépéhez és már működik is, nem igényel szerelőt és hosszadalmas szoftver telepítést

 - tette hozzá a Roland Berger szakértője.

Azonban a következő lépés lesz kritikus a telematika elterjedése szempontjából, amikor már az autógyárban belekerülne az autók fedélzeti számítógépébe a telematikához szükséges szoftver. Ehhez azonban még rengeteg egyeztetésre van szükség a biztosítók, a szoftvergyártók és az autógyártó cégek között.

Eltűnhetnek a klasszikus biztosítások

Rövid távon a telematika bevezetése árversenyhez vezethet a biztosítók között, ami az autóbiztosítási díjak csökkenését okozhatja. Hosszabb távon azonban elterjedhetnek az új rendszerekkel felszerelt autók, ráadásul az olcsóság mellett az extra szolgáltatások is vonzóak lehetnek az ügyfeleknek.

Ezzel párhuzamosan eltűnhetnek az úgynevezett kockázatközösségek is, amelyek a jelenlegi biztosítások alapját adják. Ugyanis ezek alapján szabják meg most a biztosítók a fizetett díjakat. Ha viszont a legtöbb ügyfél valóban egyedi díjszabásra tér át, akkor ezek a kockázatközösségek felbomolhatnak és megszűnhetnek, mivel értelmét veszíti fenntartani őket. Ebben az esetben viszont nem biztosítási szolgáltatásról van szó.

Mindez persze azzal fenyeget, hogy a telematikával nem rendelkező autósok (az elavult autók tulajdonosai és a kockázatkereső ügyfelek) díjai az egekbe szöknek.

 

Információink szerint már Magyarországon is van olyan biztosító, ahol működik a rendszer: a Posta Biztosító termékei között találhatunk ilyen telematikai eszközhöz köthető biztosítást. Szakértők egyértelmű válaszából kitűnik, hogy a magyar biztosítóknak is megérheti az új rendszert alkalmazni. A telematika bevezetése viszont igen költségigényes, igaz, a beruházás belátható időn belül megtérülhet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?