28 °C Budapest
Photo of young man using laptop in his office box shopping online notebook order package

Zsákszámra rendelik a magyarok ezeket a filléres cuccokat Kínából: mit tudhatnak?

2022. augusztus 6. 13:02

Nagyjából egy éve változtak meg az e-kereskedelem vám- és áfaszabályai, így jelenleg minden terméknek, amelyet az Európai Unióba importálnak, vámkezelésen kellett átesnie, és minden termékre meg kellett fizetni az áfát. Korábban 22 eurós összeghatárig a termékek vám- és adómentesek voltak, így ezekről a küldeményekről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem rendelkezett információval. Most viszont már tudható, mit rejtenek azok a csomagok, amelyeket a magyarok rendelnek EU-n túli országokból kis értékben is. A Pénzcentrum kérdésére az adóhivatal elárulta, hogy a legtöbb csomag Kínából érkezik, és legtöbbször műanyag mütyüröket, bizsukat és partikellékeket tartalmaz.

2021. július 1-től az e-kereskedelem vám- és áfaszabályai jelentősen megváltoztak, így már egy teljes év adatai állnak rendelkezésre arról, mit rendelnek a magyarok leggyakrabban online EU-n túli országokból. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunk kérdésére azt közölte, hogy 2021. július 1-je és 2022. június 30-a között az eVÁM-rendszerben 31,5 millió darab vám-árunyilatkozatot nyújtottak be és dolgoztak fel. 2021. július 1-je és 2021. december 31-e között ez a szám 14 223 763 volt, eszerint nem sokkal kevesebb, mint a következő félévben. Összehasonlításképpen, 2020-ban egész éveben 187 390 csomagot vámkezelt a vámhivatal - viszont a 22 eurós érték alatti csomagok száma korábban is igen jelentős lehetett, csak információ nem volt a tartalmukról.

Honnan érkezik a legtöbb csomag?

Hogy mely EU-n túli országból rendelik a magyarok a legtöbb dolgot online, azt nem nehéz kitalálni, viszont az már megdöbbentő adat, hogy az összesen 31,5 millió csomag nagyjából 97 százaléka Kínából érkezett 2021. július 1-je és 2022. június 30-a között: 30 552 815 árunyilatkozatot nyújtottak be. A második helyet az Egyesült Arab Emírségek szerezte meg, bár jóval kevesebb, 211 922 csomaggal. Nagy-Britannia (140 565 db) nem sokkal, de még mindig előzi az Amerikai Egyesült Államokat (114 176 db), így a sorrend nem változott a múlt év második félévéhez képest.

Mit rendelnek a legtöbben?

Mivel az e-kereskedelem vám- és áfaszabályainak változása óta jelentősebb több csomagról van információ - vagyis a csomagok nagy része a 22 eurós érték alatt marad -, a leggyakoribb termékkategóriák toplistáján minden bizonnyal a kisértékű csomagok szerepelnek nagy számban. Megkérdeztük a NAV-ot, mit tartalmaznak legtöbbször a hazánkba érkező csomagok - melyekbe a "csak átutazók" is bele tartoznak. Az alábbi 10 termékkategóriával találkoznak leggyakrabban az árunyilatkozatokban:

  • műanyagból készült termék
  • ékszerutánzat
  • ünnepi, farsangi vagy más szórakoztató tárgy
  • zsebben vagy kézitáskában nem hordható árucikkek (műanyag fólia vagy textil külső felülettel)
  • asztali, konyhai, tisztálkodási, irodai, lakásdíszítési vagy hasonló célra szolgáló üvegáru
  • öntapadó műanyag lap, lemez, film, fólia, szalag, csík és más sík formában
  • ékszerutánzat
  • árucikk vasból vagy acélból
  • elektromos vezeték legfeljebb 1000 V feszültséghez
  • készáru textilanyagból.

A 2021. II. féléves adatokkal kapcsolat a NAV korábban azt is elárulta lapunknak, hogy azoknak a csomagoknak az esetében, amelyek a célországa Magyarország, és nem csak átutaznak, a műanyag termékek állnak az élen, utánuk következnek a triciklik, rollerek, pedálos autók és hasonló kerekes játékok, a harmadik legnépszerűbb kategória pedig a bizsuké. Rengetegen rendelnek az EU-n kívülről, feltehetően legtöbbször Kínából jelmezeket is, lakásdekorációt, zsebben is elférő műanyag vagy bőrből készült kiegészítőket, illetve pólókat is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átutazó csomagok között több az elektronikus kütyüt tartalmazó, és úgy fest, hogy a triciklik, rollerek, pedálos autók és hasonló kerekes játékok kategóriája csak nálunk, magyaroknál olyan népszerű. Ezekből a "lábbal hajtós" műanyag játékokból, melyeket gyakran "motorként" emlegetnek, kivételesen sokat rendeltünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08