89 400 forint ütheti minden évben a markodat: csak egy aláírás kell a háziorvostól

2019. március 8. 11:00

Az ételérzékenységben szenvedők száma évről-évre nő, és bár a számukra készült speciális élelmiszerek már szinte bárhol elérhetők, ezek jóval drágábbak a hagyományosnál. Az állam már évek óta adókedvezménnyel próbálja kompenzálni ezt a többletköltséget, azonban ezzel csak az érintettek töredéke él. Dietetikust kérdeztünk arról, hogy mire elég az állami kompenzáció és hogyan lehet igényelni.


A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján nemcsak a súlyos fogyatékossággal élők jogosultak kedvezményre, de az ételintoleranciában szenvedők is: a laktóz - vagy gluténérzékenyek a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetik az adójukat, amely kedvezmény összege a 2019-es minimálbérrel számolva évente 89,4 ezer forint. Az adóhatóság parlamentnek benyújtott adatai szerint 2017-ben összesen 13,8 milliárd forint adókedvezményt érvényesítettek így, de ebben a cukorbetegektől kezdve az összes jogosult benne van. A kedvezményt ráadásul a betegséget igazoló okmány megszerzését követően 5 évre visszamenőleg is érvényesíteni lehet.

Becslések szerint csak a laktózérzékenyekből 670 ezer lehet az országban, és ha mindegyikük jogosult a teljes összeg visszaigénylésére, akkor önmagában csak ők 50 milliárd forint körüli összeget kaphattak volna vissza 2018-as minimálbér alapján.

Galló Nóra dietetikus szerint azonban ennél is súlyosabb a helyzet: "Az ételintoleranciások száma folyamatosan nő, a laktózérzékenység hazánkban a leggyakoribb, a lakosság 14-40 százalékát is érintheti és sokan valószínűleg még nem is tudják, hogy tüneteik, panaszaik hátterében ez áll. A gluténérzékenység neve kissé megtévesztő, hiszen ebben az esetben ún. autoimmun hátterű betegségről van szó. Európában az előfordulási gyakoriság 1:75. Emellett létezik a Nem-Cöliákiás Glutén Szenzitivitás (NCGS), amiben az emberek további legalább 12 százaléka érintett" - mondta a Pénzcentrumnak a szakértő.

A számukra előírt diétához kapcsolódó speciális élelmiszerek ma már minden nagyobb hiper - vagy szupermarketben, továbbá drogériákban, bio boltokban és webáruházakban elérhetők. A Lidl honlapján például külön aloldalakon gyűjtik össze az ilyen jellegű kínálatukat, a gluténérzékenyek esetében "legyen szó akár alapanyagról (lisztek), félkész vagy kész termékekről (pizza, halrudacska, csirke nuggets) így számukra is biztosított a változatosság és könnyedén megvalósítható az egészségmegőrző étrend" - olvasható az oldalon. Laktózintolerancia esetén pedig nem csak laktóz, hanem akár teljes mértékben tejmentes és így tejfehérjét (kazeint) sem tartalmazó növényi alapú tejtermék helyettesítőket is találhatunk a kínálatban.

Mennyiért vásárolnak az ételérzékenységben szenvedők?*

  • gluténmentes lisztkeverék - 999 forint
  • gluténmentes szeletelt vekni - 549 forint
  • gluténmentes olasz tészták (készétel) - 799 forint
  • friss, laktózmentes tej, 2,8 % - 299 forint
  • laktózmentes trappistasajt (700g) - 1499 forint
  • laktózmentes tehéntúró - 299 forint

*Lidl termékek

Bár ezeknek a termékeknek az ára egyre inkább közelít a normál termékekéhez, jellemzően még mindig többletköltséget jelent az érintetteknek.

Hogy egy ilyen ételérzékenység mennyire terheli meg a családi kasszát sok mindentől függ, például attól, ki mennyit főz otthon, vagy inkább rendel/vásárol készételt, mennyi félkész-, kész és egyéb kényelmi terméket, illetve nassolni valót fogyaszt. Ugyanakkor mindent összevetve látható, hogy 2018-ban az állami kedvezmény havi 6900 forint volt, ami a minimálbér emelkedésével idén még több lesz. Ésszerű vásárlással azt gondolom, hogy viszonylag jól lehet gazdálkodni ebből az összegből"

- mondta Galló.

A kedvezmény igénybevétele két módon lehetséges:

  • a szakorvos (gasztroenterológus) állítja ki a leletet és az igényléshez szükséges igazolást is
  • a szakorvos (gasztroenterológus) által kiállított lelet alapján a háziorvos állítja ki az igazolást

Ételintoleranciáknál a leghevesebbek és talán legkellemetlenebbek az emésztőrendszeri tünetek tudnak lenni, ezekkel érdemes szakorvoshoz fordulni, aki felállítja a diagnózist, utána pedig dietetikushoz, aki segít az étrend összeállításában:

"mielőtt bármilyen mentes étrendbe is kezdenénk, először vizsgáltassuk ki magunkat és kérjük szakember segítségét. Egy rosszul összeállított mentes-étrend akár többet árthat, mint használhat."

- mondta Galló és hozzátette: "Nagyon fontos, hogy ha ki kell zárnunk például a glutént vagy a laktózt, esetleg mindkettőt, akkor hogyan legyen étrendünk ennek ellenére kiegyensúlyozott, változatos, továbbá szervezetünk számára hasznos tápanyagokban gazdag. Gluténmentes étrend követése esetén kifejezetten érdemes hangsúlyozni a rostok fontosságát, hiszen nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy elégtelen a rostbevitel, amit megfelelő nyersanyag-válogatással könnyen korrigálhatunk." - mondta a szakember. Azért is fontos szakemberhez fordulni, mert előfordulhat, hogy a laktózintolerancia szerzett, vagyis szekunder jelleggel jelenik meg egy másik betegség - például a gluténérzékenység - kapcsán. "Sikeres étrendi beállítás után, jellemzően néhány hónappal később, ahogy regenerálódik a vékonybél, úgy visszaállhat a laktáz enzimtermelődésünk, és megszűnhet a laktózintolerancia."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem