Csalásra tanítja a magyar gyerekeket ez a játék

2018. március 3. 13:01

Egy olyan új verzióját jelentetik meg a népszerű Monopoly játéknak, amely nem csak elfogadja a csalást, hanem egyenesen saját részévé teszi és jutalmazza azt.

Egy, a Hasbro által készített felmérés szerint a játékosok közel fele megpróbál csalni, miközben a Monopolyval játszik. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2018-ban végre megadjuk a játék kedvelőinek azt, amire régóta vágynak - egy olyan Monopolyt, amely arra ösztönöz, hogy csalj

- mondta a Jonathan Berkowitz, a Hasbro alelnöke. Az új kiadás 15 csaló kártyával is rendelkezni fog. Ezekből 5-öt a játék bármely pontján elhelyeznek a tábla közepén, a játékosok pedig bármikor megpróbálhatják teljesíteni őket.

Ha egy játékos sikeresen teljesít egy csaló feladatot, a játék jutalmazza őt. Ugyanakkor lebukás esetén szembe kell néznie a következményekkel. A kártya hátoldalán egy lista található speciális büntetésekről és jutalmakról.

A cél: tedd tönkre a másikat!

Dean Baker közgazdász, a Center for Economic and Policy Research társalapítója szerint a Monopoly mindig afféle "rablójáték" volt, aminek az a célja, hogy a győztes anyagilag tegye tönkre az ellenfeleit. Baker az egyik első olyan közgazdász volt, aki még a 2007-es összeomlást megelőzően figyelmeztetett az ingatlanpiaci lufira.

Baker szerint az új kiadásban azok a nagy bankok által elkövetett bűntettek tükröződnek vissza, melyekért később, a nagy válságot követően nem történt felelősségre vonás.

Mary Flanagan, a Dartmouth College professzora szerint lenyűgöző, hogy milyen pontosan tükrözik vissza a játékok magát a csalást, illetve azt, hogy

a társadalomban mára elfogadott stratégiává vált, ha valaki csalással érvényesül.

Az antikapitalizmustól a kapitalizmus szimbólumáig

A Monopoly eredeti ötletgazdája Elizabet Magie volt az 1900-as évek legelején. Az eredeti játékban két szabály szerepelt: egy monopolista-ellenes, amelynek célja a vagyongyűjtés volt, és a játék mindenkit jutalmazott is, amennyiben ez megtörtént.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik szabály monopolista volt, amelyben a cél a monopólium megteremtése és az ellenfelek tönkretétele volt. Ennek a kétféle megközelítésnek nevelő célzata volt: Elizabeth Magie így akarta bemutatni, hogy az első szabály morálisan magasabb rangú.

Ironikus módon Magie nem szerzett vagyont az ötletéből. Ötletét Charles Darrow vette át, akit a ma ismert Monopoly megteremtőjének tartanak. Darrow eladta a játékot a Parker Brothersnek, amely megcsinálta a szerencséjét a mára világszerte ismertté vált társasjátékkal.

(Business Insider)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem