20 °C Budapest
Glass bottles of vegan plant milk and almonds, nuts, coconut, hemp seed milk on grey concrete background. Banner with copy space. Dairy free milk substitute drinks and ingredients.

Kiderült a nagy növényitej-titok: vajon tényleg olcsóbb otthon elkészíteni ezeket az italokat?

2024. március 13. 06:47

Megnézték, hogy a növényi alapú tejek otthoni előállítása gazdaságosabb-e, mint a boltban kapható változatok vásárlása. Arra jutottak, hogy bár az otthoni készítés költségesebb lehet, de jó elfogalaltság és lehetővé teszi az összetevők teljes mértékű ellenőrzését is - írta a BBC.

A növényi alapú tejek iránti kereslet az utóbbi időben jelentősen megnőtt, amit a fenntarthatóság iránti növekvő tudatosság és az éghajlatváltozásra való figyelem ösztönzött. Aviva Musicus, a Harvard T H Chan School of Public Health táplálkozástudományi adjunktusa szerint ezek a termékek különösen vonzóak azok számára, akik csökkenteni szeretnék étrendjük karbonlábnyomát.

Ugyanis egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy egy pohár tehéntej előállítása közel háromszor több üvegházhatású gázkibocsátást generál, mint bármely növényi alapú tej, és kilencszer több földterületet igényel.

Annak ellenére, hogy a növényi alapú tejek népszerűsége rohamosan nő, áruk továbbra is magasabb marad a tehéntejhez képest.

Az amerikai szupermarketekben például a növényi alapú tej átlagosan 7,27 dollárba kerül gallononként, tehát kb. 3,79 literenként  2 637,3 forint, míg a tehéntej ára csupán 1 528 forint 3,79 literenként (4,21 dollár gallononként). Ez részben annak tudható be, hogy a tejgazdaságok rendkívül hatékony ellátási láncot építettek ki hosszú évek alatt.

Nem minden növényi alapú tej biztosít azonban ugyanazokat az egészségügyi és környezeti előnyöket. A mandulatej például sok vizet igényel Kaliforniában történő termesztése során, míg a rizs- és kókusztej esetében is felmerülnek hasonló problémák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lucy Sherriff, újságíró saját tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan próbálta ki otthon a zab-, szója- és kendertej elkészítését. Bár az otthon készült tej drágábbnak bizonyult mint a boltban vásárolt változatok, az újságíró élvezte az elkészítés folyamatát és azt, hogy képes volt kontrollálni az összetevőket. A következőek voltak a tapasztalatai:

  • A kendertejet könnyű volt elkészíteni és olcsóbbnak is bizonyult otthon előállítani nagyobb mennyiségben vásárolva.
  • A mandulatej gazdagabb ízvilágú volt otthon elkészítve, de nem bizonyult olcsóbbnak.
  • A zabtej elkészítése során Sherriff hangsúlyozta a jéghideg víz használatának fontosságát annak érdekében, hogy elkerülje a nyálkás állagot. Bár nem volt olcsóbb otthon előállítani, élvezte annak lehetőségét, hogy tesztreszabja az ízeket.

Carolyn Dimitri, egy élelmiszer-közgazdász szerint bár az otthon készült növényi tejek előnye lehet az adalékanyagok hiánya és az ízek tesztreszabhatósága, sok ember számára ez időigényes folyamat lehet. Az emberek sok esetben részesítik előnyben a kényelmet és valószínűleg nem választanák rendszeresen az otthoni tejkészítést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem