2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Csalásra tanítja a magyar gyerekeket ez a játék


Egy olyan új verzióját jelentetik meg a népszerű Monopoly játéknak, amely nem csak elfogadja a csalást, hanem egyenesen saját részévé teszi és jutalmazza azt.

Egy, a Hasbro által készített felmérés szerint a játékosok közel fele megpróbál csalni, miközben a Monopolyval játszik. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2018-ban végre megadjuk a játék kedvelőinek azt, amire régóta vágynak - egy olyan Monopolyt, amely arra ösztönöz, hogy csalj

- mondta a Jonathan Berkowitz, a Hasbro alelnöke. Az új kiadás 15 csaló kártyával is rendelkezni fog. Ezekből 5-öt a játék bármely pontján elhelyeznek a tábla közepén, a játékosok pedig bármikor megpróbálhatják teljesíteni őket.

Ha egy játékos sikeresen teljesít egy csaló feladatot, a játék jutalmazza őt. Ugyanakkor lebukás esetén szembe kell néznie a következményekkel. A kártya hátoldalán egy lista található speciális büntetésekről és jutalmakról.

A cél: tedd tönkre a másikat!

Dean Baker közgazdász, a Center for Economic and Policy Research társalapítója szerint a Monopoly mindig afféle "rablójáték" volt, aminek az a célja, hogy a győztes anyagilag tegye tönkre az ellenfeleit. Baker az egyik első olyan közgazdász volt, aki még a 2007-es összeomlást megelőzően figyelmeztetett az ingatlanpiaci lufira.

Baker szerint az új kiadásban azok a nagy bankok által elkövetett bűntettek tükröződnek vissza, melyekért később, a nagy válságot követően nem történt felelősségre vonás.

Mary Flanagan, a Dartmouth College professzora szerint lenyűgöző, hogy milyen pontosan tükrözik vissza a játékok magát a csalást, illetve azt, hogy

a társadalomban mára elfogadott stratégiává vált, ha valaki csalással érvényesül.

Az antikapitalizmustól a kapitalizmus szimbólumáig

A Monopoly eredeti ötletgazdája Elizabet Magie volt az 1900-as évek legelején. Az eredeti játékban két szabály szerepelt: egy monopolista-ellenes, amelynek célja a vagyongyűjtés volt, és a játék mindenkit jutalmazott is, amennyiben ez megtörtént.

A másik szabály monopolista volt, amelyben a cél a monopólium megteremtése és az ellenfelek tönkretétele volt. Ennek a kétféle megközelítésnek nevelő célzata volt: Elizabeth Magie így akarta bemutatni, hogy az első szabály morálisan magasabb rangú.

Ironikus módon Magie nem szerzett vagyont az ötletéből. Ötletét Charles Darrow vette át, akit a ma ismert Monopoly megteremtőjének tartanak. Darrow eladta a játékot a Parker Brothersnek, amely megcsinálta a szerencséjét a mára világszerte ismertté vált társasjátékkal.

(Business Insider)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.