15 °C Budapest

Fillérekből is megúszhatod az iskolakezdést: így csinálják a rutinos szülők

2017. július 31. 11:29

Idén először az általános iskola összes osztályában ingyen kapják a tankönyvet a gyerekek, a szülők mégis mélyen a zsebükbe nyúlhatnak majd. A tankönyv ugyanis csak elhanyagolható része annak iskolakezdési pakknak, amelynek tartalmát maguk az iskolák határozzák meg és a jelek szerint nem fukarkodnak a szülők pénzével. Azonban sokat lehet spórolni a megfelelő helyen való vásárlással - nem mindegy, hogy online, hipermarketben vagy írószerboltban vásárlunk, ahogy az sem, hogy ragaszkodunk-e a legutóbbi Disney - kasszasiker figuráihoz a füzet borítóján vagy beérjük egy kevésbé aktuális mintával.

A vakáció végének legegyértelműbb jele, amikor országszerte megjelennek a tanszerakciókat hirdető óriásplakátok, szórólapok, amelyek nyomán ideges szülők, izgatott - vagy letört - gyerekekkel oldalukon lepik el a papír-írószer boltokat. A felvázolt kép az utóbbi években annyit változott, hogy nemcsak a hirdetések, de a vásárlások egy része is az interneten történik. Így vagy úgy, a gyerekes családoknak minden évben nagy érvágás az iskolakezdés, és ez idén sem lesz másképp.

Színes papír, zsírkréta, tornazsák és hurkapálca. Ez csak néhány dolog abból, amit egy iskolakezdő diák csomagjának tartalmaznia kell, aminek költsége egy tavalyi GfK-s felmérés szerint átlagosan 84 ezer forint gyermekenként. Hasonló összeggel számolhatnak a szülők idén is, a végeredmény nagyban függ attól, hol és milyen minőségű eszközöket vásárolnak, és persze hogy mit vár el az iskola.

Hipermarket, webáruház vagy írószer bolt?

Amíg korábban minden út az ÁPISZ-ba vezetett, ma már akár fotelből, online is intézhetjük a beszerzést, vagy a hétvégi bevásárlással együtt a hipermarketben. Egy korábbi kutatásban utánajártak, hol érdemes készülni a szeptemberre és megnézték, hogy mennyibe kerül egy 32 tételből álló csomag a különböző helyeken. Olyan webáruházat kerestek, amire könnyű rábukkanni, a papír-írószer bolt egy átlagos kisvárosban volt, a hipermarket pedig a 19 forintos füzetáraival csalogatta oda a tesztelőket. Minden üzletben az elérhető legolcsóbb terméket választották.

A hipermarketben 13 710 forintot hagytak volna ott, a papír-írószerben 19 405 forintot, a webáruházban pedig 14 640 forintot költöttek volna a legolcsóbb tanszerekért.

A gazdaságosságot zászlajukra tűző hipermarketek nem csak kedvező áraikkal tudják becsábítani a szülőket, de kényelmi szempontból sem utolsó, hogy vasárnapi bevásárlás alkalmával le lehet tudni az iskolakezdést is. A Lidl-nél például augusztus elsejétől kaphatóak az iskolai kiegészítők, amelyek között a legalapvetőbb kellékek, mint a vonalzókészlet (299 forint) vagy a kockás füzet (69 forint) mellett a neonradír (100 forint) vagy az elektromos hegyező (1699 forint) is megtalálható.

A tankönyveket 2017-től az általános iskolások - de még a kilencedikesek is - ingyen kapják, amely egy 2013-tól fokozatosan bevezetett állami program eredménye. Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár az ingyenes tankönyvek kilencedik osztályra való kiterjesztést azzal indokolta, hogy ez a legdrágább évfolyam, hiszen ilyenkor több olyan könyvet is be kell szerezni, amit aztán évekig használnak a diákok. Szeptembertől 1 millió 18 ezer diák kapja majd ingyenesen a tankönyvet, az elmúlt tanévben is már 733 ezren - a teljes diáklétszám 67 százaléka - kapta térítésmentesen.

A tankönyv alapcsomag ugyanakkor mindössze körülbelül 12-13 ezres tételt jelent az 80-90 ezres összköltségből, amely augusztus-szeptember hónapban zúdul a szülőkre. Ráadásul ez a könnyítés részben már a tavalyi 84 ezres átlagban is érvényesült, hiszen az alsó tagozatosok már akkor is ingyen kapták a könyveket. A Budapest Bank megbízásából 2014-ben is elkészült ugyanez a felmérés: akkor átlagosan 12 ezer forinttal fizettek kevesebbet a szülők az iskolakezdésért gyermekenként.

A tendenciából az látszik, hogy a tankönvvek részben való ingyenessé tétele ellenére két év alatt pont az általános iskolás gyermekek esetében nőttek meg leginkább az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások: 56 ezer forint helyett tavaly több mint 73 ezer forintot költöttek a szüleik rájuk.

Valamelyest árnyalják a képet a KSH számai, amelyek ennél alacsonyabb összegről szólnak. A tavalyi, 2015-ös adatokkal számoló Statisztikai Tükör szerint a tanévkezdéskor - augusztusban és szeptemberben - családonként átlagosan 31,5 ezer forint ment el az iskoláztatással kapcsolatos költségekre, havonta. Ez gyermekenként átlagosan havi 19,6 ezer forinttal terhelte a családi költségvetést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem egyértelmű, hogy miből fakad az eltérés, de annyi bizonyos, hogy az összegek családonként nagyon különbözőek lehetnek: ha új iskolatáskára is szükség van, az akár több tízezerrel megdobhatja a végösszeget. Egy árösszehasonlító oldal segítségével hamar kideríthető, hogy a pár ezer forintos táskától a több tízezresig terjed a skála. Ár szempontból hasonló szélsőségek jellemzik a legtöbb tanszert is, így nem mindegy miből, milyet veszünk.

Másolópapírból nem lesz hiány

"A szülők év végén kapnak egy 2-3 oldalas listát az iskolától, hogy mit kell beszerezniük a következő évre, az első osztályosok beiratkozásnál kapják ugyanezt. Jogszabály írja elő, hogy mik a kötelező tanszerek, de az iskolák ehhez jellemzően hozzá adják a saját ajánlásaikat, így lehetséges, hogy intézményenként eltérőek az elvárások" - magyarázza Keszei Sándor, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) elnöke.

Keszei szerint az árak nem változtak tavaly óta, de ettől még kerülhet többe az iskolakezdés. "A kereskedők széles választékot nyújtanak, és nem mindegy, hogy a 60 forintos írófüzetet vesszük-e meg, vagy az ugyanolyan 80 grammos papírból készült, csak borítójában különböző - például barcelonás - füzetet 600 forintért." Keszei szerint elsősorban attól függ, hogy mennyire kell a szülőnek a zsebébe nyúlnia, hogy milyen hosszú listát kap az iskolától, és az adott dolgokból milyen minőségűt vesz.

Egy első osztályos tanulónak, ha mindenből a legolcsóbbat veszik és a lista is csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazza, akkor 6 ezer forintból is meglehetnek a tanszerei. De az sem kizárt, hogy hiába vesz a szülő mindenből olcsót, olyan hosszú az iskola által kért szerek listája, hogy a végösszeg eléri a harmincezret. Ha pedig mindenből egy kicsit jobbat szeretnénk, akkor tovább emelkedik."

- mutatott rá az érdekvédelmi szervezet elnöke, milyen könnyen szabadulhatnak el a költségek. A szakember korábban azt is elmondta, hogy van olyan iskola, ahol azt is előírják, hogy milyen márkájúak legyenek a tanszerek, éa olyan is előfordul, hogy a gyerekekkel megvetetett másolópapírt a titkárságon használják fel.

Egy csomagban 500 lap van, ez egy harminc fős osztály esetében 15 ezer lap. Rajzórára aligha kell ennyi."

A vásárlási roham a nyár utolsó hónapjára tehető, de nem csak azért, mert a családok az utolsó pillanatra hagyják a beszerzést, hanem sokan ilyenkor kapják kézhez a munkáltatójuktól az iskolakezdési utalványokat. A munkáltatóknak lehetősége van a dolgozó szülőket utalvány formájában támogatni egy általuk megszabott összeggel. Fontos változásnak számít idén, hogy eltörölték a hagyományos iskolakezdési támogatás felső összeghatárát, bár várhatóan az eddigi 30 ezer forint körüli maximális összegnél most sem fognak többet adni a munkáltatók.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország Bt. támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem