7 °C Budapest
Photo of young man using laptop in his office box shopping online notebook order package

Zsákszámra rendelik a magyarok ezeket a filléres cuccokat Kínából: mit tudhatnak?

2022. augusztus 6. 13:02

Nagyjából egy éve változtak meg az e-kereskedelem vám- és áfaszabályai, így jelenleg minden terméknek, amelyet az Európai Unióba importálnak, vámkezelésen kellett átesnie, és minden termékre meg kellett fizetni az áfát. Korábban 22 eurós összeghatárig a termékek vám- és adómentesek voltak, így ezekről a küldeményekről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem rendelkezett információval. Most viszont már tudható, mit rejtenek azok a csomagok, amelyeket a magyarok rendelnek EU-n túli országokból kis értékben is. A Pénzcentrum kérdésére az adóhivatal elárulta, hogy a legtöbb csomag Kínából érkezik, és legtöbbször műanyag mütyüröket, bizsukat és partikellékeket tartalmaz.

2021. július 1-től az e-kereskedelem vám- és áfaszabályai jelentősen megváltoztak, így már egy teljes év adatai állnak rendelkezésre arról, mit rendelnek a magyarok leggyakrabban online EU-n túli országokból. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunk kérdésére azt közölte, hogy 2021. július 1-je és 2022. június 30-a között az eVÁM-rendszerben 31,5 millió darab vám-árunyilatkozatot nyújtottak be és dolgoztak fel. 2021. július 1-je és 2021. december 31-e között ez a szám 14 223 763 volt, eszerint nem sokkal kevesebb, mint a következő félévben. Összehasonlításképpen, 2020-ban egész éveben 187 390 csomagot vámkezelt a vámhivatal - viszont a 22 eurós érték alatti csomagok száma korábban is igen jelentős lehetett, csak információ nem volt a tartalmukról.

Honnan érkezik a legtöbb csomag?

Hogy mely EU-n túli országból rendelik a magyarok a legtöbb dolgot online, azt nem nehéz kitalálni, viszont az már megdöbbentő adat, hogy az összesen 31,5 millió csomag nagyjából 97 százaléka Kínából érkezett 2021. július 1-je és 2022. június 30-a között: 30 552 815 árunyilatkozatot nyújtottak be. A második helyet az Egyesült Arab Emírségek szerezte meg, bár jóval kevesebb, 211 922 csomaggal. Nagy-Britannia (140 565 db) nem sokkal, de még mindig előzi az Amerikai Egyesült Államokat (114 176 db), így a sorrend nem változott a múlt év második félévéhez képest.

Mit rendelnek a legtöbben?

Mivel az e-kereskedelem vám- és áfaszabályainak változása óta jelentősebb több csomagról van információ - vagyis a csomagok nagy része a 22 eurós érték alatt marad -, a leggyakoribb termékkategóriák toplistáján minden bizonnyal a kisértékű csomagok szerepelnek nagy számban. Megkérdeztük a NAV-ot, mit tartalmaznak legtöbbször a hazánkba érkező csomagok - melyekbe a "csak átutazók" is bele tartoznak. Az alábbi 10 termékkategóriával találkoznak leggyakrabban az árunyilatkozatokban:

  • műanyagból készült termék
  • ékszerutánzat
  • ünnepi, farsangi vagy más szórakoztató tárgy
  • zsebben vagy kézitáskában nem hordható árucikkek (műanyag fólia vagy textil külső felülettel)
  • asztali, konyhai, tisztálkodási, irodai, lakásdíszítési vagy hasonló célra szolgáló üvegáru
  • öntapadó műanyag lap, lemez, film, fólia, szalag, csík és más sík formában
  • ékszerutánzat
  • árucikk vasból vagy acélból
  • elektromos vezeték legfeljebb 1000 V feszültséghez
  • készáru textilanyagból.

A 2021. II. féléves adatokkal kapcsolat a NAV korábban azt is elárulta lapunknak, hogy azoknak a csomagoknak az esetében, amelyek a célországa Magyarország, és nem csak átutaznak, a műanyag termékek állnak az élen, utánuk következnek a triciklik, rollerek, pedálos autók és hasonló kerekes játékok, a harmadik legnépszerűbb kategória pedig a bizsuké. Rengetegen rendelnek az EU-n kívülről, feltehetően legtöbbször Kínából jelmezeket is, lakásdekorációt, zsebben is elférő műanyag vagy bőrből készült kiegészítőket, illetve pólókat is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az átutazó csomagok között több az elektronikus kütyüt tartalmazó, és úgy fest, hogy a triciklik, rollerek, pedálos autók és hasonló kerekes játékok kategóriája csak nálunk, magyaroknál olyan népszerű. Ezekből a "lábbal hajtós" műanyag játékokból, melyeket gyakran "motorként" emlegetnek, kivételesen sokat rendeltünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem