2020. december 5. szombat Vilma

Smucig fiatalok miatt bukhatják a borravalót a gályázó szakácsok, pincérek


Egyre kevesebb fiatal ad borravalót - derül ki egy friss kutatásból. Noha az idősebb generációk körében ez még egy általánosan elfogadott szokás, addig a fiatalok egyre nagyobb része vallja, hogy inkább fizetné meg a magasabb éttermi árakat, ha cserébe eltűnne a borravaló intézménye.

A 18-37 év közöttiek 10 százaléka rendszeresen nem ad borravalót akkor, amikor étteremben étkezik - derül ki egy amerikai kutatásból. A megkérdezett fiatalok harmada pedig kevesebb, mint a számla 15 százalékát hagyja ott borravalóként az étteremben. Az Egyesült Államokban eddig teljesen bevett szokás volt, hogy az emberek borravalót adnak az éttermekben, de úgy tűnik, hogy a fiatalok egyre nagyobb része már nem követi ezt a hagyományt. Egyre többen hagyják figyelmen kívül ezt a szokást, még akkor is, ha ennek az a következménye, hogy magasabb éttermi árakat kell megfizetniük.

Bár könnyű lenne azt mondani, hogy a fiatalok egyszerűen fukarabbak, a szakértők szerint ennél valójában jóval összetettebb dolgok állnak a borravaló megtagadásának hátterében. Általánosságban elmondható, hogy a módosabb emberek több borravalót hajlandóak adni. A fiatalabbak azonban még karrierjük korábbi szakaszában vannak, így egyszerűen kevesebb pénzük van, ami értelemszerűen kevesebb borravalót okoz.

Ugyanakkor a fiatalok a többi generációnál nagyobb arányban támogatják, hogy teljes egészében szűnjön meg a borravaló intézménye. Nagyjából 27 százalékuk mondta azt, hogy támogatná a borravaló teljes megszűnését, még akkor is, ha ez az éttermi árak emelkedését okozná. Összehasonlításképp: az összes válaszadónak csupán 21 százaléka mondta azt, hogy inkább választaná a magasabb élelmiszerárakat a borravaló helyett.

Amerikában egyébként a borravaló átlagos összege a számla 16,4 százaléka. Meglehetősen sok tényező befolyásolja azt, hogy mennyit hajlandó egy ember borravalóként ott hagyni. Például a nők, az idős emberek, valamint a házas emberek több pénzt áldoznak erre a célra.

(Business Insider)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk