13 °C Budapest
Woman choosing frozen food from a supermarket freezer. grocery store

Veszélyben vannak a magyar boltok: csak kevés üzlet védett ettől a fenyegetéstől

2022. szeptember 13. 18:32

Egy friss felmérés szerint a kiskereskedelemben volt a második legmagasabb a zsarolóvírus-támadások aránya tavaly az összes vizsgált szektor közül a média, szabadidős és szórakoztató ágazat után. Globálisan a megkérdezett kereskedelmi szervezetek 77%-át érte támadás - ez 75%-os növekedés 2020-hoz képest. Továbbá ez az érték 11%-kal több, mint az ágazatok közötti átlagos 66%-os támadási arány.

A Sophos közzétette az új ágazati felmérési jelentést, a The State of Ransomware in Retail 2022-t (“A ransomware helyzete a kiskereskedelemben, 2022”).

A retail szervezeteket továbbra is az egyik legmagasabb arányban sújtják a zsarolóvírus támadások az iparágak közül. 2021-ben több, mint háromnegyedük szenvedett el ilyen csapást, így egy zsarolóvírusos incidens bekövetkezése az esetükben nem a “ha”, hanem a “mikor” kategóriába esik. A Sophos tapasztalatai szerint az ilyen támadásokkal szemben sikeresen védekező szervezetek nem csupán többrétegű védelmet alkalmaznak, hanem valódi emberek közreműködésével is növelik a biztonságot

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója. Az idei felmérés azt mutatja, hogy a célba vett retail szervezetek mindössze 28%-a tudta megakadályozni az adatai titkosítását, ami arra utal, hogy az iparág nagy részének javítania kell a biztonsági helyzetén a szükséges eszközökkel és a megfelelően képzett biztonsági szakértőkkel, hogy segítsenek menedzselni az erőfeszítéseiket - mondta el.

A zsarolóvírus által megtámadott kiskereskedelmi szervezetek arányához hasonlóan nőtt az átlagos váltságdíj összege is. 2021-ben az átlagos váltságdíj-kifizetés 226 044 USD volt, ami 53%-os növekedés 2020-hoz képest (ami 147 811 USD volt). Ez azonban kevesebb, mint egyharmada volt az ágazatközi átlagnak (amely 812 000 USD).

“Valószínű, hogy a különböző fenyegetések mögött álló csoportok különböző iparágakat támadnak. Az alacsony képzettségű zsarolóvírus csoportok némelyike 50 000 - 200 000 USD-t kér váltságdíjként, a kifinomultabb és jelentősebb hírnévvel bíró támadók akár 1 millió dollárt, vagy még többet is követelnek,” mondta Wisniewski. “Az Initial Access Brokerek (IAB-kel) és a Ransomware-as-a-Service lehetőségek segítségével sajnos még a ranglétra alján álló kiberbűnözők is könnyen vásárolhatnak hálózati hozzáférést és egy zsarolóvírus eszközkészletet, amellyel különösebb erőfeszítés nélkül indíthatnak el egy támadást. Valószínűbb, hogy a kisebb, opportunista támadók az önálló kiskereskedelmi üzleteket és a kis láncokat veszik célba,” - nyilatkozta Wisniewski.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A további megállapítások közé tartoznak:

  • Habár a kiskereskedelmi szektor volt a második leginkább támadott ágazat, az iparág elleni kibertámadások mennyiségének (55%) és összetettsége (55%)k észlelt növekedése valamivel elmaradt az ágazatközi átlagtól
  • A zsarolóvírusok által sújtott retail szervezetek 92%-a mondta azt, hogy a támadás hatással volt a működési képességükre, 89%-uk pedig azt nyilatkozta, hogy a támadások következtében szervezetük forgalmat/bevételt veszített.
  • 2021-ben a kiskereskedelmi szervezetek számára a zsarolóvírus támadások utáni helyreállítás átlagos összköltsége 1,27 millió USD volt, ami csökkenés 2020-as 1,97 millió USD-hez képest.
  • 2020-hoz képest csökkent a váltságdíj-kifizetés után visszanyert adatok mennyisége (67%-ról 62%-ra), csakúgy, mint azoknak a kiskereskedelmi szervezeteknek az aránya, akik minden adatukat visszakapták (9%-ról 5%-ra).

A felmérés eredményei alapján a Sophos szakértői a következő bevált gyakorlatokat javasolják minden szervezet számára, bármely szektorban is legyenek aktívak:

  • Telepíts és tarts fenn kiemelkedő minőségű védelmet a környezeted minden pontján! Rendszeresen ellenőrizd a biztonsági szabályokat és győződj meg arról, hogy továbbra is megfelelnek a szervezet igényeinek!
  • Proaktív módon vadássz a fenyegetésekre, hogy azonosítsd és megállítsd az ellenfeleket, mielőtt azokat végrehajthatnák a támadásaikat - ha munkatársaidnak nincs ideje vagy képzettsége ezt házon belül elvégezni, bízz meg egy külső menedzselt észlelő és helyzetkezelő (Managed Detection and Response, MDR) csapatot!
  • Erősítsd meg az informatikai környezetedet a legfontosabb biztonsági hiányosságok felkutatásával és orvoslásával: ilyenek például a javítatlan eszközök, a védelem nélküli gépek és a nyitott RDP-portok. A kibővített észlelő és helyzetkezelő (Extended Detection and Response, XDR) megoldások ideálisak erre a célra.
  • Készülj fel a legrosszabbra és legyen egy frissített, kész terved a legsúlyosabb incidens esetére!
  • Készíts biztonsági másolatokat és gyakorold az azokból történő visszaállítást a minimális fennakadások és helyreállítási idő biztosítása céljából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm