8 °C Budapest

A sztárok legnépszerűbb luxushobbija: ennyibe kerül ma Magyarországon

Pénzcentrum
2017. június 25. 07:00

A természetközeliség és az egyszerű élet jelképe is lehetne, pont ezért lehet meglepő, valójában mennyire költséges lehet, ha az ember hobbi szinten lovagol a saját lován. Utánajártunk, mire, mennyit kell költenie ma egy hobbilovasnak.

A lovaglás szinte töretlenül népszerű hobbi hosszú évtizedek óta, talán azért, mert sok emberben úgy él, mint egy nagyon magyar, nagyon természet közeli és nagyon állatbarát sport. Sok hazai sztár is ennek a hobbinak hódol, például Szabó Zsófi, Gregor Bernadett, Trokán Nóra, de művészi produkciókban is gyakran jut szerep a lovaknak, Lajkó Félix már adott lovas koncertet, sőt, Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója pedig egész előadásokat épít rájuk. A néhány hónapja bemutatott Kincsem film valószínű, hogy még több emberben felébreszti a vágyat, hogy lovagoljon. De mielőtt bárki fejest ugrana, és vásárolna egy lovat, érdemes megnézni, mennyibe is kerül ma a tartása Magyarországon.

Általában senki sem úgy kezd hozzá, hogy azonnal vesz egy lovat, hanem már néhány éve lovagol, szerez egy alap tudást, jártasságot. Általában legalább egy-másfél év folyamatos, heti 3-4 alkalommal javasolják a lovaglást, mielőtt valaki vásárolna egy saját lovat. A legjobb hátas nyugodt, könnyen kezelhető, allűröktől mentes természetű, és képzett. Nem tűnik bonyolultnak, de korántsem egyszerű megtalálni az ideálisat, ráadásul az sem mindegy, hogy hol vásárol az ember.

Fontos a megbízható forrás, általában ismerős, vagy lovaglótanár segítségével lehet megtalálni a megfelelő lovat, sajnos nagyon sokan átverik a hozzá nem értőket. Az állatok egészségügyi állapota is nagyon fontos, mert a kezelésük igen költséges"

- mondta a Pénzcentrumnak Bondor Brigitta, a Kincsem Lovarda vezetője.

Általában egy hobbiló ára 500-800 ezer forint között mozog. Ennél olcsóbban többnyire "értékcsökkent" állatot lehet csak venni, amelynek lábproblémája van, őket időnként kezeltetni kell. Vásárlás előtt érdemes többször is megnézni a kiszemelt lovat, és kipróbálni, hogy megismerhesse a leendő gazdája a természetét. Emellett egy állatorvossal is jó megnézetni (fajtasági vizsgálat, tüdő, szem, láb), ez nagyjából 20 ezer forintos költséget jelent, de a szakértő szerint megéri. Ha később derül ki, hogy valami probléma van, a teljes kivizsgálás és a kezelés költsége eléri a 100 ezer forintot is.

Az egészségügyi állapot mellett az is fontos, hogy meglegyenek a szükséges papírok. Az unióban a lóútlevél szolgál az állat beazonosítására, a tulajdonjogot pedig a nyilvántartási betétlap igazolja. Vásárlás után ezt át kell íratni a Lóútlevél Irodában. Szükséges egy állatorvosi igazolás is, hogy megkapta a kötelező védőoltásokat, és nincs betegsége. Legfeljebb három évente vért kell venni a lótól, és ha másik lovardába szállítja a tulajdonos az állatot, akkor egy friss vérvételt vélhetően kérni fog a lovarda vezetője. Erre azért van szükség, mert a fertőző kevésvérűség egy nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan betegség, és néhány éve majdnem járvány is felütötte a fejét.

Évi 700 ezer csak a lovarda

És elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor kiderül, miért is számít luxusnak, ha valaki ma lovat tart. A legtöbb lovasnak nincs akkora kifutója a hátsó kertben, hogy ott kényelmesen lovagolhasson, és legeltethesse az állatot. Ezért egy lovardába adja bértartásra. Ez azt jelenti, hogy ott gondoskodnak a lóról, teljeskörű ellátást kap, etetés, takarítás, stb. Budapest vonzáskörzetében ez havonta 60-65 ezer forinttól indul, vidéken pedig 50 ezer forinttól. De egy nagyon felszerelt lovardában 100 ezer forintnál is többe kerülhet a bértartás havi szinten.

A lovak kényes állatok, 6 hetente rendbe kell tenni a patájukat. Ha csak körmöltetést kér a tulajdonos, az 6 ezer forint alkalmanként, ha csak az első két patájára kér patkót, az 12 ezer forint, a 4 lábas patkolás pedig 16 ezer forint. Az állatorvosi költségekkel is számolni kell, aki szerencsés, megússza évi 25 ezer forintból (1 vérvétel és 2 kötelező oltás), de ha egy seb, vagy kisebb probléma adódik, 40-50 ezer forint is lehet a kezelés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kell a milliós felszerelés?

Magához a lovagláshoz is szükség van néhány felszerelésre, vélhetően senki sem csak azért vesz lovat, hogy nézegesse. Egy jó minőségű kantárt 20 ezer forint körül már lehet kapni, de a csúcsminőségű 100 ezer forint. A nyereg talán a legnagyobb költség: van már 50 ezer forintért is, de a legjobbakért 2 milliót is elkérnek.

A nyereg nagyon fontos, hogy passzoljon a lóra, mert orvosi problémákat is okozhat a lónak, fájhat a háta, feltörheti a marját. Érdemes használt nyerget venni, mert az már be van törve, puhább. Egy ilyen jó minőségű nyereg 150-200 ezer forint között már kapható. Ez újonnan 400-450 ezer forint körül vásárolható meg"

- mondta Bondor Brigitta.

A lábvédő, ínvédő, bokavédő szettbe 15-25 ezer forintból megvan, kell még 2-3 nyeregalátét, aminek darabja 5-10 ezer forint (ennél persze vannak drágábbak is). Ezen kívül még apróságok kellenek: légytakaró nyárra (kb. 25 ezer forint), téli takaró (30 ezer forint). Ráadásul nem csak a lónak, de a lovasnak is szüksége van néhány felszerelésre: kobak (kb. 15 ezer forint), lovagló cipő (30 ezer, de a csizma ennél sokkal drágább), lovas nadrág (szintén 15 ezer).

Ha saját lovad van, természetesen bármikor tehetsz vele egy kört, de általában inkább az edzéseket választják a tulajdonosok. Ez viszont megvan az ára, általában alkalmanként 3-4 ezer forintot kérnek érte a tanárok. És ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a ló, hetente 4-5 alkalommal érdemes megmozgatni. Akinek nincs ennyi ideje lovagolni, az megbízhatja a lovarda dolgozóit is, ez viszont általában annyiba kerül, mint egy edzés.

Mindent összeszámolva elmondhatjuk, hogy havonta legalább 100 ezer forint elmegy arra, ha valaki tart. És az sem elhanyagolható, hogy egy ló 20-25 évig is él.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm