2019. június 18. kedd Arnold, Levente

Készülj, hamarosan élesedik a kormány készpénzgyilkos csodafegyvere


Alig három hónap, és új korszak köszönt be a bankolásban. A július 1-én érkező azonnali fizetési rendszer (AFR) nem csak a pénzügyi rendszert szabja át, de a mindennapjainkra is hatással lesz. Az utalásban és a fizetési szokásainkban már az elmúlt években is jelentős változások zajlottak, a mostani újítás viszont olyan volumenű, amelyre eddig nem volt példa. Fontos tudni, hogy Európában az élmezőnyben állunk a technológia bevezetésével. A bevezetés közelgő időpontja miatt csokorba szedtük, hogy mit kell tudni az azonnali átutalásról.

2019. július 1 - nem túlzás, ha azt mondjuk, forradalom zajlik le a bankolásban Magyarországon. Az azonnali átutalás bevezetése nem csak a lakosság életét könnyíti meg, de az egész pénzügyi rendszer szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A jelenlegi rendszerben a munkaidőben 10 ciklusban zajlik az átutalás, azaz nagyjából óránként kapjuk meg az átutalt összeget. Ez már magában is jelentős fejlődés a nem is oly régen még élő 4 ciklusos átutaláshoz képest, de még mindig azt jelenti, hogy munkaidőn kívül és hétvégén nem kaphatjuk meg az összeget. Alighanem mindannyian ismerjük, milyen az, amikor a hétvégi terveinket áthúzza, hogy a péntek délután átutalt fizetésünk nem érkezik meg aznap.

Drága a folyószámlád? Válts bankot! Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A központi rendszert üzemeltető Giro teljesen új informatikai alaprendszere miatt az utalások a jóváhagyástól számítva szinte azonnal, de legfeljebb 5 másodpercen belül megérkeznek. Ráadásul nem csak munkaidőben, hanem hétvégén, és a nap bármelyik percében, 0-24-ben.

Gondoljunk bele, hogy ennek mekkora kiszorító hatása lesz a készpénzre nézve.

Ha eddig azonnali ügyletet akartunk lebonyolítani, azt csak készpénzben tehettük - hétvégén meg munkaidőn kívül ez különösen igaz volt. Ezután a mobilbankban és a netbankban egyaránt lezavarhatjuk ezt pár másodperc alatt. Ráadásul az utalás nem csak gyorsabb, de egyszerűbb is lesz: jelenleg meglehetősen bonyolult az utalás a visszaigazoló sms-ek, hosszú számlaszámok miatt - június 1-től ez is megváltozik.

Az új rendszerben nem kell tudnunk fejből a számlaszámunkat, megadhatunk ugyanis egy másodlagos azonosítót, ami lehet akár a telefonszámunk, akár az e-mail címunk, de az adóazonosító jelünk is. Egy azonosítót csak egy bankszámlához tudunk megadni, és évente meg kell erősítenünk azt. Azaz nem kell tudnunk fejből sem a saját, sem a másik fél bankszámláját, ha utalni akarunk.

Attól nem kell tartanunk, hogy a bankunk kimarad a rendszerből, az AFR-hez ugyanis minden banknak kötelezően csatlakoznia kell. A rendszert üzemeltető Giro és a szabályozás is igyekszik a rendszer költségeit mérsékelni, hogy a lakossági díjak se legyenek magasak. Ennek ellenére a bankok árazása eltérő lehet, és pontosan nem is tudjuk még, hogy az miképp alakul. Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy tranzakció alapú árazás lesz. Hosszabb távon a rendszer továbbfejleszthető lesz euro alapú tranzakciókra is, első körben csak forintban lehet majd élni az AFR-rel.

Azt azonban nagyon fontos tudni, hogy az összes utalás azonnali átutalás lesz, azaz nem párhuzamosan fut a régi rendszerrel, hanem felváltja azt.

Kivételnek számít a papír alapú utalás, ami az eddigihez hasonló rendszerben történik majd. Az azonnali átutalás minden 10 millió forint alatti lakossági és vállalati utalásra érvényes lesz majd, efölötti összegben a bankok majd egyedileg szabályozzák az azonnali átutalás limitjét. A rendszer folyamatosan üzemel majd, a bankoknak évente legfeljebb 24 órája lesz majd a karbantartásra.
Még egy fontos elem érkezik majd az új átutalási rendszerrel, ez pedig a fizetési kérelem, amelyet a másik fél bankszámlájára vagy másodlagos azonosítójára állíthatunk ki. A másik felet erről értesíti a bank, majd ezután teljesítheti azt azonnali átutalással, vagy elutasíthatja.

Itt fontos felhívni a figyelmet a biztonságra: ha valaki másodlagos azonosítónk birtokában fizetési kérelmet állít ki nekünk, minden esetben ellenőrizzük azt, mert egy-két gombnyomással akár baleset-szerűen is megszabadíthatjuk magunkat egy csomó pénztől. Összességében azonban az új átutalási rendszer nagyban megkönnyíti az életünket. Fontos hozzátenni, a bevezetés időpontjáról egyelőre nem tudunk teljesen biztos információt, mert több bank kezdeményezte, hogy júliusban csak egy pilot verzió induljon el.

De hogy is néz ki majd a gyakorlatban? Foglaljuk össze röviden. Józsi és Pisti szombat éjszaka azt veszik észre, hogy a készpénzük érthetetlen módon elfogyott. Eldöntik, hogy taxival mennek haza. Józsinak van pénze, Pistinek azonban szintén érthetetlen módon a számlájáról is elolvadt a pénz valahol az éjszakában. Pénzt kér hát Pistitől, s mivel nincs készpénze, marad az utalás. Józsi ekkor megadja a telefonszámát Pistinek, Pisti pedig kattint kettőt a telefonján, és a következő másodpercekben már Pisti is beülhet a taxiba, hiszen már a számláján van a pénz.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Így épül tovább a magyar gyárország: ezen a listán is csúnyán leszerepeltünk
Az Európai Bizottság a napokban publikálta az EU-tagállamok innovációs eredményeit.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.13-06.19
Országos

Spar

06.13-06.19
Országos

Aldi

06.13-06.19
Országos

Lidl

06.13-06.19
Országos

Tesco

06.13-06.19
Országos

Auchan

06.13-06.19
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos