2 °C Budapest
Ez rengeteg magyar mesterterve a rezsiemelés ellen: az élelmesek már rég meglépték, jól jártak

Ez rengeteg magyar mesterterve a rezsiemelés ellen: az élelmesek már rég meglépték, jól jártak

2022. augusztus 11. 15:34

Bár a mobil és splitklíma-berendezések heti eladása felére, harmadára esett vissza az új rezsicsökkentési szabályok július közepi bejelentése óta az eMAG-nál, más háztartási nagygépek esetében a vállalat azt tapasztalja, hogy az eladások visszaálltak a korábbi szintre, míg például a hűtőszekrények és fagyasztók esetében pedig még növekedett is a rendelések száma.

Július elejétől augusztus első hetének végéig hűtőszekrényből és mosógépből (és mosó-szárítógépből) rendelték a legtöbbet a háztartási nagygépek közül az eMAG.hu-ról.A nyári hónapokban a hűtőszekrény mindig slágertermék az üzletnél, de a rezsicsökkentési szabályok változása nyomán csaknem negyedével emelkedtek az eladások, és július közepe óta nagyjából meg is maradt az intenzív érdeklődés a hűtők iránt. Egyértelmű, hogy a vásárlók rezsicsökkentési céllal rendelik ezeket, hiszen a tíz legnépszerűbb modell mindegyike D, E vagy F energiabesorolású, tehát nagyon kedvező fogyasztású.

Az eMAG-nál a fagyasztók eladása csaknem 40 százalékkal emelkedett a rezsicsökkentéssel kapcsolatos bejelentés hetében, és azóta is folyamatosan nőnek a heti eladási számok - augusztus első hetében 60 százalékkal több fagyasztót vettek az emagos ügyfelek, mint egy hónappal korábban. Itt is egyértelműen energiahatékony készülékeket keresnek a vásárlók, a tíz legnépszerűbb modell mindegyike E és F energiaosztályú.

Szokatlanul alakult a mosó-, illetve mosó-szárítógépek eladása: a július közepi kormánybejelentés nyomán ideiglenesen nagyjából ötödével visszaestek az eladások, a hónap utolsó hete óta azonban olyan stabil a növekedés, hogy most augusztus első hetében már ötödével több gépet rendeltek, mint a bejelentés előtt. Beszédes, hogy a tíz legnagyobb számban rendelt modell között csak mosógépeket találunk, mosó-szárítógépeket nem, és a top 10 mosógép között csupa B, C, D, E energiaosztályú van, csupán egy G-s (ami a korábbi A++-nak felel meg, tehát szintén elég kedvező fogyasztású).

Különálló szárítógépből eleve csak nagyjából hatodannyit rendeltek azonos időszakban az eMAG-tól, mint mosógépet, így a rezsicsökkenés feltételeinek változása csak nagyjából 10 százalékos mínuszt generált az eladásokban. A legnépszerűbb szárítók G energiabesorolásúak, azonban a top 10-ben van három ennél kedvezőtlenebb fogyasztású, korábbi modell, amelyek nem hőszivattyús, hanem az energiaigényesebb kondenzációs szárítási megoldást használnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Többen vásárolnak hitelre, kilőtt a csomagautomata is

Dacára szigorodó rezsicsökkentésnek, tűzhelyből és sütőből továbbra is az elektromos típusok a legkelendőbbek, bár a bejelentés környékén egy-két hétig a gáztűzhelyek eladásai is emelkedtek. Tavaly júliushoz képest több mint kétszerannyian, míg idén júniushoz képest közel ötödével többen vásároltak saját forgalmazású terméket hitelre idén júliusban, emellett 4 százalékkal nőtt egyetlen hónap alatt az online bankkártyás fizetések száma.

Az eMAG által forgalmazott termékek átvételi módjai között több mint 20 százalékkal emelkedett az easyboxos átvételek száma júniushoz képest. Ha pedig a tavalyi nyár azonos időszakához hasonlítjuk a számokat, 200 százalék feletti  növekedést produkált  a csomagautomatás átvételek aránya.

A legnagyobb számban rendelt háztartási nagygépek az eMAG.hu-n július 1. és augusztus 7 között:

  • hűtőszekrény
  • mosógép és mosó-szárítógép
  • klímaberendezés (mobil és split)
  • fagyasztó
  • sütő
  • tűzhely
  • különálló szárítógép

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem