8 °C Budapest

6 tipp: így kezdj fogyókúrázni januártól

2017. december 26. 11:30

Sokan úgy gondolják, hogy csak pénz kérdése a fogyókúra - szakértők szerint azonban sokkal többet számít az akarat, a kitartás. Különösen fontos kérdés ez Magyarországon, ahol 100-ból 65 felnőtt túlsúlyos vagy elhízott - nem véletlen, hogy az újévi fogadalmak listáján előkelő helyen szerepel a fogyókúra. Sokan vannak, akik azzal a céllal indulnak neki a januárnak, hogy leadnak 5-10-20 kilót, egészségesebben étkeznek, vagy többet mozognak. Aztán persze sokan elbuknak, van, aki már néhány hét után.

Bár a statisztikák szerint az eredménye egyelőre nem látszik, a magyarok egyre inkább igyekeznek tudatosan vásárolni, egészségesen étkezni - legalábbis ez derül ki a Nielsen felméréséből, amely szerint az emberek több mint fele törekszik étrendjét úgy alakítani, hogy egyrészt bio élelmiszert, illetve kevés zsírt, szénhidrátot és hasonlókat tartalmazó ennivalókat fogyasszon. Kétharmaduk pedig - 68 százalék - hajlandó ezért többet is fizetni.

De hol rontjuk el?

Túl sok információ, túl sok módszer, és túl sok tévhit kering a neten a tökéletes fogyókúráról, így szinte lehetetlen kiválasztani azt, hogy számunkra mi a megfelelő - mondta el a Pénzcentrumnak Durst Anikó, a táplálkozási útmutatással és súlymenedzsmenttel foglalkozó Naturhouse Hungary operatív igazgatója.

A legtöbben különféle diétákat próbálnak ki, időről-időre egészségesnek vélt táplálkozási módokkal kísérleteznek, ugyanakkor elmulasztják az egyik legfontosabb lépést: nem fordulnak szakemberhez, például dietetikushoz. Ráadásul a legtöbben és a sikertelenséget látva hamar abbahagyják a fogyókúrázást.


A különféle módszerek, csodahatásúnak ígért készítmények használata ráadásul meg is drágítja a fogyókúrát - véli szakértőnk, aki egy 6 pontos listát is összeállított a sikeres fogyókúra alapjairól - amit akár már januárban is elkezdhetünk.

A legfontosabb, hogy tudjuk, hogy mi a célunk a fogyókúrával. Tűzzünk ki magunk elé vállalható célokat, ne akarjunk gyorsan sokat fogyni. Lássuk reálisan a lehetőségeinket, és keressük a fokozatosságot. Ez abban is segít, hogy ne tántorodjunk el hosszú távon.

1. Forduljunk szakemberhez

A fogyás, az egészséges étkezés kialakítása komoly szaktudást igényel. Speciális vizsgálatok és dietetikusi szakértelem szükséges ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk, mennyi és milyen típusú táplálékokra, milyen mozgásformára van szükségünk ahhoz, hogy leadjuk a kilókat. Nagyon fontos azonban hangsúlyozni, hogy lokális fogyás nincs.

2. Étkezzünk gyakrabban, kevesebbet

Érdemes elfelejteni az egyszerű szénhidráttal teli étkezéseket, a sokfogásos, nagy adag ebédet és vacsorát. Ezzel szemben együnk kevesebbet, de többször.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Egészségesebb alapanyagok

Természetesen az étel minősége is fontos, de Durst Anikó szerint személyre szabottan kell összeállítani a diétás étrendet, hiszen minden szervezet másként működik. A magunkhoz vett táplálék minden nap tartalmazzon nyers gyümölcs- és zöldségféléket. Magas rosttartalmú és egyben zöldség alapú köreteket jobb hatást fejtenek ki a szervezet számára, mint a magas keményítő tartalmú társaik.

4. Ne koplaljunk

Az nem segíti a fogyást, ha korgó gyomorral ülünk fél napon keresztül: szakértőnk szerint a kisebb adagok, és a rendszeres, gyakori étkezés néhány hét után megteszi a hatását. Nassoláshoz is találhatunk egészségesebb édességet, friss gyümölcsöket.

5. A mozgást semmiképp sem úszhatjuk meg

Napi fél óra, reggel vagy este, akár otthon is. És itt sem csak a drága edzőterem jöhet szóba, hanem az egyszerű, otthoni testmozgás is. Fontos, hogy fokozatosan építsük be mindennapjainkba a mozgást, amikor csak lehet liftezés helyett válasszuk a lépcsőt, tegyünk hosszú sétákat.

6. Igyunk sokat

Ha szomjúságot érzünk, az ugyanúgy rossz, mint ha éhséget. Sok probléma forrása lehet a dehidratáltság, éppen ezért fokozott figyelmet kell szentelnünk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására. A legjobb választás, ha vizet vagy gyógyteát fogyasztunk. Mindenképpen kerüljük a cukros üdítőket.

A cikk megjelenését a Naturhouse támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm