20 °C Budapest

Drágulás a dohányboltokban: ez a 65 termék kerül többe mától

2020. március 5. 14:03

Egyes dohánytermékek ára 30 forinttal, míg a finomra vágott fogyasztási dohánytermékek ára 50-80 forinttal lett drágább a mai naptól a trafikokban. A Pénzcentrum a NAV oldalán szúrta ki a módosítást, fogyasztói visszajelzéseink szerint sok vásárlót ért váratlanul az árváltozás. A mai áremelkedés olyan népszerűbb márkákat érint - többek között -, mint a Multifilter, Marlboro, Philip Morris, vagy a Chesterfield.

A valamennyi dohányipari szereplő által kötelezően végrehajtandó, fokozatos, 3 illetve 4 lépcsős emelés nyomán a mai napon újabb termékek ára változott a Nemzeti Dohányboltokban - a NAV oldalán megjelent tájékoztató szerint március 5-től 65 dohánytermék ára emelkedett. A szálas, dobozos cigaretták egyes márkák esetében így 30 forinttal, míg a vágott dohány 30 grammos csomagjai 50, 50 grammos csomagjai pedig 80 forinttal lettek drágábbak. Ezek mellett néhány szivarkának is nőtt az ára: a Marlboro Leaf és Marlboro Leaf Beyond Blue mától 450 forint, a Philip Morris Red filteres szivarka és a Philip Morris Blue filteres szivarka ára pedig 550 forintra nőtt.

Az mai napon életbe lépett áremelkedés a Philip Morris Magyarország Kft. termékeit érinti. A törvényi kötelezettségüknek eleget tevő többi szereplő vagy már eleget tett az előírásnak, vagy várhatóan a következő héten lépi meg az áremelést. A mostani emelés a 2019. július elsejéhez képest, a PMI termékeire vonatkozóan azt jelenti, hogy a dobozos cigik ára 90 forinttal emelkedett, ez összességében nagyjából 6-7 százalékos áremelést jelent. Míg a vágott dohány ára mintegy 200-320 forinttal emelkedett tavaly március óta, ami azátlagosan 16 százalékos növekményt jelent a fogyasztói árban.

Fontos tudni, hogy a termékek árát a gyártók/forgalmazók határozzák meg, és regisztrálják az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. rendszereiben, aki ezeket az adatokat a NAV-val megosztja. az árváltozás mértékét nem teszi közzé, csupán az árváltozással érintett termékek körét, azok új árát, és azok érvényességi dátumát. A NAV Árváltozásra hetente két alkalommal kerülhet sor, a jogszabályok rendelkezése szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem