11 °C Budapest
Az előre csomagolt húsok titkai: mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

Az előre csomagolt húsok titkai: mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

2022. április 28. 11:20

Egyre népszerűbbek a vásárlók körében az előre csomagolt húsok, ugyanakkor még mindig meglepően sok a tévhit ezekkel a termékekkel kapcsolatban. A Pénzcentrum most mutatja, mit érdemes tudni az ilyen élelmiszerekről, megnéztük, hogy működik a forgalmazásuk a Lidlnél, és Széll Tamástól is kaptunk néhány tippet a felhasználásra.

A hivatalos statisztikai adatok szerint Magyarországon átlagosan 72,5 kilogramm húst fogyasztunk évente. A Központi Statisztikai Hivatal szerint elsősorban a baromfihús (35,5 kg/év) és a sertéshús (29 kg/év) népszerű a magyarok körében.

Csomagolt húsok: van különbség

Egyre többen választják az előre csomagolt húsokat is – ezek a csomagolások praktikusak, könnyen kezelhetők és tárolhatóak, ráadásul a vásárló jobban szemügyre tudja venni a terméket, könnyebben tud választani.

Az ilyen húsokat jellemzően védőgázas vagy vákuumos csomagolással forgalmazzák.  

A védőgáz egy speciális gázkeverék: ettől egyáltalán nem kell megijedni, bevett és kiválóan működő tárolási/csomagolási mód az élelmiszeriparban. A gázkeverék valójában nem tartalmaz mást, mint a levegőben található természetes, szagtalan és íztelen összetevőket, egy módosított arányú összetételben, jellemzően

  • szén-dioxidot (erre a kórokozók elszaporodásának megakadályozásához van szükség);
  • nitrogént (melyet a csomagolás oxigéntartalmának csökkentésére használják, így akadályozzák meg az oxidálódást);
  • vagy oxigént (amivel a húsok megőrizhetik friss, vöröses színüket).

A speciális csomagolásnak köszönhetően a termékek gyorsan a boltokba kerülnek, hosszabb ideig megőrzik frissességüket és eltarthatók (ezt egyébként pontosan jelzi a csomagolás). A védőgáz ugyanakkor jelentősen hozzájárul a higiéniához, mivel gátolja a csíraképződést, viszont nem befolyásolja kedvezőtlenül a hús zamatát, és nem jelent egészségügyi kockázatot. Ezt egyébként pontosan azzal érik el, hogy a levegőben lévő természetes gázok/összetevők arányát módosítják, ezért nem indul el a csíraképződést, mivel a létrejött közeg kedvezőtlen.

A minőség megőrzési/fogyaszthatósági időn belül a védőgázas csomagolás okozhat némi idegen szagot a termék kicsomagolását követően, de ez kis idő után megszűnik, mivel gyorsan átszellőzik a termék.

A vákuumos csomagolás másképp működik. A vákuumcsomagolás esetében a hús közvetlen környezetéből eltávolítják az „atmoszférát”. Míg a védőgázas csomagolásnál a megváltoztatott mennyiségű természetes gázok/összetevők gátolják a csíraképződést, ennél a csomagolástípusnál ezek teljes hiánya biztosítja azt.

Frissebb, mint gondolnánk

Az egyik gyakori ellenérv az előre csomagolt húsokkal szemben, hogy kevésbé frissek, mint azok, amiket a hentespultban vásárolhatunk. Ez egyáltalán nem állja meg a helyét: a Lidl a Pénzcentrum megkeresésére arról tájékoztatott, hogy beszállítóik naponta friss húst szállítanak logisztikai raktáraikba.

A Lidlnél baromfi esetében ez a folyamat csak 48 órát vesz igénybe, így valóban nevezhető „frissen vágottnak“ a termék. Ráadásul független akkreditált intézetek rendszeresen vizsgálják a nyershús-termékeket,hogy élelmiszer-biztonság szempontjából minden feltételnek megfeleljenek..

Mit mond a séf?

Széll Tamás, Michelin-csillagos séf szerint érdemes szellőztetni a dobozból kivett húst: ezeknél a termékeknél is elmondható, hogy nem szabad a hűtőből kivéve, azonnal felhasználni őket, hanem egy tányéron hagyjuk „konyhahőmérsékleten” szellőzni 20-60 percig.

Fotó: Lidl
Fotó: Lidl

Széll Tamás nem javasolja, hogy mossuk a halat vagy a húst: így azonnal vizet szívna magába, a vizes felületet pedig nem lehet jól pirítani.

A dobozok alján található nedvszívó szivacstól/fóliától sem kell tartani: ennek a funkciója, hogy magába szívja a hús levét. Fontos tudni, hogy ez a folyadék nem vér. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem