Hoppá! Mégis útdíj nélkül autózhatunk a reptérre?

Pénzcentrum
2015. január 9. 14:02

Minden gyermekbetegsége ellenére marad az útdíjrendszer, a kérdéses szakaszok problémája hamar megoldódhat: a Duna-hidakon való áthajtáshoz elegendő lehet egy matrica is, a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mentesülhet a díjfizetési kötelezettségtől. A városi elkerülő szakaszok helyett a lakott területeken áthajtók is idővel a megyei matricát választhatják - Fónagy János, volt közlekedési miniszter szerint. A tanulmányokat később hozzák nyilvánosságra: a rendszer nullszaldós lesz - áll az államtitkár Népszabaságnak adott interjújában.

A kritkák ellenére marad az első napjától érvényes útdíjrendszer, korrekciók elképzelhetőek, de érdemi puhulásra ne számítson senki - közölte Fónagy János a Népszabadságnak adott interjújában. A kormány "nem szeretné elvenni a lehetőséget az emberektől, hogy a megyei matricákkal olcsóbban és többen használják az autópályákat". Ennek érdekében az alábbi területen kész a kompromisszumra:

  • a megyei matricák a következő megye első útba eső autópálya-lehajtójáig lennének érvényesek (ezzel a dunaújvárosi és a szekszárdi Duna-híd problémája is megoldódhat),
  • várhatóan a 200 méteres repülőtéri szakasz pedig díjmentessé válhat, illetve
  • néhány gyorsforgalmi út(szakasz) kikerülhet a díjfizetési kötelezettség köréből.

A megyei útdíjrendszer bevezetését komoly számítások előzték meg, azonban ezeket a tanulmányokat később hozzák nyilvánosságra - közölte Fónagy. A tervek szerint a szisztéma annak ellenére nullszaldós lesz, hogy pusztán a fizetős városi elkerülő szakaszokért (például M85-ös Enese, M9-es Kaposvár) várhatóan senki sem fog matricát venni, azonban a nagyobb üzemanyag-fogyasztás és a lassabb haladási idő miatt idővel ezek az emberek is rájönnek majd, hogy jobban megéri 5 ezer forintért éves matricát venni - bizakodott az egykori közlekedési miniszter. Kérdés, hogy a budaörsiek, az érdiek, a Vecsésről bejárók és a Pesttől északabbra lakó térségekben élők is az államtitkári logika szerint döntenek-e, egy viszont biztos: a Gödöllő irányából bejárok tényleg több tízezer forintot spórolhatnak.

A megyei matricák bevezetése a kormány optimista feltételezései szerint nem lesz veszteséges. Az államtitkár szerint az országos matricák visszaszorulását (az eddigi adatok alapján az előző évhez képest nincs számottevő változás), a megyei matricákból és az elektronikus útdíjrendszerben fizető tehergépkocsik üzemben tartók ellensúlyozhatják.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?