19 °C Budapest

Képeken a legújabb forintbankjegy: holnap kerül forgalomba

2018. február 28. 10:34

Ma délelőtt mutatta be hivatalosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a március elsejétől forgalomba kerülő új, ezer forintos bankjegyet. A friss bankón maradt Mátyás, viszont a kép kiegészült egy gyűrűt a csőrében tartó színváltós hollóval, továbbá a már jól megszokott kék szín is más árnyalatban pompázik.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forintbankjegyek megújítását. Azóta már hatból négy címlet megújult, így sor került a régi 20 000, 5 000 és 2 000 forintos bankjegyek bevonására. Azért csak erre a háromra, mert a régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról eddig még nem született döntés, így azokat bárki bárhol használhatja.

Mára elmondhatjuk, hogy a jelenleg összes forgalomban lévő forintbankjegyek 75 százalékát már az újak teszik ki

- mondta el Pataki Tibor, az MNB Készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője, aki hozzátette azt is, hogy ezév harmadik negyedévében be fogják mutatni, illetve rendeleti úton ki fogják bocsájtani az új 500 forintost is. Sőt 2019 végére tervezik, hogy az összes régi bankjegyet bevonják a forgalomból.

A bankjegyhamisításokkal kapcsolatban az igazgatósági vezető elmondta azt is, hogy tavaly mindösszesen 700 darab hamis bankjegyre bukkantak Magyarországon. Ez a szám rendkívül alacsonynak mondható, hiszen a szakember említ olyan éveket is, amikor ez a szám 10 ezer fölött is volt. Ezzel az eredménnyel hazánkban

egy millió forgalomban lévő bankjegyre mindösszesen 3 darab hamis jutott 2017-ben.

Ez  jó eredménynek számít nemzetközi szinten, hiszen más, megmaradt európai nemzeti valutákra nézve ez a szám 20-40, míg az euróra tekintetében átlagosan 100 környékén mozog.

Holló pajtit kapott Mátyás

A forint bankók megújítási láza most érte el az 1 000 forintost, aminek újonnan kiadott verziója 2018. március elsejétől, azaz holnaptól kerül forgalomba.

Régi és új ezres egymás mellett

A leglátványosabb módosítás kétség kívül a Mátyás feje mellett helyet kapó színváltós holló, ami egy gyűrűt tart a csőrében. A motívum különlegessége, hogy mozgatás hatására bíborról zöld színre változik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vitrinben az új ezres

A bankjegyek régi verzióival 2018. október 31-ig fizethetünk, de senkinek sem kell megijednie, teljesen ezután a határidő után sem értéktelenedik el a pénz. A bevont ezer forintosokat ugyanis még három évig minden bank- és postafiókban, 20 évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen be lehet váltani.

Régi és új ezres hátulja

Az MNB korábban lapunknak elmondta,

Magyarországon a bankjegyeket - gyapot alapanyagból készülő - papírra nyomtatják, mind a bankjegypapír gyártása, mind bankjegyek nyomtatása korszerű nemzetközi sztenderdeknek megfelelően történik, a nyomtatáshoz a kereskedelemben nem kapható, biztonsági festékeket alkalmaznak. Továbbá a forint bankjegyek gyártása mind biztonsági, mind pedig környezetvédelmi szempontból nemzetközi sztenderdek szerint minősített körülmények közepette történik.

A bank szakemberi azt is elmondták a Pénzcentrumnak, hogy a kiscímletű bankjegyek, mint amilyen az (új) ezres is átlagosan 2-3 évet töltenek selejtezésükig forgalomban.

Az új ezer forintos előlről és hátulról

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem