2019. június 19. szerda Gyárfás

Indul a sonkaroham: erre készülnek az üzletek húsvét előtt


Idén tovább nőtt a családok jövedelme, és ez a fogyasztáson is meglátszik: húsvétkor élénkül a kereskedők forgalma. 50-60 milliárd forint is lehet a lakosság kiadása az ünnep, véli az Országos Kereskedelmi Szövetség. A piaci szereplők a forgalom növekedésére számítanak.

A húsvéti ünnepek miatt legalább 50 milliárd forinttal emelkedik majd a lakossági költés mértéke egy átlagos áprilisi hónaphoz, főként élelmiszerre költünk majd többet. Már ezen a hétvégén is, de főleg jövő héten az áruházláncok, piacok, szaküzletek magasabb forgalmat bonyolítanak majd a szokásosnál. A nagypénteki munkaszüneti nap miatt várhatóan jövő hét szerdán és csütörtökön intézik majd legtöbben a bevásárlást - közölte a Magyar Nemzettel az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Már tavaly és a munkaszüneti nap 2017-es bevezetésekor sem okozott kiesést a kereskedőknek a húsvét előtti péntek munkaszüneti nappá nyilvánítása, a vásárlók alkalmazkodtak a megváltozott nyitvatartáshoz - mondta el Vámos György, a szervezet főtitkára.

A legtöbben előre beszerzik az ünnepi ételek alapanyagait, de nagyszombaton nincs korlátozva az áruházak nyitvatartási ideje, ezért várható, hogy húsvétvasárnap és -hétfő előtt (amikor ugyancsak zárva maradnak a boltok) sokan betérnek friss élelmiszerért, kiegészítő termékekért.

A tartós alapanyagokat jellemzően a legtöbben előre beszerzik húsvét előtt, a sonkakereslet már most jelentős. Összességében már most átlagon felüli a fogyasztás - mondta az OKSZ főtitkára. A nagypénteki munkaszüneti nap csak még inkább ösztönzi a fogyasztást, ugyanis ezzel még egy nappal nappal több ideje jut a családoknak a pihenésre, viszont emiatt előbbre tolódik a felkészülés, és nagyobb mennyiségben vásárol a lakosság ételekből, italokból.

Húsvét előtt a tipikus élelmiszerek eladásai nőnek a leginkább: a sonka és a hústermékek, a kalács, a tojás, a friss zöldségek, valamint a különféle édességek és sütőipari termékek.

 A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. szerint a kereslet a prémium- és a középkategóriás termékek irányába tolódott el, és egyre inkább háttérbe szorulnak az olcsó, kevésbé jó minőségű árucikkek. Emelkedik az iparcikkek értékesítése is: ajándékot, játékot, könyvet is vásárol a lakosság húsvétkor, ezen túl pedig sokan jelentősebb beruházással készítik elő lakókörnyezetüket, kertjüket vagy a nyaralójukat az ünnepi hétvégére, a tavaszi szezonra. Emiatt a tartós termékek eladásai is jelentősek maradhatnak áprilisban. 

Sokan el is utaznak a húsvéti hétvégére, ez pedig a szolgáltatók forgalmát is növeli, hiszen a plusz munkaszüneti nap beiktatása miatt több időt töltenek a családok szállodában.

Az áruházláncok is számítanak a forgalomnövekedésre húsvét előtt: az Auchan tíz százalékot meghaladó emelkedésre számít a látogatottságban, a Sparnál akár ötven százalékkal is nagyobb lehet a forgalom egy átlagos héthez képest. A CBA üzleteiben húsz százalékkal nőhetnek az eladások. A Tescónál forgalma az ünnepi időszakban másfélszerese az átlagosnak, míg az Aldi harminc-negyven százalékos növekedésre számít áprilisban.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Interspar

06.13-06.19
Országos

Spar

06.13-06.19
Országos

Aldi

06.13-06.19
Országos

Lidl

06.13-06.19
Országos

  Ajánlatunk