25 °C Budapest
Vegetable oil is packaged in a vegetable oil factory

Speciális szabályok lépnek életbe Magyarországon a háború miatt: erről jobb, ha mindenki tud

2022. május 4. 16:31

Speciális szabályok lépnek életbe az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén, amelyek a gyártóknak hivatottak segíteni, hogy a hiánycikké vált alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel. A változások a lakossági ellátást egyelőre nem veszélyeztetik, írja az MTI Bognár Lajosra országos főállatorvosra hivatkozva

Bognár Lajos a kedden, Budapesten megrendezett sajtótájékoztatók kiemelte, hogy az alapanyagok beszerzése az elmúlt időszakban számos területen nehézségekbe ütközött a járvány és az orosz-ukrán háború okán. Ez eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál volt megfigyelhető. A főállatorvos elmondása szerint az új szabályozás lehetővé teszi, hogy gyártó a napraforgóolajat például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításakor.

 „Bizonyos összetevők hiánya a piacon a termelőknek okozhat gondot, a lakossági ellátást egyelőre nem veszélyezteti – hangsúlyozta Bognár Lajos, aki hozzátette, hogy a határozatnak az az elsődleges célja, hogy biztosítsa, hogy a megszokott kínálat ugyanolyan színvonalon maradjon, mint korábban, és a lakossági ellátás biztosítva legyen. Emellett elmondta, hogy elsősorban a gyártó felelősége tájékoztatni a vásárlót, de ha egy cégnek nincs lehetősége lecserélni a csomagolást, a szabályozás lehetővé teszi, hogy részlegesen átcímkézze azt. A lehetséges alapanyagcseréről a Nébih honlapján lesznek megtalálhatóak az információk.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hangsúlyozta, hogy az új határozattal azt szeretnék biztosíteni, hogy legyen elegendő árú az élelmiszerboltokban és könnyebben tudják kezelni a megváltozott piaci helyzetet a gyártók.

Egyelőre még nem látható, hogy mikor lesz vége a háborúnak és milyen gyorsan tud visszatérni a megszokott rend a termelésben, a váratlan helyzeteket azonban a szabályozásnak is köszönhetően a gyártók meg fogják tudni oldani

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– tette hozzá Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?