2 °C Budapest

Ne a reklámidőt, a hatóanyagot fizesd ki: így spórolj vagyonokat a patikában

2018. november 2. 07:00

Ebben a szokatlanul enyhe novemberi időben sokkal könnyebb megfázni, mint gondolnánk. Nátha, torokfájás, köhögés esetén első utunk az orvosi rendelő helyett általában a patikába vezet, ahol magunk próbáljuk kikúrálni a betegséget. Cserébe egy vagyont hagyunk a patikusoknál az agyonreklámozott slágertermékekért, holott sokkal kevesebből is megúszhatnánk, ha ilyenkor lenne erőnk odafigyelni a részletekre.

Ha az ember ramatyul érzi magát és betér egy patikába, nem nagyon nézi, mi mennyibe kerül, csak kikéri az első terméket, ami eszébe jut, vagy amit a patikus ajánl neki. Pedig nem minden esetben a hangzatos név rejti magában a leghatékonyabb szert. 

Az egyszerű náthás és megfázásos betegségek (felső légúti fertőzések) leggyakoribb oka valamilyen vírusfertőzés. Ennek tünetei lehetnek enyhe hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás és végtagfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, általános gyengeség és levertség. Ilyen esetben nem feltétlenül van szükség vírusellenes vagy antibiotikus terápiára, a kezelés mindössze a tünetek kezelésére szorítkozik. Erre pedig ma már rengeteg vény nélküli szer áll rendelkezésünkre, rengeteg különféle gyógyszer és gyógyhatású készítményt lehet kapnia patikában. 

Vajon ha tudatosabban választanánk ki a vény nélkül kapható gyógyszereket, spórolhatnánk? Ha hatóanyagot keresnénk, nem pedig a jól ismert márkaneveket, jobban járnánk?

Ez az adott helyzettől függ. Nem a hatóanyag, vagy a márkanév a fontos, hanem hogy a saját állapotunknak és igényeinknek megfelelő gyógyszert találjuk meg

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére  dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Ha az adott hatóanyag tényleg megfelel nekünk, akkor kereshetünk ez alapján is. De akkor sincs baj, ha nem tudjuk a hatóanyagot, nyugodtan kérdezzük meg a gyógyszertárban, hogy az általunk ismert terméknek van-e olcsóbb helyettesítő készítménye, vagy tud-e ajánlani esetleg másik hatóanyagú, de hasonló hatású, kedvezőbb árú terméket. Biztosak vagyunk benne, hogy a gyógyszertárakban készségesen fognak segíteni ebben.

Ne féljünk a kedvezőbb áru, de kevésbé ismert készítményektől, hiszen a gyógyszereknek ugyanolyan szigorú követelményeknek kell megfelelnie a gyártás és a forgalomba hozatal során, így mindegyiknek ugyanolyan hatásosnak és biztonságosnak kell lennie.

Ez független attól, hogy sokat vagy keveset reklámozzák az adott készítményt. Így bátran kijelenthetjük, hogy az olcsóbb készítmények is lehetnek ugyanolyan jók, mint az ismertebb, jobban reklámozott készítmények

"Ezek mellett kiegészítő terápiaként a gyógynövények is jól alkalmazhatók például hársfavirág, bodza, kakukkfű vagy a különböző teakeverékek" - mondta korábban a Pénzcentrumnak dr. Takács Dóra gyógyszerész

Otthoni terápia helyett

"Makacs, nem múló magas láz esetében, erős nyelési fájdalom, duzzadt, fájdalmas nyirokcsomók esetén is célszerű elmenni a rendelőbe. Emellett a rizikócsoportokba tartozó betegeknek lehet érdemes már enyhe tünetekkel is orvoshoz fordulniuk: például a nagyon kis gyerekeknek, az időseknek, a krónikus szívbetegeknek, és az asztmásoknak" - nyilatkozta korábban dr. Takács Dóra gyógyszerész a Pénzcentrumnak.

Mit vegyek?

Persze egyszerű halandóként olykor még azt is nehéz eldönteni, hogy a tipikus téli állapotok esetén, milyen típusú készítményeket keressünk a patikákban. Pedig nem is olyan bonyolult: 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vény nélkül kapható készítmények általában egyszerre használatosak láz- és fájdalomcsillapítóként, így gyakran fejfájásra és lázra ugyanazokat a készítményeket használják 

 - folytatja Marjai Tamás. A náthás megbetegedések esetében az egyik vezető tünet a láz és a fejfájás, így itt szintén hasonló készítményeket alkalmaznak. Az egyszerű torokgyulladásnál szopogató tablettákat vagy sprayket szoktunk ajánlani, ezek általában több hatóanyagot is tartalmaznak, melyek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak. Mivel ezek igen változatosak és általában kombinált hatóanyagú készítmények, így nehéz közülük néhányat kiemelni. Emellett meg kell jegyezzük azt is, hogy a betegek nagy többsége a gyógyszerek neveit is nehezen jegyzi meg, ebből következik, hogy hatóanyag alapján csak nagyon ritkán keresnek gyógyszert a gyógyszertárban. 

Egy komplex mind felett?

A komplex összetevőjű gyógyszereket gyakran éri az a vád, hogy két-három hatóanyagot egy kis citromaromával összecsomagolva vagyonokért adnak el. Néha azonban lehet, hogy nem akkora botorság, hiszen a tünetektől függ minden, no meg az igényektől. Ha csak fejfájásunk van, akkor nem érdemes azt a nátha elleni kombinált készítményt megvenni, ami orrdugulás elleni hatóanyagot is tartalmaz. Ha viszont több különböző tünetünk is van, akkor érdemes lehet a kombinált készítmény mellett dönteni, drágább lehet ugyanis külön venni fájdalomcsillapítót, orrsprayt és C-vitamint, mint egyben - javasolja a HGYSZ szakmai igazgatója.

Amit inkább soha nem próbáljunk ki

Egyre többen rendelik meg az interneten keresztül a szükséges gyógyszereiket, amit azonban a szakember nem ajánl. Az internetes gyógyszerrendelés legnagyobb veszélye, hogy illegális gyógyszerforgalmazóval futunk össze, akinek nincs engedélye gyógyszer forgalmazására. Jó tudni, hogy 

az Európai Unió területén internetes gyógyszerforgalmazással csak az erre engedéllyel rendelkező vállalkozások foglalkozhatnak legálisan, így hazánkban csak a gyógyszertárak végezhetnek ilyen tevékenységet, amit be kell jelenteniük a hatóságnak.

A honlapjukon fel kell tüntetniük egy közös uniós logót, mely a hatóság oldalára mutató linket tartalmaz. Ezzel bárki ellenőrizheti, hogy legális gyógyszerforgalmazóval van dolga.

"Az illegális forrásból vett gyógyszer alkalmazásával veszélyeztethetjük az egészségünket, és egyúttal támogatjuk a bűnszervezetek működését. Könnyen előfordulhat, hogy a rendelt gyógyszer minősége nem megfelelő, vagy éppen hamisított készítményt kapunk kézhez. Ennek eredménye lehet a várt hatás elmaradása, de az eltérő dózis vagy a szennyezőanyagok miatt mérgezés is kialakulhat. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindenki csak a legális ellátási láncból szerezze be a gyógyszereit, mert csak így lehet garantálni a minőséget és a biztonságot"

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm