13 °C Budapest

Ötöslottó: "Hirtelen milliárdos lettem"

2011. június 10. 07:21

Február közepén volt utoljára telitalálat, így már száznál is több nap telt el az utolsó Ötöslottó-telitalálat óta, a főnyeremény pedig egyre csak gyűlik. A héten a megnyerhető összeg 1 milliárd 919 millió forint, így akár már szombat este elmondhatja valaki: "Hirtelen milliárdos lettem".


A Szerencsejáték Zrt. a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta, hosszabb távot tekintve elmondható, hogy a halmozódás időtartamának növekedésével fokozatosan nő a feladott szelvények száma. A heti átlag körülbelül 3,5 millió szelvény, egymilliárd forint feletti főnyeremény esetében 1 millió szelvénnyel is több érkezhet be hetente. További, körülbelül 500 ezres növekedés tapasztalható a szelvények számában akciók vagy különleges dátumok idején, így péntek 13-án jóval többen játszottak.


Mitől függ az, hogy mennyivel növekszik a főnyeremény összege hétről-hétre?

A lottósorsolást követően hétről-hétre közli a Szerencsejáték Zrt., hogy mennyi lesz a jövő heti várható főnyeremény. Ennek kiszámítása azonban nem egyszerű, mutatjuk.

A nyereményalap felosztásáról az Ötöslottó Részvételi Szabályzata rendelkezik.

Az Ötöslottóban 4 nyerőosztályt különítenek el: az I. nyerőosztály az 5 találatos szelvényeket tartalmazza, a II. a 4 találatosakat, a III. a 3 találatosakat, a IV. pedig a legkisebb, még pénzre váltható nyereményt tartalmazó 2 találatosokat. A játék szabályzata szerint az Ötöslottó árbevételének, vagyis nyereményalapjának meghatározott részét, 46%-át nyereményekre kell fordítani.

Amennyiben több 5, 4, 3 vagy 2 találatos nyertes van (a 4/3/2-es nyerőosztályban általában mindig), közöttük egyenlő arányban kell elosztani a nyereményt az adott nyerőosztályban.

Amennyiben egy adott játékhéten valamely nyerőosztályban nincs telitalálat (a gyakorlatban a nagyszámú beküldött szelvények miatt ez csak az I. esetében fordul elő), akkor az arra a nyerőosztályra jutó nyereményalap-hányad a soron következő játékhét azonos nyereményalap-hányadát növeli.

A Szerencsejáték Zrt. a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta, várható főnyeremény megállapításakor becsült adatokkal dolgoznak: az árbevétel előrejelzésénél az elmúlt évek tapasztalatára és a különböző marketing akciók várható eredményére támaszkodnak.

A nyereményösszegek meghatározásánál az alábbi szempontokat veszik figyelembe:

• történik-e dotálás az adott hétre, vagyis kiegészíti-e a Szerencsejáték Zrt. az összeget, egy vonzóbb nyeremény érdekében. Ha igen, milyen mértékű;
• a forgalmazás időtartamát illetően az adott hétre vonatkozóan lesz-e forgalmat növelő akció, ünnep;
• lesz-e a forgalmat bármelyik irányba befolyásoló egyéb tényező (tanítási évzáró, tanítás kezdete, várható nyári szabadságolási időszak, hó eleje, hó vége);
• mekkora a halmozódó összeg.

Egy példa:

Az e hetihez hasonló nagyságú nyeremény esetén körülbelül 5 300 000 db szelvény beérkezésére számítanak. Ezt a számot megszorozzák az első nyerőosztály bruttó nyereményösszegével (a nyereményszorzó az első nyerőosztály esetében 31,05), hozzáadják az előző hétről áthozott bruttó nyereményösszeget, ha van, a dotációt is, majd a végösszeget nettósítják (16%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 22. hét esetében:

előző hétről áthozott nyereményösszeg + adott heti nyereményalap = 2 122 186 001 Ft

5 300 000 db szelvény x 31,05 = 164 565 000 Ft

2 122 186 001 Ft + 164 565 000 Ft = 2 286 751 001 Ft - ezt nettósítjuk (x 0,84), így kapjuk a várható főnyereményt: 1 920 870 840 Ft.

A kapott összeget a fenti szempontokat figyelembe véve kerekítik lefelé vagy fölfelé. A 23. hétre a fenti számítás alapján 1 milliárd 919 millió forintos jackpotot kalkuláltak.

A Szerencsejáték Zrt. minden alkalommal inkább alacsonyabb - és várható - összeget kommunikál, így elkerülhető az esetleges elégedetlenség, kellemetlenség. Tapasztalataik szerint a nyertes számára végül kellemes meglepetés, ha a várt összegnél valamivel több érkezik a bankszámlájára.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm