2018. július 17. kedd Endre, Elek

Smucig fiatalok miatt bukhatják a borravalót a gályázó szakácsok, pincérek


Egyre kevesebb fiatal ad borravalót - derül ki egy friss kutatásból. Noha az idősebb generációk körében ez még egy általánosan elfogadott szokás, addig a fiatalok egyre nagyobb része vallja, hogy inkább fizetné meg a magasabb éttermi árakat, ha cserébe eltűnne a borravaló intézménye.

A 18-37 év közöttiek 10 százaléka rendszeresen nem ad borravalót akkor, amikor étteremben étkezik - derül ki egy amerikai kutatásból. A megkérdezett fiatalok harmada pedig kevesebb, mint a számla 15 százalékát hagyja ott borravalóként az étteremben. Az Egyesült Államokban eddig teljesen bevett szokás volt, hogy az emberek borravalót adnak az éttermekben, de úgy tűnik, hogy a fiatalok egyre nagyobb része már nem követi ezt a hagyományt. Egyre többen hagyják figyelmen kívül ezt a szokást, még akkor is, ha ennek az a következménye, hogy magasabb éttermi árakat kell megfizetniük.

Bár könnyű lenne azt mondani, hogy a fiatalok egyszerűen fukarabbak, a szakértők szerint ennél valójában jóval összetettebb dolgok állnak a borravaló megtagadásának hátterében. Általánosságban elmondható, hogy a módosabb emberek több borravalót hajlandóak adni. A fiatalabbak azonban még karrierjük korábbi szakaszában vannak, így egyszerűen kevesebb pénzük van, ami értelemszerűen kevesebb borravalót okoz.

Ugyanakkor a fiatalok a többi generációnál nagyobb arányban támogatják, hogy teljes egészében szűnjön meg a borravaló intézménye. Nagyjából 27 százalékuk mondta azt, hogy támogatná a borravaló teljes megszűnését, még akkor is, ha ez az éttermi árak emelkedését okozná. Összehasonlításképp: az összes válaszadónak csupán 21 százaléka mondta azt, hogy inkább választaná a magasabb élelmiszerárakat a borravaló helyett.

Amerikában egyébként a borravaló átlagos összege a számla 16,4 százaléka. Meglehetősen sok tényező befolyásolja azt, hogy mennyit hajlandó egy ember borravalóként ott hagyni. Például a nők, az idős emberek, valamint a házas emberek több pénzt áldoznak erre a célra.

(Business Insider)

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A  törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 ezer forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 46 324 forintos törlesztőt igérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, és az UniCredit Bank konstrukcióit is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Több százezer magyar lakáshiteles retteghet: lejtőre kerülhet, aki nem lép
Így szabadulhat el a törlesztőrészleted, ha beüt a krach.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

07.19-07.25
Országos

Interspar

07.19-07.25
Országos

Lidl

07.19-07.25
Országos

Aldi

07.19-07.25
Országos

Interspar

07.12-07.18
Országos

Spar

07.12-07.18
Országos

Lidl

07.12-07.18
Országos

Aldi

07.12-07.18
Országos