18 °C Budapest
Cropped shot of an unrecognisable woman with shopping cart, doing grocery shopping in supermarket.

Erről ennyit: a boltok helyett mégis a vásárlók fizethetik meg az árstop miatt kieső bevételeket

G7
2022. január 20. 09:44

Kiderültek a múlt héten az élelmiszer-árstop részletei, amelyből úgy tűnhetett, hogy nem a beszállítókat, hanem a kiskereskereskedelmi láncokat fogja hátrányosan érinteni az intézkedés. Most nagyon úgy néz ki, hogy mégis a vásárlók fizethetik meg a boltokban az árstop miatt kieső bevételt. Az sem kizárt, hogyha a boltok és a beszállítók nem tudnak megjegyezni, akkornőni fog az importáruk aránya a polcokon.

Az érintett szektorok szakértőinek megszólalásai alapján az az összkép bontakozik ki, hogy a beszállítókra tényleg nem lesz hatással az árstop - írja a G7. Megállapítják, hogy pillanatnyilag nem látszik olyan jogi lehetőség, amely meg tudná akadályozni, hogy a több ezer árucikket forgalmazó boltok a hét terméken kieső bevételt más termékek áremelésével ne kompenzálják. Nehéz elképzelni, hogy a vezető boltláncok hét termék magyarországi árstopja miatt egyáltalán érdemben módosítani fogják az idei üzleti terveiket – vagyis a magyar lakosság érdekében kisebb profittal is beérik a vártnál.

Bár a kamara szerint erre van "kerete" a kiskereskedelmi szereplőknek, és társadalmi szolidaritás címén el is várható tőlük, hogy benyeljék a kiesést. A boltláncoknál még mindig kisebb lesz a kiesés, mint az egyébként is egyre nehezebb helyzetben lévő kisboltok esetében. Mindenesetre a boltok a kieső bevételt minden valószínűség szerint megpróbálják majd behozni más termékeken. Ha így lesz, akkor végső soron az árstop hatása szétterül: az összes vásárló anyagi szolidaritása lesz az, hogy októberi áron jutnak hozzá a liszthez és a cukorhoz azok, akiknek ez tényleg sokat számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30