13 °C Budapest
Woman housewife looking check in the store

Erre készüljünk: mi fizethetjük meg a különadókat az élelmiszerláncok helyett

2022. szeptember 2. 14:30

A kormány még mindig nem adott választ arra, hogy a kereskedelmi láncok átháríthatják-e az árstopos termékek miatt kieső bevételeket a vásárlókra. a GKI szerint ez egyértelműen így fog történni - számol be róla az RTL Klub.

Könnyen lehet, hogy már csak ebben a hónapban élvezhetjük, hogy az alapvető élelmiszerek ára hatóságilag szabályozott maximumáron vehetők meg. Az ársapka jelenleg a kristálycukorra, a BL 55-ös búzafinomlisztre, a finomított napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, a csirkemellre, a csirke far-hátra (illetve a csirkehátra, csirkefarra, csirkeszárnyvégre) és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejre terjed ki.

A GKI szerint teljesen egyértelmű, hogy az árstopos termékek miatt kieső bevételt az áruházláncok a vásárlókra hárítják át. Szerintük az sem véletlen, hogy a korményzat hetek óta nem mond erről semmit.  Molnár László vezérigazgató szerint a kereskedők az árstopos termékekből annyit tartanak, amennyit muszáj, így gyakran lehet hiányjelenségeket tapasztalni még a helyettesítő termékeknél is, a csirkemell esetében például az úgynevezett tanyasi csirkemellnél. Érdekes helyzet alakulhat ki, amikor eltűnik a polcokról a rögzített árú 2,8 százalékos tej, de ott van a 1,5 vagy a 3,5 százalékos. A kereskedő érdeke nyilvánvalóan az, hogy a vásárló a nem árstopos terméket vegye meg - tette hozzá a GKI vezérigazgatója.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?