Ez tuti neked is kiment a fejedből idén: pedig simán rámehet a családi karácsony

2019. december 23. 05:45

A karácsonyi rohanásban az emberek hajlamosak megfeledkezni az egészségükről, pedig éppen az ünnepek alatt még kellemetlenebb fejfájástól, gyomorsavtól, vagy epegörcsöktől szenvedni. A Pénzcentrum Dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai elnökének tanácsát kérte ki azzal kapcsolatban, mire ügyeljenek a gyógyszert szedők karácsonykor.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nemrég közleményben hívta fel a lakosság figyelmét a karácsony és az újév közeledtével arra, hogy nem csak az ajándékok és az élelmiszerek megvásárlására kell gondolni. Legalább ilyen fontos a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése, valamint - az ünnepnapok torlódása miatt - a váratlan helyzetekre való felkészülés is.

Mivel az ünnepnapokon általában felborul a hétköznapok megszokott rendje, és karácsonykor ez különösen igaz. Ebben az időszakban az embernek sokkal több dologra kell odafigyelnie, a napi teendők listája háromszor olyan hosszú, mint egy átlagos napon, és ilyenkor sokkal több felé járunk, utazunk is.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Nem csoda tehát, ha elfelejti valaki kiváltani a rendszeresen szedett gyógyszerét, amely éppen az ünnepek alatt fog elfogyni. Megeshet, hogy nem nézzük át házipatikát sem, és a töltöttkáposztával belakott vendégeknek nem tudunk adni egy savlekötő tablettát, vagy egy görcsoldót. Esetleg utazás előtt arra figyelünk, ne maradjon ki egy ajándék sem a csomagból, viszont a migréngyógyszerünk elfelejtjük elpakolni. Mutatjuk, mire érdemes még odafigyelni a karácsonyi időszakban a szakember szerint!

Pénzcentrum: Mire érdemes különösen figyelni az ünnepi időszakban a gyógyszerek szedésénél?

Dr. Marjai Tamás: Az egyik legfontosabb jótanács, hogy a krónikus betegségeink nincsenek tekintettel az ünnepi időszakra, ezért továbbra is figyeljünk oda a rendszeresen szedett gyógyszereinkre. Ha kifogyóban vannak, akkor ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kiváltásukat, nehogy ne tudjuk őket időben beszerezni.

Ha elutazunk akkor pedig ne felejtsük el magunkkal vinni őket.

Emellett a gyógyszerszedőknek oda kell figyelniük az italfogyasztásra is. Nem minden készítmény mellé biztonságos alkoholt inni, mert komoly problémákat okozhat. De a rendszeresen szedett gyógyszereink hatását nem csak az ételek és italok befolyásolhatják, hanem az akut problémákra szedett szerek is. A vény nélküli szerek vásárlásánál már a gyógyszertárban győződjünk meg arról, hogy olyan készítményeket használjunk, melyek nem lépnek kölcsönhatásba a már szedett gyógyszereinkkel.

PC: Milyen típusú gyógyszerek fogynak a legjobban karácsony és az ünnepek előtt?

M. T.: Karácsonyi készülődés része az is, hogy az emberek beszerzik azokat a gyógyszereket, melyek szükségesek lehetnek az ünnepek alatt is. Az ünnepi étel és italfogyasztásra gondolva nagyon sokan már jó előre beszerzik az emésztést elősegítő szereket, valamint a gyomorsav csökkentő készítményeket. Emellett jobban fogynak az epeműködésre ható készítmények is. Szintén a felkészülés része, hogy sok fájdalomcsillapító és görcsoldó készítményt vásárolnak.

PC: Hogyan készüljenek fel azok, akik tudják magukról, hogy gyomorsav problémáik, vagy görcseik lehetnek?

M. T.: Ha már tudjuk, hogy a sok étel és ital fogyasztása problémát okozhat, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy megelőzzük ezeket a helyzeteket. Ha odafigyelünk az étkezéseknél, akkor lehet, hogy nem is fognak jelentkezni a kellemetlen tünetek, és nem lesz szükség a gyógyszerekre sem.

Ha odafigyeléssel nem tudjuk megelőzni a problémáka, de tudjuk, hogy melyek azok a jól bevált készítmények, melyek segíthetnek nekünk, akkor időben gondoskodjunk a beszerzésükről.

PC: Milyen problémákat okozhat ezeknek nem megfelelő adagolása?

M. T.: A vény nélküli készítmények használata alapvetően biztonságos. Ha túl keveset vesznek be a gyógyszerből, akkor a várt hatás elmaradhat, és a tünetek tovább fennállnak majd. Ha több gyógyszert vesznek be a kelleténél, akkor jellemzően a mellékhatások megjelenésével kell számolnunk, a mérgezéses esetek nagyon ritkák.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ha az alkalmazási előiratnak megfelelően alkalmazzuk a gyógyszereket és a tüneteink nem javulnak, akkor forduljunk orvoshoz.

Erre azért van szükség, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem egy komolyabb betegség tünetét próbáljuk meg vény nélküli szerekkel kezelni sikertelenül.

PC: A karácsony sok szempontból stresszes időszak, melyet vannak, akik vény nélkül kapható nyugtatókkal igyekszenek átvészelni. Mit javasolnának azoknak, akik fokozott stresszre számítanak?

M. T.: Ha tehetjük, akkor lehetőleg igyekezzünk elkerülni a feszült helyzeteket, például alapos tervezéssel és felkészüléssel. Ha ez nem sikerül, akkor ki lehet próbálni több feszültségoldó és stresszcsökkentő módszert is a meditációtól kezdve a mozgáson át a masszázsig. Végezetül ajánlani tudjuk a vény nélkül kapható, enyhe nyugtató hatású gyógynövényeket tartalmazó készítményeket. Rövid ideig használva ezek is segítséget nyújthatnak a feszült időszakok átvészelésében.

PC: Mely gyógyszerek időszakos alkalmazásának lehetnek káros következményei? Vezethet-e függőséghez a karácsonyi "túlhasználat"?

M. T.: Az ünnepek alatti nagy mennyiségű étel és alkoholos ital fogyasztása miatt kialakult panaszokra jellemzően vény nélkül kapható szereket használunk. Ezeket alapvetően a tünetek csökkentése miatt vesszük be, és az ünnepek elmúltával már nincs rájuk szükség. Az adagolási utasításokat pontosan betartva a vény nélküli, tüneti kezelésre szolgáló készítmények rövid távon alkalmazva nem okoznak függőséget. A gyógyszerek vásárlásánál

vegyük igénybe a gyógyszertári szakemberek segítségét, és ne féljünk megkérdezni tőlük, hogy hogyan kell helyesen alkalmazni a készítményeket.

Ha az alkalmazási előírásban javasoltnál több gyógyszert veszünk be, akkor alapvetően nem a függőséggel kell számolnunk, hanem a mellékhatások megjelenésével. Függőség akkor alakulhat ki, ha hosszabb távon használunk valamilyen készítményt, de ez a vény nélkül kapható készítményeknél rendkívül ritka.

Gyógyszertárak, patikák ünnepi nyitvatartása

A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot. December 24-én a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos szombati/pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig tartanak nyitva.

December 25-én, valamint 26-án kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

December 31-én (kedden) a szokásos hétköznapi nyitvatartás szerint, vagy rövidített nyitvatartás szerint 14 óráig lesznek nyitva a gyógyszertárak, míg január 1-jén kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lehet pontos és hiteles információt kapni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem