15 °C Budapest
Close up of woman with shopping cart shopping for bottled water along the beverage aisle in a supermarket. Healthy eating lifestyle

Betagadott az élelmiszer-áruház: az eldobható palackos víz az új ellenség, így harcolnak ellene

2022. január 27. 12:28

A tavalyi év zárása során derült ki, hogy 2021-ben palackos vízből adott el legtöbbet a Kifli.hu. Az erről szóló posztjuk alá kapott vásárlói visszajelzések hatására úgy döntöttek, hogy minden eszközzel csökkentik az eldobható palackos víz iránti keresletet. Nem csak beszélnek róla, de példával is elöl járnak: a jövőben semmilyen marketingtevékenységgel nem támogatnak PET-palackos terméket.

A saját irodájukban és a raktárban az ott dolgozókat vízadagolóval és ökobarát palackokkal motiválják arra, hogy közös erővel egy PET-palack mentes munkahelyet teremtsenek. Ugyanerre ösztönzik a Kifli vásárlóit is a Vízválasztó kampány keretében.

Hogy mi a célom ezzel? Hogy csökkentsem az eldobható palackos víz iránti keresletet. Még ha ez üzletileg ellentmondás is a Kiflinek. Ha azt látom, hogy ebben a vásárlóink támogatnak minket, akkor még tovább feszítem majd ezt a húrt. Én hiszek a változásban és a szűrt vízben. Mert habár a palack van kívül, azért a víz az úr

- mondta Klekner Péter, a Kifli.hu ügyvezetője, aki személyesen is kiáll az elveik mellett.

Tóth Andi, a Hulladék Nélkül oldal alapítója zero waste tanácsadóként hitelesen képviseli a PET-palackmentes mozgalmat, gondolatait könnyedén alkalmazhatjuk a mindennapokban. Például az üveges gyümölcslevek, vagy csatos üvegek aranyat érnek, ha újratöltjük őket csapvízzel és kulacsként használjuk. Szerinte azt kevesen tudják, hogy a PET-palack olyan egyszer használatos tárgy, amelynek szabad szemmel nem látható felületi sérülésein gombák és baktériumok tapadnak meg az újratöltés után. Ezektől még mosószeres vízzel sem lehet megszabadulni.

Továbbá a PET-palackot érő hőhatások, és a napsugárzás károsítják az anyag szerkezetét, amelyek eredményeképpen további egészségre ártalmas vegyületek oldódhatnak ki. Ráadásul a PET-palackos vízben átlagosan 325 darab mikroműanyag, míg a csapvíz literjében mindösszesen 3-5 darab mikroműanyag található. A keletkezett hulladékról nem is beszélve.

Magyarországon a PET palackok újrahasznosításának hatékonysága meglepően alacsony, csupán 30%-os.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Holott a csapvízre való átállás megtakarítást is jelenthet a családnak:

Egy évre vetítve a napi fejenkénti átlag 1,5 liter ivóvíz fogyasztási mennyiségünket, 5 fős családunkban, éves szinten 2.737,5 l vizet fogyasztunk. Ez PET-palackos vízre átszámolva 1.825 db 1,5 literes PET-palackos vizet jelent. 100 forintos átlagár mellett 182.500 forintba kerülne a családunk ivóvíz fogyasztása. Ugyanez a mennyiség a nálunk fizetendő víz- és csatornadíj alapján csak 1.309 forint. A PET-palackok elhagyásával tehát éves szinten családunk 169.410 forintot takarít meg

- Tóth Andi családjának példája tehát pénzügyi megfontolás szerint is helyes döntés.

A tudatosság nem egy eldöntendő kérdés, hanem egy skála. Sok apró cselekedet óriási hatással lehet a környezetünkre - írta közleményében a cég, mely ezzel a kampánnyal a vásárlóit is arra ösztönzi, hogy szokjanak át a fenntartható vízfogyasztásra, ezért számos alternatívát kínálnak. A Vízválasztó kampányban vízszűrőket, kulacsokat és olyan házi szódagyártó gépeket népszerűsítenek, amelyek kiválóan helyettesítik a PET-palackos vízfogyasztást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem