2020. július 6. hétfő Csaba

Drága minden? Csak ne panaszkodj: a nyugat-európai árak közelében sem vagyunk


Nem csak az április, de a május is komoly árrobbanást hozott magával: 2020 májusában a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ám ha körbenézünk az Európai Unió országaiban, észrevehetjük, hogy még bőven az átlag alatt vannak idehaza a termékek árai.

Hiába érzékeljük szinte napról napra, hogy folyamatosan emelkednek az árak, van olyan áru, ami közel duplájába kerül, mint tavaly ilyenkor, még mindig hazánk számít az egyik legolcsóbb országnak az EU27-ek közül - legalábbis az Eurostat friss adatai szerint. 

A statisztikai hivatal összesen 10 termékcsoportot hasonlított össze, élelmiszer, alkohol és dohányáru, ruhanemű és cipő, lakhatási költségek, bútor, közlekedési eszközök (saját), tömegközlekedés, kommunikációs eszközök, rekreáció és kultúra, valamint éttermi és szállásköltségek.

Hazánk ezen adatok szerint egyik kategóriában sem éri el még csak az EU átlagot sem. Ami az élelmiszerárakat illeti, 

itthon 15,3 százalékkal kevesebbe kerül az élelmiszer, mint az Unióban átlagosan.

Az adatsorból kiderül, hogy Romániában a legolcsóbb a bevásárlás, mindössze 65,1 százaléka az átlagnak, őket követi Lengyelország, Bulgária, Litvánia, majd Csehország.

Nem meglepő, hogy Svájcban kerülnek a legtöbbe az élelmiszerek, az uniós átlag 166,3 százalékát kell kifizetni értük. Második Norvégia, harmadik pedig Izland.

Ami a többi termékcsaládot, szolgáltatási kört illeti, azok esetében sem érjük el még az EU átlagát sem, persze ehhez hozzátartozik, hogy a bérek színvonala is jóval alacsonyabb itthon. Ruházati cikkek estében például a 25. helyen vagyunk (a 27 ből), nálunk nagyobb olcsóság ruhanemű téren már csak Romániában és Bugáriában van.

De az alkohol is kifejezetten olcsó mifelénk - legalábbis mondjuk Norvégiával összehasonlítva: ott az átlagos ár 236 százaléka, míg itthon ez az arány 75 százalék.

Az éttermi szolgáltatások, valamint a szállásköltségek Izlandon a legmagasabbak, és Bulgáriában a legolcsóbbak, Magyarország a 25. legdrágább országnak számít, mögöttünk itt is Románia és Bulgária van már csak. 

Drága viszont a tömegközlekedés - legalábbis az előző arányokhoz viszonyítva: az átlag 70 százaléka, ez pedig a 19. helyre elegendő. Norvégiában a legdrágább a buszjegy.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS