16 °C Budapest
Pretty young mom carrying baby in baby carrier while shopping for dairy products in front of a supermarket refrigerator in a supermarket.

Brutál drágulás a magyar üzletekben: lassan luxusnak számít a tej, sajt, túró

2022. április 5. 15:02

A boltokba betérve igen karcos árakkal találkozhatunk. Az élelmiszer-drágulás ugyanis a tejtermékeket sem kerülte el, olyannyira nem, hogy lassan, de biztosan, fokozatosan emelkednek az árak. Az elmúlt időkben pedig ezt az ágazatot sem kerülték el a gondok, arra is volt példa, hogy forrongtak a termelők – akikből egyébként meglepően kevés van: jelenleg 4 ezer élelmiszeripari cég működik Magyarországon, ebből mindössze 100 tejtermékgyártó. A 2,8%-os tehéntej árát ugyan megfogja még az árstop, de a többit nem – és ez meg is látszik.

Már tavaly év végén is tudni lehetett, hogy a tejiparban folytatódni fog idén is a drágulás – a folyamatos és két számjegyű ipari energiaár és egyéb költségnövekedés (pl. szennyvíz, elektromos áram, víz, fuvardíj, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, műtrágya, gyógyszer, munkaruházat stb.) miatt. A helyzet olyan súlyos lett, hogy egyre többen döntenek/döntöttek arról, hogy tehenészetüket és az állatállományukat csökkentik vagy felszámolják, amely rövid- és közép távon előrevetíti az állatállomány és a tejtermelés csökkenését – írta az Agrárszektor.hu.

Eközben bár a 2,8 százalékos UHT tej árát megfogja még az árstop, a többi termékét nem. A portál kiemeli, hogy egyes termékek lassan luxuscikké válnak, például a sajt is. Egy kilogramm zsíros, félkemény trappista sajtért 3100 forintot kell fizetni, a 700 grammos kiszerelés 2700 forintban kerül (3857 forint/kg), míg a 185 grammos csomag 690 forintba (3730 forint/kg). A 250 grammos rögös túróért márkától függően 430, 500 vagy 510 forintot kérnek el. A tejföl ára is igen változó, márkától és kiszereléstől függően 129 forinttól egészen 1200 forintig találhatunk termékeket. A tejeknél ugyanez a helyzet, félzsíros, zsírszegény, teljes és bio tejet is vehetünk, melyeknek az ára literre nézve 210 és 540 forint között alakul. A húskészítmények áránál 25 százalékos emelkedés sem kizárt a közeljövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem